News

Redeschiderea Dosarului 10 august, amânată din nou. Cererea de recuzare a judecătoarei a fost respinsă

10.08.2020 | 15:17
Redeschiderea Dosarului 10 august amanata din nou Cererea de recuzare a judecatoarei a fost respinsa
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel București a respins cererea de recuzare a judecătoarei Ruxandra Grecu din dosarul prin care se judecă redeschiderea urmăririi penale în Dosarul 10 august. Cererea fusese făcută de către foștii  șefi din Jandarmerie Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, informează News.ro.

Redeschiderea dosarului de urmărire penală a ofițerilor din Ministerul de Interne care au coordonat intervenția asupra manifestanților din 10 august 2018 este pe rolul secției 1 penală a Curții de Apel București.

ADVERTISEMENT

În acest dosar sunt vizați maiorul Laurențiu-Valentin Cazan, comisarul-șef de poliție Mihai Dan Chirică, colonelul Gheorghe-Sebastian Cucoș și colonelul Ionuț-Cătălin Sindile.

În temeiul art.68 alin(2) şi (5) rap. la art.67 Cod procedură penală respinge cererea de recuzare a judecătorului Ruxandra Grecu de a participa în cauza având ca obiect confirmarea redeschiderii urmăririi penale, în dosarul nr. 4102/2/2020, cerere formulată de inculpaţii Cucoş Gheorghe – Sebastian şi Sindile Ionuţ-Cătălin, prin apărătorii aleşi”, a decis Curtea de Apel.

ADVERTISEMENT

Recuzarea respinsă, strămutarea procesului în pronunțare

Decizia de astăzi este definitivă, după ce la termenul din 7 august chiar judecătoarea Grecu a făcut o cerere de abținere în cauza redeschiderii dosarului.

Potrivit G4Media, Grecu a depus cererea de abținere întrucât procurorul Bogdan Pîrlog, care a efectuat acte în dosar 10  august, a fost reprezentantul său într-o cauză disciplinară.

ADVERTISEMENT

După ce judecătoarea de permanență a respins și cererea de recuzare depusă de avocații lui Sindile și Cucoș, aceștia au invocat lipsa de competență asupra cauzei a Curții de Apel și au cerut transferul dosarului la Tribunalul București.

Tot ceea ce ne dorim, eu, clientul și ceilalți avocați este ca acest proces să se desfășoare în condiții echitabile, nu sub presiunea media și de altă natură. Am solicitat declinarea la Tribunalul București pentru că această instanță nu este competentă nici după materie și nici după persoană, iar competența este o cauză de nulitate absolută, trebuie soluționată cu prioritate”, a spus în instanță avocata lui Cucoș.

ADVERTISEMENT

Instanța a rămas în pronunțare pe această nouă cerere fără să fie anunțată data la care se va pronunța.

Procuroriul-șef al DIICOT a admis plângerile formulate împotriva ordonanței prin care procurorul de caz a clasat parțial acuzații din dosar. Decizia are nevoie însă de confirmarea judecătorului  de cameră preliminară.

Pe 26 iunie 2020, procurorul Doru Stoica a dispus clasarea acuzațiilor la adresa șefilor jandarmeriei în dosarul 10 august. Cu toate acestea, acuzațiile împotriva executanților au fost trimise înapoi Secției Parchetelor Militare pentru continuarea cercetărilor.

 

ADVERTISEMENT