News

Record de temperatură la Polul Nord! Câte grade s-au înregistrat într-o localitate din Siberia. “Este o anomalie deosebită”

25.06.2020 | 16:26
Record de temperatura la Polul Nord Cate grade sau inregistrat intro localitate din Siberia Este o anomalie deosebita
Record de temperatură în Centrul Polar de Nord! Câte grade s-au înregistrat într-o localitate din Siberia. Explicația specialiștilor: "Este o anomalie deosebită". Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Temperaturile din Cercul Polar de Nord au atins un record sâmbăta trecută când s-au înregistrat 38 de grade Celsius în localitatea Verkhoyansk, un oraș din Siberia. Această temperatură este cu 18 grade mai ridicată decât media temperaturilor cele mai ridicate din iunie.

O vară mai călduroasă nu este neobișnuită la Cercul Polar, dar în ultimele luni au fost temperaturi anormal de mari, scrie BBC. Iar specialiștii susțin că zona arctică înregistreează o încălzire de două ori mai accelerată decât media globală.

ADVERTISEMENT

Verkhoyansk este o localitate cu 1300 de oameni, situată în interiorul cercului arctic, în Siberia. Are o climă extremă, iar temperaturile medii din luna ianuarie sunt de – 42 de grade Celsius, asta în timp ce în luna iunie temperaturile medii sunt undeva la 20 de grade Celsius.

Record de temperatură în Centrul Polar de Nord! Temperaturi cu 18 grade Celsius mai mari decât nivelul normal

Dar, valul de căldură din acest an din interiorul Cercului Polar i-a îngrijorat pe meteorologi. În lunile martie, aprilie și mai au fost raportate temperaturi medii cu 10 grade Celsius mai mari decât de obicei.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii iunie, în mai multe părți din Siberia s-au înregistrat peste 30 de grade Celsius, în timp ce în luna mai în localitatea Khatanga din Rusia, situată în Cercul Arctic de Nord au fost temperaturi record de 25,4 grade Celsius.

Temperaturile de la Cercul Polar de Nord. Sursa. BBC
Temperaturile de la Cercul Polar de Nord. Sursa. BBC

Explicațiile meteorologilor: “Categoric că este o consecință a schimbărilor climatice”

În timp ce în Siberia se înregistrează temperaturi record, mai la sud, în România, luna iunie a venit cu recorduri în ceea ce privește precipitațiile. Florinela Georgescu, director executiv la Agenția Națională de Meteorologie a explicat pentru FANATIK motivele pentru aceste fenomene neobișnuite din țara noastră, dar și de la nivel global:

ADVERTISEMENT

“Categoric că este o consecință a schimbărilor climatice. În sezonul cald există tendința să crească nivelul precipitațiilor și cantitățile de apă să se adune în timp scurt. Chiar dacă pe ansamblu vorbim de o scădere a cantităților de apă care se pot aduna în sezonul cald, per total. 

Deci mai puțină apă în sezonul cald, dar pe timp scurt avem mai des cantități mai mari de apă, aceste ploi torențiale. Pe de altă parte, tot ca o consecință a schimbărilor climatice este circulația aerului la scară mare. 

ADVERTISEMENT

“În Siberia, este favorizat continuu transportul de aer uscat și cald”

Adică, a stat mult deasupra țării noastre acest aer cu conținut bogat de umezeală. Pentru că, circulația la scară mare are tendința de a rămâne blocată în anumite structuri, cum este acum la noi cu aerul bogat în umezeală.

În alte părți ale lumii se întâmplă alte lucruri. La nivel european vorbim de acele temperaturi ridicate din Siberia. Are legătură pentru că la noi rămâne blocat aerul mai răcoros, cu un conținut bogat în umezeală, pe când, mai la est de noi, și mult mai la nord, în Siberia, este favorizat continuu transportul de aer uscat și cald. 

Este o anomalie deosebită ceea ce s-a întâmplat în Siberia, dar s-a mai întâmplat anii trecuți. Găsim similitudini cu ce se întâmplă acum cu ceea ce s-a întâmplat în 2010. La fel, noi am avut un episod cu ploi, în timp ce în Siberia erau temperaturi foarte foarte ridicate”, a explicat meteorologul pentru FANATIK.

 

ADVERTISEMENT