News

Record după record în plină pandemie. Peste 300.000 de români au fost amendați, 2000 au dosare penale, amenzi totale de 120 de milioane de euro

02.05.2020 | 20:31
Record dupa record in plina pandemie Peste 300000 de romani au fost amendati 2000 au dosare penale amenzi totale de 120 de milioane de euro
ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne Marcel Vela a oferit cifrele oficiale ale „rebeliunii” românilor în primă pandemie: 300.000 de oameni au fost amendați 2.000 s-au ales cu dosar penal, în timp ce amenzile cumulează aproximativ 120 de milioane de euro.

120 de milioane de euro amenzi pentru români

Marcel Vela a dezvăluit că amenzile au fost date unor cetățeni, în marea lor majoritate, aflați sub influența băuturilor alcoolice. Cu toate acestea, Vela a declarat că banii din amenzi vor fi redirecționați spre spitale.

ADVERTISEMENT

În România cazurile nu au explodat ca în alte țări. În această notă optimistă putem spune că și de Paște și în 1 Mai oamenii au respectat prevederile. Am putea să avem o perspectivă pe 14-15 mai.

Exercițiu de imaginație, 1 Mai oamenii n-ar fi fost responsabili, ar fi fost aglomerări la munte, la mare. Dacă ar fi fost o infecție în masă în aceste zile, peste 14 zile am fi înregistrat foarte multe cazuri, situația era delicată. Spre bucuria noastră, a tuturor, responsabilitatea a primat în fața dorinței de a ieși la grătar sau plajă, sau doar să admiri marea.

ADVERTISEMENT

Avem timp în următorii ani să recuperăm aceste zile în care am fost puțin reținuți, sau unii frustrați. Prin decizia comitetului național pentru situații de urgență se pot aplica anumite măsuri restrictive. Gradual vor fi reduse anumite restricții, se vor permite mai multe lucruri decât în starea de urgență. Vor fi multe excepții dacă vom respecta măsurile încă două săptămâni.

Pot să vă spun foarte sigur, e documentat, am avut 3 contestații în instanță cu privire la normele prevăzute în ordonanțele militare, cu privire la fondul întrebării dumneavoastră. În toate instanțele au avut de câștigat MAI, pentru că nu au fost încadrate în norma legală constituțională pe care ați amintit-o. A fost vorba de protejarea sănătății cetățenilor.

ADVERTISEMENT

Totul a fost făcut pentru a proteja românii, poporul și cetățenii. Dacă privim graficul, evoluția cazurilor, contactelor de bolnavi pozitivi, cetățeni izolați, în carantină, sau decese. România nu e în situația mult mai dramatică pe care o înregistrează celelalte state. Nu trebuie să ne dea dreptate nu știu ce politician care s-a urcat ca surferul pe val.

Ar fi prematur să mă pronunț la măsurile coercitive. Dacă vor fi măsuri de relaxare mai mari și restricții mai puține, atunci și amenzile vor fi pe măsură. 1673 de dosare penale 2228 de persoane cercetate, au fost foarte mulți cetățeni. Dacă privim de la 18 milioane în jos e proces admisibil. Oameni în situație delicată, pe teme bahice. În total restul contravențiilor 300.000 aproximativ, 600 milioane de lei valoarea amenzilor. La final vom afla câți au plătit amenzile”, a declarat Vela la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Banii din amenzi vor fi „investiți” în sănătate

Ministrul de Interne a dezvăluit că banii din amenzi vor fi redirecționați spre sistemul medical. „Domnul Prim-ministru Ludovic Orban a fost săptămâna trecută la MAI și am discutat despre o situație de acest gen. Vom folosi acești bani doar spre zona medicală, nu vor fi folosite spre alte scopuri. 

Să știe toți care au plătit amenzile că banii lor vor fi redistribuiți către sistemul medical. Cei care vor contesta în instanță procentul e mic. Evaluarea se va face la final”, a explicat Vela.

ADVERTISEMENT