Consumul de electricitate s-a apropiat, miercuri seară, de pragul de 9.000 MW, care reprezintă cel mai înalt nivel în ultimii trei ani. În același timp, producția internă nu poate acoperi acest consum.
Încă din prima zi de ger, anunțată de ANM, România a înregistrat un consum de energie ce s-a apropiat de recordul stabilit din ultimii trei ani. Astfel, suntem nevoiți să importăm.
Deci, miercuri seară, la ora 18.41, consumul instantaneu a fost de 8.984 MW, cu numai 16 MW sub pragul de 9.000, care a fost înregistrat în luna ianuarie 2022, conform profit.ro. Cu o zi în urmă, marți, s-a înregistra un consum instantaneu de 8.922 MW.
Recordul istoric al consumului instantaneu a fost stabilit în ianuarie 2017, când s-au înregistrat 9.930 MW. Un consum de peste 9.000 MW a mai fost raportat în decembrie 2020 (9.389 MW), dar și în decembrie 2019 (9.154 MW), conform sursei menționate.
În seara zilei de miercuri, producția se ridica la 6.403 MW, așa că România a fost nevoită să importe peste 2.500 MW pentru a putea acoperi întreg consumul. La capitolul energiei eoliene, la acea oră, contribuția era de doar 268 MW.
„Producția de hidrocarburi era cea mai importantă (1635 MW), urmată de cea pe cărbuni (1.502 MW) și cea hidro (1.474 MW). Nuclearelectrica contribuia la rândul său cu 1.375 MW”, relatează Profit.ro.
În același timp, ministrul energiei, Sebastian Burduja, liniștește românii și susține că situația este sub control, în sensul în care în România nu există riscul de a rămâne fără gaz sau fără energie electrică.
„Vreau să subliniez foarte clar pentru toată lumea că nu există niciun fel de risc ca românii să rămână fără gaz sau fără energie electrică. Sigur, cu excepția avariilor punctuale care se pot întâmpla și sunt de înțeles.
Dar din perspectiva adecvanței sistemului energetic, din perspectiva gazului, depozitelor, plus ceea ce avem din import-export, nu există niciun fel de risc”, a explicat Burduja.
Amintim că există în vigoare un cod galben de ger, valabil până luni, 24 februarie 2025. Vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, dimineața și noaptea. Temperaturile minime se vor încadra între -18 și -10 grade.
„În sudul, estul și centrul teritoriului temperaturile se vor menține negative și pe parcursul zilelor, iar valorile maxime se vor situa în general între -6 și 0 grade”, conform ANM.