Sporturi

Redactorul-şef al Charlie Hebdo, editorial dur! ”Românii nu au umor”

20.06.2018 | 13:27
Redactorulsef al Charlie Hebdo editorial dur Romanii nu au umor
ADVERTISEMENT

Directorul și redactorul-șef al Charlie Hebdor, Laurent Sourisseau, supranumit Riss, a scris un editorial dur în ultimul număr al revistei franceze, în care spune că românii, ca toţi europenii, nu au umor, după ce s-au supărat pe Franţa, în urma caricaturii ce o ironiza pe Simona Halep, după câștigarea Roland Garros, informează news.ro.

”(..) Săptămâna trecută, România, care ne-a dat totuşi mari comici precum hazliul Mircea Eliade sau măscăriciul Cioran s-a supărat pe Franţa din cauza unui desen cu jucătoarea care tocmai câştigase Roland Garros. La şaizeci şi unu de ani după crearea Comunităţii economice europene, descoperim cu oroare că europenii n-au niciun umor. În ciuda pactului oţel-cărbune, a CEEA (Comunitatea europeană a energiei atomice) şi a spaţiului Schengen, un mare şantier fundamental pentru construcţia europeană n-a fost încă lansat: Europa umorului”, scrie redactorul-șef al revistei franceze.

ADVERTISEMENT

Redactorul-şef al Charlie Hebdo, editorial dur: ”Umorul devine factor de discordie”

”Ca o circumstanţă atenuantă pentru români trebuie spus că nici părinţii fondatori ai Europei — Jean Monnet, Robert Schuman, De Gasperi sau Adenauer… — nu erau mari comici. După moneda unică europeană, vom crea oare într-o zi un umor unic european? Fiecare ţară îşi păzeşte cu stricteţe tradiţiile umoristice şi nu lasă Bruxelles-ul să le reglementeze. Umorul, care ar trebui să ne apropie, devine factor de discordie. Încă unul în Europa? Cine o va salva de la acest naufragiu umoristic? Migranţii de pe Aquarius? De ce nu? (…)”, a mai scris Riss.

Redactorul-şef al Charlie Hebdo a scris un editorial dur, după ce revista franceză a fost criticată pentru o caricatură cu Simona Halep
Redactorul-şef al Charlie Hebdo a scris un editorial dur, după ce revista franceză a fost criticată pentru o caricatură cu Simona Halep

Editorialul din ultimul număr al revistei a fost tradus şi postat pe blogul său de jurnalistul şi scriitorul Dan Alexe, cel care a prezentat pe reţelele de socializare caricatura ce o ironiza pe Simona Halep, publicată de Charlie Hebdo, săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

Publicaţia franceză de satiră Charlie Hebdo a ironizat victoria Simonei Halep la turneul de la Roland Garros publicând, în urmă cu o săptămână, sub titlul ”O româncă câştigă Roland Garros-ul” o caricatură reprezentând o persoană care ridică trofeul deasupra capului şi spune ”Fier vechi, fier vechi”.

Numeroşi români au criticat dur caricatura, considerând-o jignitoare nu numai la adresa Simonei Halep, ci şi la adresa poporului român. Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a anunţat că va depune plângere împotriva Charlie Hebdo pentru caricatura referitoare la Simona Halep.

ADVERTISEMENT