Fotbal international

Recordul lui Michel Platini i-a adus Franţei trofeul la EURO 1984! România revenea pe “marile bulevarde ale fotbalului”. Video

09.04.2021 | 20:34
Recordul lui Michel Platini ia adus Frantei trofeul la EURO 1984 Romania revenea pe marile bulevarde ale fotbalului Video
Recordul lui Michel Platini i-a adus Franţei trofeul la EURO 1984! România revenea pe "marile bulevarde ale fotbalului"
ADVERTISEMENT

FANATIK îţi prezintă episodul 7 din “Istoria EURO”, povestea Campionatelor Europene. După dezamăgirea produsă de ediţia din 1980, turneul final din 1984 a schimbat total faţa competiţiei, iar Michel Platini a fost actorul care a pus în scenă marele show al Franţei.

Franţa şi Germania de Vest s-au duelat pentru organizarea EURO 1984, iar UEFA a anunţat pe 10 decembrie 1981 că turneul final va ateriza din nou la Paris, la fel cum se întâmplase în 1960, la ediţia inaugurală. “Cocoşii galici” erau deja calificaţi la European, din calitatea de ţară gazdă.

ADVERTISEMENT

România a mers la EURO 1984 şi a lăsat Italia acasă. Prima calificare din istorie la un turneu final continental

Pe 8 ianuarie 1982, la Paris, România se afla în urna a 3-a la tragerea la sorţi pentru preliminariile EURO 1984, aşa că şansele pentru o calificare erau mici. După ce şi-au aflat adversarii, tricolorii păreau condamnaţi să rateze un nou turneu final. Selecţionata lui Mircea Lucescu a ajuns în Grupa 5, alături de Italia, Cehoslovacia, Suedia şi Cipru. Povestea meciurilor din perioada 1982-1983 a fost relatată perfect de Ioan Chirilă în paginile cărţi “Pe marile bulevarde ale fotbalului”.

Startul a fost unul ca din puşcă, cu două victorii pe teren propriu: 3-1 cu Cipru şi 2-0 cu Suedia. Pe lângă jucătorii crescuţi la Corvinul Hunedoara, Mircea Lucescu s-a bazat mult pe Rodion Cămătaru şi pe Loţi Boloni. Pe primul l-a readus la naţională într-un moment delicat, după ce fanii tricolorilor l-au huiduit după un meci cu Ungaria.

ADVERTISEMENT

“Aş fi preferat să nu fiu convocat. M-am prezentat doar pentru a fi disciplinat şi pentru a-i reaminti antrenorului că nu mai sunt capabil să joc la echipa naţională” – Rodion Cămătaru, în iarna lui 1982

Pe 4 decembrie 1982, România obţinea un punct de aur la Florenţa, 0-0 cu Italia, contra proaspetei campioane mondiale. În primăvară, italienii visau la revanşă, însă meciul de pe “23 August”, jucat pe 16 aprilie 1983, a fost o lecţie de tactică predată de Mircea Lucescu. În minutul 24, Boloni îl învingea pe Dino Zoff şi marca singurul gol al meciului. O lună mai târziu, tricolorii făceau primul pas greşit, 0-1 cu Cehoslovacia la Bucureşti.

Pe finalul preliminariilor, România avea în faţă trei finale. Prima cu Suedia, pe “Rasunda”, a fost decisă de golul lui Cămătaru. A doua, cu Cipru în deplasare, se anunţa uşoară, însă tricolorii au tremurat 78 de minute, până la reuşita lui Boloni. Înainte de ultimul meci, cu Cehoslovacia, românii mergeau la EURO 1984 şi cu o remiză, în timp ce adversarii aveau nevoie de victorie. La Bratislava, Geolgău a fost omul care a ieşit în evidenţă, cu golul din minutul 82. Luhovy a egalat după trei minute, dar România a ţinut de rezultat şi a obţinut calificarea la turneul final din Franţa.

ADVERTISEMENT

Mari surprize în preliminariile pentru EURO 1984

Italia a fost dezamăgirea preliminariilor pentru EURO 1984, după ce campioana mondială en-titre s-a clasat pe locul 4 şi a ratat calificarea la turneul final. Selecţionata lui Enzo Bearzot nu a fost prima care a şocat. URSS era lăsată acasă de Portugalia, echipă care era departe de strălucirea din perioada lui Eusebio.

Anglia continua prestaţiile dezamăgitoare şi rata Europeanul, după o serie de rezultate surprinzătoare. Grupa englezilor a fost câştigată de Danemarca, după 0-1 pe “Wembley”, rezultat venit pe finalul preliminariilor. Pe lângă România, Portugalia, Danemarca şi Franţa, la turneul final s-au mai calificat Belgia, Germania de Vest, Iugoslavia şi Spania.

ADVERTISEMENT

Michel Platini a dus de unul singur Franţa spre semifinale

După dezastrul de la EURO 1980, UEFA a decis ca primele două clasate din fiecare grupă să se califice în semifinale. Franţa, gazda turneului final, s-a duelat cu Danemarca, Belgia şi Iugoslavia. Fără Michel Platini, “cocoşii” ar fi părăsit competiţia încă din faza grupelor. Starul lui Juventus a înscris şapte goluri în primele trei meciuri, iar două dintre acestea au fost decise de reuşitele francezului. Platini, de unul singur, ducea Franţa spre semifinale de pe primul loc.

