Sport

Recordul incredibil al unui călăreț australian. A devenit cel mai vârstnic medaliat olimpic după 1968

Un călăreț australian a devenit cel mai vârstnic medaliat olimpic după 1968: „În Satul Olimpic am fost întrebat dacă sunt oficial”, a mărturisit acesta.
03.08.2021 | 22:42
Recordul incredibil al unui calaret australian A devenit cel mai varstnic medaliat olimpic dupa 1968
ADVERTISEMENT

La cei 62 de ani ai săi, Andrew Hoy scrie istorie în actuala ediție a Jocurilor Olimpice. Experimentatul călăreț australian a reușit nu doar să cucerească argintul în concursul complet pe echipe, ci și să doboare un record incredibil.

Mai precis, acesta a devenit, odată cu finala de luni, 2 august, cel mai vârstnic medaliat olimpic din 1968 și până în zilele noastre. O performanță care i-a lăsat fără cuvinte pe mai tinerii săi colegi: „Unele persoane m-au întrebat ce fac în Satul Olimpic, credeam că sunt oficial, iar eu le-am explicat că nu, sunt sportiv”.

ADVERTISEMENT

Recordul absolut îi aparține, însă, elveţianului Louis Noverraz, medaliat cu argint la yachting în 1968, pe când avea 66 de ani. Marea Britanie a obținut aurul în concursul pe echipe, în timp ce bronzul i-a revenit Franței.

Un călăreț de 62 de ani a devenit cel mai vârstnic medaliat olimpic după 1968

Când am început acest sport, eram mândru că sunt cel mai tânăr din echipă. Unele persoane m-au întrebat ce fac în Satul Olimpic, credeam că sunt oficial, iar eu le-am explicat că nu, sunt sportiv.

ADVERTISEMENT

Știu că am participat la 8 Jocuri Olimpice până acum, dar totul li se datorează unor cai extraordinari, iar ”Vassily de Lassos” este unul dintre cei mai buni din lume. Este un sentiment unic.

Nu am venit la această ediție cu gândul să terminăm pe patru, pe cinci sau pe șase. Ne-am fixat un obiectiv cât se poate clar: să obținem o medalie. Și uite că am reușit, printr-un efort colectiv extraordinar. Felicit întreaga echipă”, a declarat Andrew Hoy.

ADVERTISEMENT

Un suedez deține recordul pentru cel mai vârstnic medaliat din istoria Jocurilor Olimpice

Călărețul australian nu este, însă, cel mai vârstnic medaliat din întreaga istorie a Jocurilor Olimpice. Recordul îi aparține suedezului Oscar Swahn, care a cucerit argintul la 72 de ani și 281 de zile, în ediția din 1920, desfășurată la Anvers, în Belgia.

Cu opt ani în urmă, acesta reușise să câștige aur olimpic, în cadrul întrecerii organizate la Stockholm, Suedia. Al doilea cel mai vârstnic participant este călărețul austriac Arthur von Pongracz, care avea tot 72 de ani în 1936, când a concurat și s-a clasat pe poziția a patra.

ADVERTISEMENT

Podiumul este completat tot de un călăreț, japonezul Hiroshi Hoketsu, care a încheiat ediția din 2012, desfășurată la Londra, pe locul 40. Întorcându-ne în zilele noastre, nu putem să nu-l menționăm pe kuwaitianul Abdullah Al-Rashidi, care a cucerit, la 57 de ani, cea de-a doua medalie de bronz din palmares în proba de tir sportiv.

O performanță sărbătorită cum se cuvine, întrucât a avut ocazia să arboreze drapelul țării sale, lucru care nu s-a întâmplat și la Rio, cu cinci ani în urmă, când comitetul kuwaitian a fost suspendat, motiv pentru care triplul campion mondial s-a văzut nevoit atunci să stea pe podium cu drapelul olimpic.

ADVERTISEMENT