News

Recrutare război. Studenţii, chemaţi la exerciţii militare într-un stat NATO

Pe fondul crizei ucrainene, Ministerul leton al Apărării ia în considerare introducerea unor exerciţii militare pentru studenţi, la început pe bază de voluntariat, pentru ca mai apoi să...
25.03.2015 | 16:02
Recrutare razboi Studentii chemati la exercitii militare intrun stat NATO
ADVERTISEMENT

Pe fondul crizei ucrainene, Ministerul leton al Apărării ia în considerare introducerea unor exerciţii militare pentru studenţi, la început pe bază de voluntariat, pentru ca mai apoi să devină obligatorii.Letonia plănuieşte să lanseze un program de exerciţii militare voluntare pentru studenţi, deoarece micul stat baltic este îngrijorat de o potenţială ameninţare militară reprezentată de vecina Rusie, a declarat ministrul Apărării, Raimonds Vējonis, potrivit Die Presse.

Ministrul a precizat că măsura este necesară pentru “a răspunde crizei ucrainene, pe care republicile baltice o percep ca pe o ameninţare militară a Rusiei”.

ADVERTISEMENT

Iniţiativa se bucură de susţinerea universităţilor şi a studenţilor, potrivit publicaţiei Diena.

Statele baltice se tem de efectul de contagiune al crizei din Ucraina şi iau măsuri preventive pentru a combate o eventuală agresiune a Moscovei sau unele manevre de destabilizare. Nervozitatea Estoniei, Letoniei şi Letoniei a căpătat noi proporţii după ce mai mulţi actuali sau foşti oficiali, precum Anders Fogh Rasmussen, până de curând şef al NATO, a apreciat că ţările baltice sunt următoarele ţinte ale lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Recent, Parlamentul lituanian a aprobat iniţiativa preşedintelui Dalia Grybauskaite privind introducerea temporară a serviciului militar obligatoriu. Aproximativ 3.500 de bărbaţi vor fi recrutaţi în fiecare an.

Tot pe flancul Estic al NATO, în Polonia, rezerviştii au fost convocaţi pentru a participa la exerciţii militare. Totodată, un număr crescând de polonezi se alătură detaşamentelor paramilitare de voluntari cu scopul de a urma o pregătire militară de bază astfel încât să-şi poată apăra ţara în eventualitatea unei invazii ruseşti.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.dcnews.ro

Tags: