News

„Recunosc, am mințit! Mă urmăreau unii pe stradă!” Dezvăluirea șoc a unui candidat la prezidențiale

Daniel Funeriu a recunoscut, în cadrul podcast-ului „Testul Puterii cu Denise Rifai”, că a mințit în spațiul public. Politicianul spune că a făcut asta pentru că i-a fost frică.
28.03.2025 | 19:02
Recunosc am mintit Ma urmareau unii pe strada Dezvaluirea soc a unui candidat la prezidentiale
Un candidat la alegerile prezidențiale a recunoscut că a mințit în spațiul public. Motivul este șocant. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației și candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025, a făcut o mărturisire neașteptată în emisiunea „Testul Puterii cu Denise Rifai” de pe FANATIK.RO. Politicianul a recunoscut că mințit public, în mod conștient, în perioada în care activa în politică. Fostul ministru a precizat că a făcut asta fiindcă îi era frică.

Daniel Funeriu recunoaște că a mințit public

În cadrul rubricii „Da sau Nu”, Denise Rifai l-a întrebat pe candidatul la președinție dacă a mințit vreodată conștient în cariera sa politică. Funeriu a răspuns „da”, iar ulterior a explicat care a fost contextul: „Când am fost întrebat, într-o emisiune, dacă știu cine l-a acuzat de plagiat pe Victor Ponta. Am spus că nu știu, dar nu era adevărat.”

ADVERTISEMENT

În realitate, chiar el a fost cel care a demarat, prin acțiuni instituționale, procesul care a dus la scandalul uriaș legat de „impostura academică” a lui Victor Ponta. Politicianul a explicat și de ce a ales să mintă și nu a avut curaj să spună adevărul.

„Eram urmărit pe stradă. Copiii mei erau și ei urmăriți. Eram în mijlocul unui climat tensionat și am considerat că e mai bine să spun că nu sunt la curent cu cele întâmplate”, a explicat candidatul la președinție. Întrebat dacă știe cine îl urmărea, Funeriu a declarat că nu are o dovadă clară, dar pe atunci bănuia că presiunile aveau legătură cu Victor Ponta.

ADVERTISEMENT

„Avea 60% în sondaje, era premier, avea tot interesul să controleze narativul public”, a spus Funeriu la „Testul Puterii cu Denise Rifai”, live pe FANATIK săptămânal, în zilele de marți, miercuri și joi, de la ora 18:00.

Victor Ponta și scandalul legat de plagierea tezei de doctorat

Scandalul de plagiat în care a fost implicat actualul candidat la alegerile prezidențiale Victor Ponta a izbucnit în iunie 2012, în contextul unei tensiuni politice majore între premier și președintele Traian Băsescu. Atunci, revista internațională Nature a publicat o investigație în care Ponta, premier în funcție, era acuzat că ar fi copiat zeci de pagini din teza sa de doctorat în drept, susținută în 2003 la Universitatea din București, sub îndrumarea lui Adrian Năstase, pe atunci premier al României.

ADVERTISEMENT

Conform Nature, acuzațiile se bazau pe documente provenite de la o persoană care și-a dorit să rămână anonimă. La scurt timp după apariția materialului, presa internațională și românească a început să analizeze cazul.

ADVERTISEMENT

Victor Ponta a negat acuzațiile

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a considerat că plagiatul lui Ponta ar fi chiar mai grav decât cazurile similare din Germania și Ungaria, întrucât ar fi fost copiate pagini întregi fără atribuire. TVR a publicat ulterior o analiză în paralel a pasajelor suspectate, demonstrând că Ponta ar fi copiat cuvânt cu cuvânt din cel puțin patru lucrări de specialitate.

Analizele jurnaliștilor au arătat că nu doar conținutul informativ fusese preluat, ci și ideile autorilor originali, inclusiv greșelile lor. Conform CNATDCU, ar fi fost copiate aproximativ 85 de pagini, deși alte surse menționează un număr cuprins între 30 și 130. Acuzația a stârnit reacții din partea comunității academice, în special a asociației Ad Astra, care a cerut demisia premierului, considerând că plagiatul compromite imaginea țării.

Victor Ponta a negat acuzațiile și a precizat că este victima unui conflict politic, pornit de la președintele Traian Băsescu. Deși a declarat că va demisiona dacă se dovedește că a plagiat, nu a făcut acest gest nici după verdictul negativ al CNATDCU. Ulterior, Guvernul Ponta a modificat regulamentul instituției cu o zi înainte ca aceasta să anunțe oficial verdictul de plagiat, o acțiune interpretată ca o încercare de blocare a deciziei.

În 2024 și-a recăpătat titlul de doctor

Au existat trei verdicte contradictorii: CNATDCU și Universitatea din București au stabilit că Victor Ponta a plagiat, în timp ce Consiliul Național de Etică, controlat de Ministerul Educației, a decis contrariul. Totuși, pe 1 august 2016, ministrul Educației de atunci, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a fost retras lui Victor Ponta titlul de doctor în drept.

Victor Ponta a contestat ordinul din 2016, însă în anul 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție nu i-a dat dreptate. Fostul premier nu s-a oprit, iar în anul 2024 el și-a recăpătat titlul de doctor. Decizia a fost definitivă și a fost luată în baza unei hotărâri a Curții Constituționale din 2022, care a stabilit că doar instanțele pot decide anularea unui titlu de doctor, nu un ministru.

Judecătorii au constatat că ordinul respectiv nu a fost emis în conformitate cu noua interpretare legală stabilită de Curtea Constituțională, potrivit căreia retragerea unui titlu de doctor este posibilă doar dacă acesta a produs efecte juridice și doar prin hotărâre judecătorească.

„Recunosc, am mințit! Mă urmăreau unii pe stradă!” Dezvăluirea șoc a unui candidat la prezidențiale