Decizia vine într-un dosar în care unul dintre condamnații din dosarul ICA, fostul șef AVAS Jean Cătălin Sandu, a cerut revizuirea sentinței finale de condamnare. În luna februarie, în acest ca, un judecător de la Tribunalul București a admis în principiu cererea de revizuire a condamnării definitive care-l vizează și pe patronul Antenelor.
Decizia de vineri a Tribunalului București, prin care a suspendat recuperarea prejudiciului în dosarul lui Dan Voiculescu nu este definitivă. Procurorii au termen 48 de ore să atace cu apel această decizie, însă rămâne de văzut dacă vor uza de această posibilitate.
„În temeiul dispoziţiilor art.460 alin.1 C.proc.pen. dispune suspendarea executării sentinţei penale nr. 701/26.09.2013 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, definitivă prin decizia penală nr.888/08.08.2014 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia II Penală, în dosarul nr.25497/3/2012**”, se arată în minuta instanței, publicată pe portalul instanțelor.
Dosarul în cauză se află pe rolul instanțelor din luna mai a anului 2021, însă a suferit mai multe amânări pe perioada de protest a magistraților, în special în 2023, atunci când aceștia protesta față de reforma pensiilor speciale.
În luna februarie a acestui an, Tribunalul București admitea în principiu cererea de revizuire a verdictului final de condamnare din dosarul lui Dan Voiculescu, patronul posturilor Antena și fondatorul partidului PUSL. Următorul termen în acest dosar este în data de 3 iulie.
Dan Voiculescu a pierdut la CEDO revizuirea procesului, acolo unde a invocat că judecătorii nu ar fi fost imparțiali.
Prejudiciul în celebrul dosar ICA se ridică la nu mai puțin de 80 milioane de euro, 60 de milioane prejudiciul efectiv adus statului român și alte 20 de milioane, produsul infracțiunii. Din această sumă, potrivit unui răspuns al ANAF către publicația Economedia în 2021, statul recuperase doar 18 milioane.
Din această sumă, zece milioane erau din produsul infracțiunii, iar de la Dan Voiculescu ANAF reușise să recupereze circa 8,4 milioane euro. „Referitor la cuantumul sumelor încasate ca urmare a măsurilor întreprinse în dosarul penal nr. 25497/3/2012, vă informăm că totalul sumelor recuperate până la data de 08.03.2021 este de 41.466.768 de lei”, era comunicatul ANAF din august 2021.
Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în acest dosar, însă a fost eliberat după doar trei ani, pe motiv că avea peste 60 de ani și executase deja o treime din pedeapsă. Între timp, judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Voiculescu, a fost exclusă din magistratură.
Într-o postare din 2017, jurnalistul Cristian Tudor Popescu critica eliberarea din închisoare a lui Voiculescu în condițiile în care statul român nu recuperase prejudiciul din dosar. „Înțeleg că prejudiciul era de 60 de milioane de euro. A stat 3 ani în pușcărie, adică câte 20 de milioane de euro pe an. Cred că e destul de rentabil. A scris cărți, a îmbunătățit cultura națională. E un câștigător”.