Conform datelor publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), în țara noastră avansul anual al prețurilor este de 5%. Statistic, cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE s-au înregistrat în țări ca Slovenia (0,0%), Lituania şi Irlanda (ambele cu 0,1%), în timp ce cele mai ridicate au fost în România (5%), Belgia şi Estonia (cu 4,5%).
Față de septembrie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în doar două state membre UE, dar a rămas stabilă în șase și a crescut în 19 țări membre, inclusiv în România. Aici, inflația a crescut de la 4,8% la 5%. Rata anuală a inflației în zona euro a urcat în octombrie la 2%, de la 1,7% în septembrie, când se înregistra cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani.
Conform datelor oficiale, inflația în zona euro a urcat la 2%, de la 1,7% în septembrie, când se înregistra cel mai mic nivel din ultimii ani. Cu toate acestea, inflația în zona euro este la nivelul țintă avut în vedere de Banca Centrală Europeană.
Tot conform datelor Eurostat, inflația de bază, adică ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a menținut la 2,7%. Premierul Marcel Ciolacu comenta situația în care taxele ar crește în țara noastră, tocmai pentru că inflația trebuie ținută sub control.
De altfel, acesta a fost principalul subiect din campania electorală, modul în care PSD sau Marcel Ciolacu ar putea să gestioneze din punct de vedere situația din țara noastră după alegeri. ”De obicei politicienii aleg calea ușoară.
Pentru mine ușor ar fi fost să vorbesc cu ministrul finanțelor si sa nu depună niciun plan fiscal MMi-am asumat, chiar în timpul unei campanii, că, în loc să am un câștig imediat sau să mă aflu într-o logică în care să dau mereu explicații, am preferat să ofer explicații și să stabilim un plan fiscal pe 7 ani.
PNRR are termen de implementare până în 2026. Sunt, la nivelul UE, discuții pentru prelungire, dar nu avem o decizie. Cumva ne-am ferit de ‘răul răului’. Dacă trebuie să avem toate implementate până în 2026, o să facem acest lucru.
Mai e ceva scris în PNRR, de către alianța de dreapta PNL-USR pe care vor să o construiască din nou: anul viitor trebuie să avem o creștere a veniturilor cu 2,5 puncte procentuale ca venituri din PIB. Am negociat să fie o creștere doar 1,1 și o reducere a deficitului de 0,9.
Asta înseamnă că în România nu vor crește taxele. Cu adevărat. Trebuie să gestionăm cheltuielile. Ne-au atras atenția și ne-au spus clar: asta e anvelopa salarială în care trebuie să vă încadrați, nu mai puteți. Nu cresc taxele anul viitor”, a declarat Marcel Ciolacu.