News

Rectificarea bugetară pe 2020, aprobată de Guvernul Orban. Ce se întâmplă cu pensiile românilor

23.11.2020 | 20:22
Rectificarea bugetara pe 2020 aprobata de Guvernul Orban Ce se intampla cu pensiile romanilor
ADVERTISEMENT

Guvernul a aprobat în ședința de luni, 23 noiembrie, ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară pe acest an şi ordonanţa de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020, acte normative imperios necesare, potrivit premierului Ludovic Orban, în vederea pensiilor, precum și altor cheltuieli privind şomajul tehnic sau programul flexibil de muncă.

Totodată, rectificarea bugetară va permite decontarea subvenţiei la motorină și efectuarea plăţilor pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă. În plus, șeful Executivului a anunțat suplimentarea bugetului Casei de Asigurări de Sănătate, alături de cel al consiliilor judeţene şi primăriilor.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește ordonatorii principali de credite, acestora li se solicită să gestioneze cu mare atenție cheltuielile, astfel încât România să poată ajunge în anii următori la un deficit bugetar de sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Guvernul Orban a aprobat rectificarea bugetară pe 2020. Anunțul premierului: „Am crescut punctul de pensie cu 14% şi este necesar să asigurăm resursele financiare pentru plata pensiilor”

Este absolut necesară adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă cu privire la rectificare bugetului de stat pentru a atinge câteva obiective. Primul este asigurarea resurselor pentru plata pensiilor. Se ştie că am crescut punctul de pensie cu 14% şi este necesar să asigurăm resursele financiare pentru plata pensiilor.

ADVERTISEMENT

Este necesară asigurarea resurselor financiare pentru plăţile din cadrul măsurilor active, indiferent că este vorba de şomaj tehnic sau de program flexibil în muncă. De asememenea, este necesară o creştere a cheltuielilor în domeniul sănătăţii, în special la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a face faţă cheltuielilor sporite din domeniul sănătăţii provocate de pandemia de COVID.

Am alocat sume suplimentare pentru investiţii la Ministerul Dezvoltării pentru a putea face faţă plăţilor în cadrul programelor de investiţii locale. A fost necesară rectificarea bugetară pentru a putea asigura resurse financiare suplimentare pentru plăţile care au apărut în cursul acestui an, fie că este vorba de plăţi pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă, fie că este vorba de plăţi care trebuie făcute pentru decontarea subvenţiei la motorină”, a anunțat premierul Ludovic Orban în debutul ședinței de Guvern.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta a adus în discuție suplimentarea bugetelor primăriilor şi consiliilor judeţene, măsură necesară pentru a plăti personalul care asistă persoanele cu dizabilităţi. În plus, ordinatorii principali de credite trebuie „să aibă extrem de mare grijă în efectuarea cheltuielilor, astfel încât să putem să menţinem un echilibru bugetar care să ne permită în anii următori să revenim cât mai repede posibil la un deficit bugetar de sub 3% din PIB”.

Ne confruntăm cu o situaţie la care a trebuit să oferim un răspuns. Consiliile judeţene şi primăriile solicită echilibrarea bugetelor locale pentru a face faţă cheltuielilor sociale. La nivelul consiliilor judeţene, cheltuielilor pentru direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului, iar la nivelul primăriilor este nevoie de o echilibrare pentru a aloca resurse suplimentare către bugetele locale, astfel încât să facă faţă plăţilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv a trebuit să suplimentăm, să realimentăm Fondul de rezervă al Guvernului pentru a utiliza resursele şi a face faţă cheltuielilor de diverse naturi – fie în domeniul sănătăţii, fie în cel al ordinii publice sau în alt domeniu de activitate, astfel încât să putem asigura o reechilibrare care să asigure resursele financiare către autorităţile locale pentru plăţile sociale.

Sunt liniile mari ale rectificării bugetului. A trebuit să facem faţă şi unor plăţi care sunt necesare în diferitele scheme de ajutorare a companiilor afectate de pandemia de COVID. Şi aici a trebuit să asigurăm o rectificare. Sigur că trebuie să fim extrem de atenţi la cheltuieli.

Cer ordonatorilor principali de credite să aibă extrem de mare grijă în efectuarea cheltuielilor, astfel încât să putem să menţinem un echilibru bugetar care să ne permită în anii următori să revenim cât mai repede posibil la un deficit bugetar de sub 3% din PIB, care într-adevăr să asigure un echilibru în ceea ce priveşte bugetul de stat general consolidat, dar şi bugetul asigurărilor sociale de stat. Practic acestea sunt modificările principale pe care le vom opera”, a transmis șeful Executivului.

ADVERTISEMENT