News

Redeschiderea muzeelor, gargară guvernamentală! Lacăte uriașe pe uși și anunțuri disperate în mediul online

18.05.2020 | 12:15
Redeschiderea muzeelor gargara guvernamentala Lacate uriase pe usi si anunturi disperate in mediul online
ADVERTISEMENT

Redeschiderea muzeelor pe data de 15 mai atunci când au intrat în vigoare măsurile de relaxare s-a dovedit o gargară guvernamentală! De altfel, încă de acum câteva săptămâni, autorităţile ne invitau la muzeu, doar că multe dintre instituții au avut lacăte uriașe pe ușă. Culmea, așa ar putea să rămână pentru mult timp de aici încolo.

Redeschiderea muzeelor, gargară guvernamentală!

Directorii muzeelor spun că nu au norme pentru aplicarea măsurilor de siguranţă în stare de alertă și, în mod evident, nimeni nu vrea să riște. În tot acest timp, părinții nu mai înțeleg nimic și copiii s-au reîntors la așteptarea de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

Pentru că, devenită o adevărată bășcălie în mediul online după ce a fost anunțată printre primele măsuri de relaxare permise de Executivul Orban, redeschiderea muzeelor ar fi oferit, totuși, o alternativă. Una care, deocamdată, nu există. Pe ultima sută de metri, reprezentanții ministerului Culturii și-au dat seama că n-au cum să pună în practică decizia și au sucit-o ca la Ploiești.

Lacăte uriașe pe uși și anunțuri disperate în mediul online

“Noi am înaintat măsurile de siguranţă pentru comitetul de situaţii de urgenţă, ei le vor aproba şi după ce măsurile vor deveni oficiale, se elaborează un ordin comun al ministerului Sănătăţii şi ministerului Culturii şi în baza acelui ordin, de aceea nu vă pot spune cât durează aceste proceduri”, transmitea cu doar câteva zile înainte de 15 mai, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

ADVERTISEMENT

A fost anunțul care i-a făcut pe oameni să spere, doar că, pe 14 mai, lucrurile aveau să fie lămurite de secretarul de stat Liviu Brătescu. Acesta a explicat că în primă fază vor fi deschise doar muzeele în aer liber, în timp ce unitățile muzeale care funcționează în spații închise vor fi redeschise ulterior publicului.

De altfel, între timp mai multe muzee făceau apeluri disperate către autorități în mediul online. De asemenea, aceștia anunțau și publicul că se află în imposibilita15 maitea de a deschide în doar câteva ore, mai ales că, deocamdată, nu aveau nicio măsură de siguranță luată.

ADVERTISEMENT

Observatorul din București nu a ezitat și a postat chiar pe site-ul oficial, dar și pe pagina de facebook. „În momentul în care vor ajunge la noi toate regulile necesare pentru protecția vizitatorilor elaborate de autoritățile competente și vom ști ce avem de făcut, vom anunța data redeschiderii muzeelor și caselor memoriale din componența MMB.

Nu redeschidem vineri, 15 mai, dar vom comunica în timp util care este această zi în momentul în care vom cunoaște tot ce trebuie să facem pentru ca publicul vizitator să beneficieze de protecția sanitară stabilită prin ordin comun al Ministrului Culturii și al Ministrului Sănătății, precum prevede legea adoptată recent de Parlament”, au transmis reprezentanții instituției.

ADVERTISEMENT

Pasionații au strâmbat din nas, mai ales că aveau câteva evenimente importante în următoarea perioadă. O nouă apropiere de o planetă se producea chiar în dimineața de 15 mai. Luna urma să se afle lângă Marte.

Pe 16 mai, Luna se afla în constelația Aquarius. Vă puteați folosi de observator și de Lună ca să vedeți planeta Neptun. Ultima planetă din sistemul solar nu se observă cu ochiul liber și nu prezintă detalii pe disc.

Muzeul Municipiului București a precizat că se pregătește pentru redeschidere ţinând cont de toate recomandările pentru siguranţa publică necesară reluării activităţii în sectorul cultural creativ.

„În prezent sunt analizate toate măsurile care trebuie să fie aplicate atât pentru vizitatori, cât și pentru personalul angajat, complementar cu acelea care urmează a fi dispuse la nivel naţional de autorităţi. MMB este preocupat de asigurarea tuturor condiţiilor optime de siguranţă şi protecţie pentru public”, au transmis reprezentanții muzeului

Un alt obiectiv important, Muzeul Satului a avut o activitate intensă în mediul online în toată această perioadă, povești pentru copii, concursuri, dar ușile nu s-au deschis.

“Instituţiile muzeale au rol foarte important ca să ne revenim la o viaţă normală. Nu putem fi noi, oamenii, învinşi aşa uşor, chiar aşa uşor, chiar dacă inamicul este unul nevăzut şi unul care poate să creeze probleme foarte mari. Ne vom lua, evident, toate măsurile de prudenţă la deschiderea acestui muzeu, aşa cum ne vom lua măsuri de prudenţă şi în viaţa noastră personală”, a afirmat conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Satului

Reprezentanții Muzeului Antipa au fost vocali, dar n-au avut ce face și s-au supus măsurilor. De fapt, lipsei măsurilor.  „Toată funcţionarea muzeului era susţinută din venituri proprii. Chiar acum am semnat şi am trimis către minister o solicitare de rectificare prin care cheltuielile generate în timpul acestor luni cât muzeul a fost închis – pentru că facturile au continuat să vină, iar bani nu am mai făcut, plus cheltuielile necesare redeschiderii, atât cât am putut anticipa (măşti, dezinfectant, dispense de gel) pe care le-am cumpărat deja – să fie acoperite. Muzeul  a pierdut aproximativ 1 milion de lei în două luni de nefuncţionare”, a spus pentru news.ro directorul instituției.

Acesta a mai transmis că ideal ar fi să existe un set minim de măsuri obligatorii, care presupun şi costuri mici de implementare. „Nu există, până în prezent, o altă dată în plan, pentru că „atâta timp cât nu ştim ce să facem, nu putem să ne facem niciun calcul”.

Din nefericire, Muzeul Național de Istorie a României a rămas și el închis și după data de 15 mai 2020. Reprezentanții muzeului au mers pe aceeași idee – „facem tot posibilul pentru a asigura cele mai bune condiții atât pentru vizitatori, cât și pentru personalul muzeului, astfel încât să fim cu toții protejați împotriva virusului Covid-19”.

Există și vești bune! Muzeul Golești și-a redeschis porțile pentru vizitatori, începând cu data de 15 mai 2020, dar a făcut-o cu niște condiții. Nu s-au deschis expozițiile din spațiile închise, nu se organizeaza ateliere de creație, nu sunt redeschise activitățile de agrement- tiroliană – echitație și nici terasa.

Pentru vizitare a fost deschis tot muzeul în aer liber. ”Da, noi am deschis. Dar am făcut-o doar în aer liber. Să știți că vizitatori au fost. Dacă vineri în prima zi au venit 4 persoane, lucrurile s-au schimbat în weekend. Sâmbătă și duminică au venit undeva la vre 150 – 200 de persoane. Oamenii s-au plimbat, au respirat aer curat”, a spus exclusiv pentru FANATIK reprezentanta instituției

ADVERTISEMENT