Sport

Red Bull Racing, liderul Formulei 1, își suspendă pilotul din cauza unor insulte rasiale

Red Bull Racing a decis să-l suspende pe Juri Visp, rezervă în teamul de Formula 1 pentru care evoluează campionul lumii, Max Verstappen, după ce estonianul a fost surprins, online, folosind insulte rasiale.
22.06.2022 | 14:48
Red Bull Racing liderul Formulei 1 isi suspenda pilotul din cauza unor insulte rasiale
Juri Vips, pilot de rezervă pentru Red Bull Racing, a fost suspendat de echipă pentru comentariile sale rasiale. Foto: Instagram
ADVERTISEMENT

Red Bull Racing domină Formula 1. Este lider în ierarhia constructorilor, iar Max Verstappen, campionul lumii, în cel al piloților. Iar secretul succesului, dincolo de calitățile monoposturilor sau de talentul olandezului și al colegului său, Perez, care-l secondează în ierarhia generală, este disciplina. A simțit-o pilotul de Formula 2, Juri Vips, membru al programului de juniori Red Bull Academy.

”Condamnăm abuzurile de orice fel”, spun cei de la Red Bull Racing după incident

Juri Vips este membru al programului de juniori Red Bull de la sfârșitul anului 2018. A terminat pe locul patru în campionatul FIA F3 în 2019. Iar apoi a trecut în F2, unde concurează în prezent în al treilea sezon.

ADVERTISEMENT

Pe lângă angajamentele sale în cursele de F2, Vips este și pilot de rezervă pentru Red Bull Racing și echipa soră, AlphaTauri, de la sfârșitul anului 2020. De altfel, în Marele Premiu al Spaniei 2022, și-a făcut debutul în Marele Circ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jüri Vips (@juri_vips)

E adevărat, în antrenamentele de deschidere. Bifând astfel una dintre cele două apariții care sunt obligatorii pentru tinerii piloți de Formula 1 într-un sezon.

ADVERTISEMENT

Marți, tânărul pilot al celor de la Red Bull Racing, juca pe Twitch ”Call of Duty: Warzone” împreună cu Liam Lawson, alt pilot din programul de juniori Red Bull. Moment în care a înjurat și a pronunțat insulta rasială „nigga”, termen ofensator pentru persoanele de culoare.

Anterior, Vips fusese provocat de Lawson să poarte o șapcă Red Bull în culoarea roz, iar răspunsul său a fost: ”Nu, e gay”.

ADVERTISEMENT

Red Bull Racing a luat măsuri imediate. ”Red Bull Racing l-a suspendat pe pilotul junior Juri Vips din toate sarcinile echipei cu efect imediat, în așteptarea unei investigații complete asupra incidentului.

Ca organizație, condamnăm abuzurile de orice fel și avem o politică de toleranță zero față de limbajul sau comportamentul rasist în cadrul organizației noastre”, precizează comunicatul oficial.

ADVERTISEMENT

Vips și-a cerut scuze pe Instagram

Imediat după anunțul făcut de Red Bull Racing, Vips a folosit Instagram pentru a-și cere scuze ”fără rezerve pentru limbajul ofensator folosit în timpul unui flux de jocuri live, mai devreme, astăzi. Acest limbaj este complet inacceptabil și nu prezintă valorile și principiile pe care le dețin”, a scris Vips.

”Regret profund acțiunile mele și acesta nu este exemplul pe care trebuie să-l dau. Voi coopera pe deplin cu ancheta”, a mai precizat pilotul.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jüri Vips (@juri_vips)

ADVERTISEMENT
Tags: