News

Rectificare bugetară în pandemie. Cine primeşte mai mulţi bani şi cine pierde din buget. Documentul, publicat în Monitorul Oficial

17.04.2020 | 17:07
Rectificare bugetara in pandemie Cine primeste mai multi bani si cine pierde din buget Documentul publicat in Monitorul Oficial
ADVERTISEMENT

Proiectul de rectificare bugetară prevede o reducere a bugetului Administrației Prezidențiale, aceasta fiind una dintre instituțiile cu bugetele reduse, în încercarea ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, de a face rost de bani pentru finanțarea combaterii epidemiei de coronavirus și a efectelor sale economice. Este pentru prima dată când președintelui Iohannis i se taie din banii pe care îi are la dispoziție pentru exercitarea atribuțiilor.

Rectificarea lovește în bugetele Senatului și Administrației Prezidențiale

Prin rectificarea bugetară, ai cărei principali beneficiari au fost ministerele Muncii și Sănătății, sunt tăiate din fondurile majorității ordonatorilor principali de credite. Reducerile nu sunt însă mari, semn că Guvernul vrea să facă rost de bani prin creșterea deficitului, adică se îndatorează.

ADVERTISEMENT

Printre instituțiile cu bugetul redus se află Administrația Prezidențială, care va avea 4.000.000 de lei în minus față de cât i s-a acordat prin forma inițială a bugetului pe 2020. Reducerea nu pare mare însă este una consistentă în raport cu tăierile făcute la alte instituții, unde economiile s-au limitat la câteva sute de mii de lei.

Mai semnificativ este faptul că este pentru prima dată de când Klaus Iohannis a devenit președinte când bugetul Administrației Prezidențiale este redus prin rectificare. Până acum, la fiecare rectificare bugetului Palatului Cotroceni a fost majorat, iar uneori creșterile au fost consistente, trecând chiar și de 10.000.000 lei într-un an.

ADVERTISEMENT

Surprinzător este însă faptul că în ordonanța de rectificare publicată în Monitorul Oficial este prevăzută o suplimentară cu 500.000 de lei a bugetului Serviciului de Protecție și Pază. De altfel,  de majorări de buget au mai beneficiat SRI și STS, primul pentru finanțarea cheltuielilor spitalului  pe care îl are în administrare, iar al doilea pentru asigurarea solicitărilor de servicii de comunicații primite de la autorități, precum și pentru proiectarea de către STS de sisteme de comunicații și aplicații necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate.

Bani mai puțini pentru SIE, mai mulți pentru procurori

Serviciul de Informații Externe este singura structură de informații care a pierdut bani la rectificare, anume 910.000 de lei. De asemenea, a fost redus și bugetul Senatului cu 3.500.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În schimb, există majorări de bugete care par surprinzătoare în actualul context, mai ales că în Monitor nu au fost publicate anexele care detaliază aceste cheltuieli. Astfel, Ministerul Public are 20.000.000 de lei în plus, iar ANSVSA 34.715.000. În cazul autorității sanitar-veterinare, o posibilă explicație ar fi faptul că aparatură care îi aparține este acum utilizată pentru testarea celor suspecți de coronavirus.

Principalii  perdanți ai rectificării sunt: Ministerul Fondurilor Europene – 51.352.000 de lei, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – 4.696.000 lei, Secretariatul General al Guvernului – 16.958.000 lei, Institutul Cultural Român – 4.000.000 lei, Curtea de Conturi – 2.000.000 lei ș.a.

ADVERTISEMENT

Bugetul general consolidat ar putea înregistra în acest an un deficit de 6,7% din Produsul Intern Brut revizuit după declanșarea crizei coronavirus, care a condus la un efort suplimentar la nivel bugetar de aproximativ 3% din PIB față de proiecția inițială, potrivit anunțului făcut de Ministerul de Finanțe.

ADVERTISEMENT