News

Rectificare bugetară 2022. Cine primește și cine pierde bani. Cum a evoluat datoria publică

Ministerul de Finanțe a publicat pe site-ul oficial proiectul de rectificare bugetară 2022. Există ministere care primesc bani în plus, dar și ministere care au bugetul diminuat. Ce se întâmplă cu datoria publică.
12.08.2022 | 22:57
Rectificare bugetara 2022 Cine primeste si cine pierde bani Cum a evoluat datoria publica
Prima rectificare bugetară din 2022. Finanțele, Sănătatea și Munca primesc cei mai mulți bani. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Cea mai recentă împărțire a banilor din buget presupune mai sume mai mari alocate pentru salarii și pensii. Există însă unele ministere care vor primi mult mai puțin decât au cerut.

Prima rectificare bugetară din 2022. Finanțele, Sănătatea și Munca primesc cei mai mulți bani

Conform proiectului publicat joi pe site-ul Ministerului de Finanțe, bani mai mulți la rectificare se duc la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari sume se duc către ministerul Finanțelor, peste 9 miliarde de lei. Ministerul Muncii condus de Marius Budăi va obține o suplimentare de peste 5 miliarde de lei, pentru ajutoare și pensii. Fondurile Europene și Sănătatea vor primi câte 2,7 și 2,6 miliarde de lei.

Pe plus la capitolul bani primiți vor mai fi și instituții precum: Administrația Pezidențială +15,4 milioane lei, Senatul României +3,8 milioane lei, Consiliul Legislativ +1,32 milioane lei, CNA +545.000 lei, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării +740.000 lei, Autoritatea Electorală Permanentă +24,2 milioane lei, Consiliul Economic și Social +396.000 lei, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor +2,99 milioane lei și Inspecția Judiciară +821.000 lei.

ADVERTISEMENT

În schimb, vor fi diminuate sumele alocate următoarelor ministere: Ministerul Afacerilor Interne (-559,3 milioane lei), Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (-434,4 milioane lei), Ministerul Culturii (-275 milioane lei) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (-151 milioane lei).

În ședința de Guvern de joi, premierul Nicolae Ciucă a spus că rectificarea bugetară decisă de echipa sa ”asigură perspectiva unei bune funcţionări a serviciilor publice oferite cetăţenilor, plata drepturilor sociale, precum şi finanţarea programelor şi schemelor de ajutor de stat destinate susţinerii economiei”.

ADVERTISEMENT

”Alocăm fonduri suplimentare susţinerii investiţiilor importante în economie, aşa cum ne-am angajat prin Programul Sprijin pentru România.

Bugetul schemei de ajutor de stat va creşte de la 6,38 miliarde lei la 7,37 miliarde lei, calificându-se investiţiile de cel puţin 1 milion de euro în industria alimentară, producerea materialelor de construcţii, producerea de piese auto şi industria hârtiei”, a declarat premierul.

ADVERTISEMENT

Datoria publică a ajuns la 50% din PIB

Conform ȘtirileProTV, datoria publică a României a ajuns deja la 50% din PIB. Legislația spune că depășirea acestei limite prevede un program clar de reducere a datoriei și înghețarea salariilor publice.

În tot acest an, datoria publică s-a situat în jurul valorii de 50% din PIB. În aprilie a fost de 49,2%, în creștere față de martie, când a fost de 48,4% din PIB.

În prima lună a anului, datoria publică a României a atins nivelul de 50,2% din PIB, iar în februarie de 50,6% din PIB. Scăderea din lunile următoare a venit ca urmare a revizuirii în sus a Produsului Intern Brut.

În urmă cu câteva zile, premierul Nicolae Ciucă a cerut tuturor ministerelor să-și reducă cheltuielile cu 10%.

ADVERTISEMENT