News

Record de căldură în sudul Spaniei! Ce alertă au transmis meteorologii

Record de căldură în sudul Spaniei acolo unde meteorologii au transmis mai multe avertismente
15.08.2021 | 19:54
Record de caldura in sudul Spaniei Ce alerta au transmis meteorologii
ADVERTISEMENT

Vorbim despre un val major de caniculă care a lovit Spania. Acesta a dus la depăşirea recordului absolut de temperatură înregistrat în această ţară.

Aproape incredibil, însă meteorologii spun că s-au atins nu mai puțin de 47,4 grade Celsius. Temperatura aceasta a fost bifată la Montoro, în provincia Cordoba.

ADVERTISEMENT

Record de căldură pentru sudul Spaniei!

“Este vorba de cea mai ridicată temperatură înregistrată în Spania”, a declarat un purtător de cuvânt al AEMET.

Mai mult decât atât, acesta a atras atenția că este vorba despre date provizorii ce vor fi validate în zilele următoare. Și că ar putea chiar crește statisticile.

ADVERTISEMENT

Această temperatură de 47,4 grade Celsius a fost înregistrată sâmbătă la ora locală 17:00. Recordul precedent a fost înregistrat la 13 iulie 2017 în aceeaşi regiune a Spaniei.

Interesant este că la puţin timp după înregistrarea noului record de temperatură, pe aeroportul din Cordoba a fost bifată valoarea de 46,9 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Nu se termină aici pentru Spania – weekendul este în continuare unul încins și chiar și debutul săptămânii viitoare. Astfel, în mai multe regiuni vor fi înregistrate temperaturi de peste 45 de grade Celsius.

Aceste temperaturi, superioare valorilor normale din această perioadă a anului, sunt provocate de o masă de aer cald ce provine din nordul Africii.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că preț de nouă ani de zile consecutivi, până în 2020, Spania a înregistrat de două ori mai multe valuri de căldură decât în fiecare dintre cele trei decenii precedente.

La asemenea temperaturi nu puteau să lipsească și incendiile. Un foc a făcut ravagii în Catalonia, în nord-estul Spaniei, însă riscul unor incendii rămâne foarte mare în cea mai mare parte a ţării, din cauza caniculei.

Aproximativ 100 de pompieri au luptat toată noaptea împotriva acestui incendiu, care a distrus aproximativ 75 de hectare într-o zonă forestieră, în zona de coastă, în provincia Tarragona, în Catalonia, au anunţat într-un mesaj postat pe Twitter pompierii din această regiune.

Aproximativ 30 de persoane care campau în zonă au fost evacuate. În pofida stingerii incendiului, 11 cisterne, un elicopter şi două avioane specializate în lupta împotriva incendiilor au fost menţinute la faţa locului, precizează pompierii catalani.

ADVERTISEMENT
Tags: