News

Recorduri de temperatură în România. De 85 de ani n-a mai fost atât de cald la stația meteo din Câmpeni (Alba)

Meteorologii stației meteo din Câmpeni (județul Alba) au raportat sâmbătă o temperatură de 37.8 grade Celsius, cea mai ridicată valoare termică înregistrată în ultimii 85 de ani, conform Severe Weather Alert - România.
24.07.2022 | 16:38
Recorduri de temperatura in Romania De 85 de ani na mai fost atat de cald la statia meteo din Campeni Alba
Record de temperatură la stația meteo Câmpeni. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Pe pagina de Facebook a celor de la Severe Weather Alert – România se arată că maxima de 37.8°C poate fi observată pe hărțile publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

România, sufocată de valul de căldură

De asemenea, sursa citată a notat că temperatura înregistrată sâmbătă la stația meteo din Câmpeni reprezintă o valoare relativ normală pentru ziua de ieri, când în România au fost înregistrate maxime de 40 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Totuși, reprezentații Severe Weather Alert – România au subliniat că temperatura de la Câmpeni este un record absolut pentru stația meteo din județul Alba, funcțională de la 1 ianuarie 1938.

23 iulie 2022 – cea mai caldă zi de iulie din istoria măsurătorilor pentru 15 stații meteorologice. La stația meteo Câmpeni, maxima de 37.8°C înregistrată astăzi reprezintă un record ABSOLUT: cea mai ridicată temperatură din istoria măsurătorilor la această stație – ultimii 85 de ani.

ADVERTISEMENT

La Săcuieni (județul Bihor), recordul de 39.8°C, stabilit în urmă cu 3 săptămâni (1 iulie), a fost depășit astăzi: 40.3°C. Cu alte cuvinte, cele mai calde două zile de iulie de la data înființării stației (1949), s-au înregistrat în anul curent.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie”, arată Severe Weather Alert – România pe Facebook. Conform ANM,  valul de căldură va continua şi în următoarea perioadă în România.

ADVERTISEMENT

Urmează o nouă săptămână de foc

De luni, 25 iulie, până joi, 28 iulie 2022, meteorologii anunță că în aproape toată ţara va fi caniculă şi disconfort termic ridicat. Administraţia Naţională de Meteorologie mai notat că în intervalul menţionat va fi cod galben de caniculă.

Valul de căldură va persista mai ales luni, în jumătatea de sud-vest. Ulterior, acesta se va extinde în cea mai mare parte a ţării. În special în regiunile vestice şi sudice disconfortul termic va fi ridicat.

ADVERTISEMENT

În aceleași zone, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, potrivit specialiștilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

ADVERTISEMENT
Tags: