News

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, anunță un plan de recrutare a tinerilor în Armată: ”E o posibilă profesionalizare”

Ministrul Apărării Naționale (MApN), Vasile Dîncu, a anunțat că Armata Română are un plan de recrutare a soldaților tineri. Oficialul spune că autoritățile nu vor să impună stagiul militar obligatoriu.
28.01.2022 | 22:13
Ministrul Apararii Vasile Dincu anunta un plan de recrutare a tinerilor in Armata E o posibila profesionalizare
ADVERTISEMENT

Într-un context geo-strategic extrem de complicat, autoritățile din România se gândesc le recrutări de tineri militari.

MApN are un plan de recrutare de militari tineri. Anunțul ministrului Vasile Dîncu

Vasile Dîncu, ministrului apărării naționale, a declarat, într-un interviu acordat la Radio România Actualități, că instituția pe care o conduce are un concept de formare a noi cadre militare pe care îl va promova de luna viitoare.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, oficialul a ținut să asigure populația că autoritățile nu au în plan să reintroducă stagiul militar obligatoriu.

”Cu privire la stagiul militar obligatoriu, în acest moment nu avem nicio decizie cu privire la o asemenea posibilitate. În schimb, avem două decizii importante despre care am vorbit luna trecută pe larg.

ADVERTISEMENT

Este vorba de sistemul de voluntariat pe care l-am redeschis în acest an și deja am văzut că avem foarte mulți tineri care vor să vină. Sunt rezerviști voluntari, cei care intră în sistem, dar care rămân acasă.

Avem un plan destul de important aici şi avem încă un concept, probabil că o să promovăm luna viitoare cel de militari în termen voluntari, adică sunt şi tineri care să poată face în formule mai scurte, care să poată face stadiul militar şi prin aceasta, într-un fel, se şi profesionalizează.

ADVERTISEMENT

E o posibilă profesionalizare, este şi o modalitate prin care noi putem să aducem după aceea, să creăm cadre pentru a selecţiona tineri care, până la urmă, să devină ofiţeri sau, în orice caz, cadre militare profesioniste.

Sunt alte posibilități acum şi în niciun caz nu ne gândim la stagiul militar obligatoriu”, a spus oficialul la postul public de radio.

ADVERTISEMENT

Ce spune ministrul Dîncu de posibila mobilizare a rezerviștilor

Întrebat despre o posibilă mobilizare a rezerviștilor, subiect care a apărut în presa ultimelor zile, Vasile Dîncu a ținut să spună că nu există un plan în acest sens.

”În ceea ce privește rezerviştii, nu avem un plan de mobilizare. De altfel dacă observați cu atenție, nici măcar Ucraina nu a trecut la mobilizare generală. Noi avem un plan normal pentru activarea rezerviștilor în fiecare an.

Corpul rezerviștilor, câteva mii de oameni, sunt chemați pentru a se reface evidențele legate de adrese, de starea lor și așa mai departe. Asta este o chestiune care înseamnă actualizarea bazei de date. Deci în acest moment dacă au apărut și am văzut în presă că a apărut un ordin de mobilizare, acesta era unul regulat, unul care nu ține de o situație excepțională”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT