Life

Recunoașterea facială de pe telefonul tău poate fi păcălită. Avertismentul experților pentru cei care au aceste smartphone-uri

Experții avertizează clienții smartphone-urilor că sistemul lor de deblocare al telefonului poate fi păcălit ușor cu fotografii 2D.
19.05.2023 | 09:43
Recunoasterea faciala de pe telefonul tau poate fi pacalita Avertismentul expertilor pentru cei care au aceste smartphoneuri
Expertii avertizeaza in privinta sistemului de deblocare al smrtphone-urilor. Sursă foto: Profimedia
ADVERTISEMENT

De la lansarea Iphone X în anul 2017, recunoașterea facială a devenit o caracteristică de bază pentru majoritatea smartphone-urilor. Tehnologia ne ajută să ne deblocăm rapid telefonul când nu avem “mâini la îndemână” și totul este mai simplu. Unde mai pui că sunt și avantaje pentru cei care țin mult la noțiunea de intimitate. Datorită felului în care este dezvoltat sistemul, în care suntem recunoscuți după chip, nimeni nu are acces la telefonul nostru. Cel puțin în teorie. Recent a fost descoperit felul în care poate fi “fraudată” recunoașterea facială.

Experții trag un semnal de alarmă în privința deblocării smatphone-urilor

Experții de la WHAT au vrut să se convingă dacă sistemul de deblocare al telefonului poate fi înșelat cu o fotografie 2 D. Pentru studiul lor, aceștia au trimis 48 de smartphone-uri la laborator pentru testare. Printre acestea se numără cele mai populare mărci Samsung, Xiamoni, Motorola sau Nokia. Ceea ce au descoperit i-a surprins și astfel au transmis un avertisment important.

ADVERTISEMENT

Experții susțin că 40% dintre smartphone-uri pot fi deblocate cu o fotografie 2D

Cercetătorii de la WHAT au descoperit în urma testelor că 19 dintre cele 48 de dispozitive au fost delocate cu o fotografie 2D. Printre acestea, cei mai surprinși au fost de telefoanele de la bradurile de clasă superioară. Se pare că sistemele de recunoaștere au fost deblocate cu o fotografie 2D care nu avea o rezoluție foarte mare.

Acea fotografie a fost imprimată de o imprimantă oarecare de birou. Astfel, oricine care deține o imprimantă acasă sau la birou poate accesa telefonul altcuiva, arată experții.

ADVERTISEMENT

S-a descoperit că marca de telefoane din China, Xiaomi, are șapte telefoane care ar putea fi deblocate. Motorola deține patru astfel de telefoane. Nokia, Oppo și Samsung au câte două astfel de modele, iar Honor și Vivo doar unul, arată Daily Mail.

Tech Editor: „Este inacceptabil ca mărcile să vândă astfel de telefoane. Pot exista escrocherii”

Majoritatea telefoanelor defecte se aflau la capătul mai ieftin al pieței. Aici cercetătorii se referă la Motorola Moto E13. Un astfel de model se vinde cu 90 de lire sterline, fiind un telefon foarte accesibil. De asemenea și Nokia G60 G5 poate fi delocat ușor. Acesta costă 250 de lire sterline. Cu toate acestea, și telefoane scumpe au întâmpinat această problemă. Printre acestea se numără Motorola Razr 2022 al cărui preț este de 950 de lire sterline și Xiaomi 13 care costă 850 de lire sterline.

ADVERTISEMENT

Lisa Barber, Tech Editor la Which este de părere că: „Este inacceptabil ca mărcile să vândă telefoane care pot fi cu ușurință înșelate folosind o fotografie 2D, mai ales dacă nu își fac clienții conștienți de această vulnerabilitate.Descoperirile noastre au implicații cu adevărat îngrijorătoare pentru securitatea oamenilor și susceptibilitatea la escrocherii”, a declarat aceasta în cadrul unei conferințe.

Clienții care au Google Wallet pe telefon nu trebuie să intre în panică

Descoperirile ridică îngrijorări cu privire la cantitatea uriașă de informații sensibile pe care le-ar putea accesa escrocii. Clienții care utilizează Google Wallet sau alte aplicații bancare ar putea fi păgubiți de sume consistente de bani. În Marea Britanie, utilizatorii pot efectua plăți contactless cu Google Wallet până la 45 lire sterline. Ceea ce depășeștea această sumă are nevoie de date biometrice mai sigure.

ADVERTISEMENT

Utilizatorii Iphone pot sta liniștiți. Apple a trecut testele cu brio

Utilizatorii de iPhone pot fi liniștiți deocamdată, deoarece toate telefoanele Apple testate de Which? a trecut cu brio testele de falsificare. Dar dacă dețineți unul dintre tipurile de smartphone-uri care intră în aria de risc, va trebui să vă securizați telefonul. Cercetătorii recomandă să dezactivați recunoașterea facială. În schimb, clienții poti folosi senzorul de amprentă, o parolă puternică sau un cod PIN lung.

“Acest experiment trebuie să fie un semnal de alarmă pentru producătorii de smartphone-uri. Aceștia trebuie să intensifice și să îmbunătățească securitatea sistemelor lor biometrice împotriva falsificării”, a adăugat Lisa Barber.

Răspunsurile companiilor de telefonie au fost halucinante

Ca răspuns la studiu, Nokia a subliniat că le spune clienților că telefonul poate fi deblocat de cineva care seamănă mult cu ei. Samsung, pe de altă parte susține că cititorul său de amprentă este la cel mai înalt nivel și nu poate fi escrocat. Astfel, aceste companii recomandă deblocarea telefonului în mai mulți pași.

Ce este de făcut dacă deții un astfel de model de telefon

1.Dezactivați recunoașterea facială și utilizați în schimb senzorul de amprentă sau o parolă sau un PIN.

2.Să folosiți PIN-uri lungi, de cel puțin șase cifre, care sunt în general mai sigure. Dacă puteți configura o parolă, utilizați caractere diferite, astfel încât să fie mai greu de ghicit.

3.Configurați protecții pentru aplicațiile care conțin și informații sensibile. Acest lucru ar putea implica deconectarea atunci când nu le utilizați sau configurarea parolelor.

4.Configurați o a doua blocare în aplicația Google Wallet. Acesta poate fi un PIN, model, parolă, amprentă înregistrată sau scanare Iris, în funcție de ceea ce oferă telefonul dvs.

ADVERTISEMENT