Sport

Record vechi de 82 de ani doborât la FC Barcelona. Lamine Yamal, puștiul minune care scrie istorie. Video

Lamine Yamal a debutat pentru FC Barcelona în partida cu Betis, 4-0, la 15 ani și 290 de zile, devenind cel mai tânăr jucător care a jucat vreodată pentru catalani în La Liga.
30.04.2023 | 08:33
Record vechi de 82 de ani doborat la FC Barcelona Lamine Yamal pustiul minune care scrie istorie Video
Lamine Yamal, debut la 15 ani și 290 de zile, este cel mai tânăr jucator din istorie care a jucat pentru FC Barcelona în campionat.
ADVERTISEMENT

Cu un Benzema în mare formă, Real Madrid s-a impus cu 4-2 în fața Almeriei și punea presiune pe FC Barcelona. Însă ca și marea rivală, și catalanii au făcut uitată înfrângerea din runda precedentă. Și s-au impus cu 4-0, pe propriul teren, contra lui Betis. Un meci care i-a prilejuit lui Xavi și o mutare pentru istorie.

Lamine Yamal, debut la 15 ani și 290 de zile, este cel mai tânăr jucator care a jucat pentru FC Barcelona în campionat și al treilea în toate competițiile

Fie și pe surse, FC Barcelona a primit o veste bună. Nu va avea probleme să primească licența pentru participarea în Liga Campionilor. Însă dacă acest obiectiv este deja bifat, Xavi le atrăgea atenția elevilor săi că nu mai este loc de relaxare dacă vor să obțină titlul.

ADVERTISEMENT

Și chiar dacă nu aveau în față un adversar facil, elevii săi s-au conformat. Au dominat-o pe Betis la toate capitolele. Au deschis scorul rapid și aveau să se desprindă la 4-0 profitând și de faptul că oaspeții rămăseseră în zece.

Relaxat, Xavi și-a permis chiar luxul să scrie o filă de istorie pe Camp Nou Spotify. Imediat după ce tabela a arătat scorul ce avea să fie final, l-a scos din teren pe Gavi. Și l-a trimis pe teren pe Lamine Yamal, noul puști-minune provenit din La Masia.

ADVERTISEMENT

La 15 ani, acesta este internațional spaniol la toate reprezentativele de la U15 la U19. Se pregătește cu prima echipă încă din septembrie, iar pe foaia de joc a apărut începând de la confruntarea cu Atletico.

Iar acum a sosit și momentul debutului. La 15 ani și 290 de zile. Vârstă care îi permite să devină cel mai tânăr jucător care a evoluat vreodată pentru FC Barcelona într-un meci din campionatul Spaniei. Într-o istorie de aproape 124 de ani!

ADVERTISEMENT

Precedenta performanță îi aparținea lui Vicenç Martínez Alama. Cel care debuta la 16 ani, 9 luni și 7 zile. Se întâmpla pe 19 octombrie 1941, pe stadionul Chamartín, împotriva lui Real Madrid.

Aproape de gol și de assist

Chiar dacă evolua în fața a 90.000 de oameni, Lamine Yamal nu a fost deloc emoționat. A intrat în banda stângă și, după numai 3 minute, a proftat de o eroare a lui Montoya, și a șutat din unghi, dar Rui Silva s-a opus.

ADVERTISEMENT

Dacă nu a marcat, putea să ofere un assist. L-a găsit cu o pasă excelentă pe Dembele, care a revenit în echipă cu acest prilej. Însă nici mai experimentatul său coleg nu l-a putut învinge pe portarul oaspete.

”E un jucător care ne poate ajuta cu talentul său. Are multă personalitate, e excelent în duelurile unu la unu și la ultima pasă. Am vorbit cu el și e recunoscător pentru șansa oferită… 

Lamine e diferit, ca Pedri, dar îmi amintește de Iniesta. La vârsta lui nu-i este frică de nimic, are o obrăznicie specială în sens pozitiv, din punct de vedere fotbalistic.

Se antrenează extraordinar și n-am mai văzut pe nimeni la un așa nivel până acum la Academie”, l-a caracterizat Xavi.

Al cincilea în topul precocității în campionatul Spaniei și al treilea, pentru FC Barcelona, în toate competițiile

Dacă a izbutit să stabilească un record pentru campionat, puștiul care preferă să poarte pe tricou numele Lamine, și nu cel de familie, este, scrie Mundo Deportivo, al treilea cel mai tânăr jucător care a evoluat pentru Barcelona în toate competițiile.

Lider rămâne Albert Almasqué. Acesta evolua, pe 30 noimebrie 1902, într-un meci din Cupa Macaya, 2-0 cu Hispania. Și o făcea la 13 ani, 11 luni și 6 zile. În timp ce locul doi îi revine lui Paulino Alcantara. Pe 25 februarie 1912, la doar 15 ani, patru luni și 18 zile, a debutat cu prima echipă în meciul Campionatul Catalan. Și reușea un hat-trick într-un 9-0 cu Català Sporting Club.

Dacă nu ne limităm la FC Barcelona, Lamine Yamal este al cincilea în topul precocității din Spania. Lider este argentinianul Luka Romero, actualmente la Lazio. Cel care a debutat pentru Mallorca, în ediția 2020-21, la 15 ani și 219 zile.

 

ADVERTISEMENT
Tags: