News

Record de temperatură pe Pământ. S-au înregistrat 63 de grade Celsius!

19.06.2019 | 20:32
Record de temperatura pe Pamant Sau inregistrat 63 de grade Celsius
Pe întreg Globul Pământesc au fost înregistrate temperaturi alarmante. Sursa foto:antena3.ro

Odată cu luna iunie, vara și-a intrat pe deplin în drepturi, nu doar în țara noastră, ci și la nivelul întregii lumi, aducând totodată un adevărat record de temperatură pe Pământ. Mai mult decât atât, meteorologii avertizează că valul de căldură tinde să atingă în continuare cote mult mai alarmante.

Unde s-au înregistrat ridicate temperaturi din lume

Cele mai mari valori termice la nivel mondial au fost înregistrate în peninsula Arabică, mai exact în Kuweit, unde mercurul din termometre a atins pragul de  63 de grade Celsius la soare, potrivit autorităţilor locale, sepcialiștii de la World Meteorological Organisation confirmând de asemea informațiile, printr-un anunț oficial.

Temperatura din Mitribat, Kuwait, este în prezent acceptată de WMO drept cea mai mare vreodată înregistrată în regiunea continentală a Asiei. Cele două observaţii sunt a treia şi a patra cele mai mari temperaturi recunoscute de WMO” , se arată în respectivul comunicat de presă.

Kuweitul este lovit de un val de caniculă, temperaturile ajungând până la 63 de grade Celsius la soare. Sursa foto: Getty Images
Kuweitul este lovit de un val de caniculă, temperaturile ajungând până la 63 de grade Celsius la soare. Sursa foto: Getty Images

Unii experți contestă aceste valori

Totodată, în cursul zilei de miercuri, 19 iunie, la orele prânzului, în Arabia Saudită, au fost semnalate temperaturi de peste 55 de grade, în regiunea Al Majmaah. Specialiștii avertizează că valul de căldură va continua pe întreaga durată a verii, urmând să avem parte, implicit și de o rată îngrijorătoare a umidității. Pentru luna iulie, meteorologii estimează valori termice chiar mai ridicate față de cele din prezent, mercurul din termometre putând atinge pragul de 68 de grade Celsius, sub soare.

Cu toate acestea, există și voci care contestă  acurateţea celei mai mari temperaturi înregistrate vreodată pe Terra. Mai mult decât atât, unii experți consideră că atingerea unor astfel de valori „nu este posibilă dintr-o perspectivă meteorologică“.

Canicula a făcut inclusiv victime în această perioadă, nu mai puțin de cinci persoane din zona arabă pierzându-și viața, după ce au suferit stopuri cardio-respiratorii, la contactul cu temperaturile îngrijorător de ridicate. Și la nivelul țării noastre, este de așteptat ca valorile termice să depășească pragul normal pentru intervalul în care ne aflăm.