  • 1 gol în Franţa – Danemarca 1-0
  • 3 goluri în Franţa – Belgia 5-0
  • 3 goluri în Franţa – Iugoslavia 3-2

A doua semifinalistă a fost decisă în ultima etapă. Belgia, vicecampioana europeană en-titre, a început perfect meciul cu Danemarca, iar în minutul 39 conducea cu 2-0. Danezii au întors scorul în a doua repriză, după ce Arnesen redusese diferenţa înainte de pauză, şi mergeau în semifinale.

EURO 1984, primul turneu final din cariera lui Gică Hagi

România nu a mai repetat prestaţiile din preliminarii, chiar dacă a început cu o remiză în faţa Spaniei, scor 1-1, cu Boloni pe lista marcatorilor. Cu Germania de Vest, tricolorii s-au recunoscut învinşi după dubla lui Rudi Voller, în timp ce Marcel Coraş puncta în poarta lui Harald Schumacher. În ultimul meci, cu Portugalia, incertitudinea a planat timp de 81 de minute, până la golul lui Nene, singurul al meciului. Gică Hagi, mezinul lotului la 19 ani, a jucat primul turneu de final din carieră şi a bifat 14 minute cu Spania şi 46 de minute cu Germania de Vest, meci în care a fost titular. În ultima partidă, Mircea Lucescu l-a păstrat pe bancă.

Lotul României pentru EURO 1984

Portari: Silviu Lung (U Craiova), Dumitru Moraru (Dinamo), Vasile Iordache (Steaua)

Fundaşi: Mircea Rednic (Dinamo), Costică Ştefănescu (U Craiova), Nicolae Ungureanu (U Craiova), Gino Iorgulescu (Sportul Studenţesc), Michael Klein (Corvinul), Ioan Andone (Dinamo), Nicolae Negrilă (U Craiova)

Mijlocaşi: Aurel Ţicleanu (U Craiova), Laszlo Boloni (ASA Târgu Mureş), Gică Hagi (Sportul Studenţesc), Mircea Irimescu (U Craiova), Marin Dragnea (Dinamo), Ionel Augustin (Dinamo)

Atacanţi: Marcel Coraş (Sportul Studenţesc), Rodion Cămătaru (U Craiova), Ion Zare (FC Bihor), Romulus Gabor (Corvinul)

Spania şi, în mod surprinzător, Portugalia mergeau în semifinale. Lusitanii ajungeau în următoarea fază datorită golului lui Nene din minutul 81 al meciului cu România. Visul portughezilor a continuat şi în careul de aşi, unde au ţinut în şah Franţa timp de 119 minute. Jordao a făcut un meci mare şi a trimis semifinala în prelungiri, prin golul marcat în minutul 78, după ce Domergue deschisese scorul. Acelaşi Jordao ducea scorul la 2-1 în minutul 98, însă Platini şi-a intrat din nou în rolul de erou şi a înscris golul calificării în minutul 119, după ce Domergue reuşise dubla cu cinci minute înainte.

A doua semifinală, Danemarca – Spania, a fost mult mai echilibrată. După 1-1 în cele 120 de minute regulamentare, calificarea în finală a fost decisă la loviturile de la 11 metri. În a cincea serie a penalty-urilor, Preben Elkaer a şutat peste poartă, iar ibericii obţineau biletele pentru marea finală de la Paris.

Gafa lui Arconada a deschis drumul Franţei spre trofeu

Pe 27 iunie 1984, pe “Parc des Princes” din Paris, Franţa şi Spania s-au duelat pentru râvnitul trofeu. Jucătorii lui Miguel Munoz au început bine meciul, iar centrările din benzi au adus spaimă în rândul fanilor din tribune. De la mijlocul primei reprize, după ce Gallego şi Carrasco au primit două galbene, gazdele au pus stăpânire pe joc, însă cele două echipe au intrat în pauză la egalitate.

Echilibrul s-a rupt în minutul 57, când Michel Platini a executat plasat o lovitură liberă, mingea a fost reţinută de Luis Arconada, însă portarul ibericilor a scăpat balonul în poartă. Spaniolii au sperat că vor egala pe finalul meciului, după ce Yvon Le Roux a văzut al doilea galben şi a fost eliminat în minutul 85. Chiar şi în zece oameni, francezii au continuat să joace sus şi Bruno Bellone a înscris al doilea gol al finalei în ultimul minut. Franţa se revanşa pentru ratarea din 1960 şi devenea campioana Europei în 1984.

Michel Platini termina EURO 1984 cu nouă goluri marcate, după ce înscrisese în fiecare meci al turneului final, performanţă pe care nimeni nu a mai putut s-o egalezez. În plus, niciun alt golgeter al Campionatelor Europene nu a mai înscris atât de multe goluri.

  • 9 goluri a marcat Michel Platini, golgeterul EURO 1984
  • 47.368 de spectatori au asistat la finala EURO 1984
ADVERTISEMENT