News

Se redeschid piețele. Fără declarație în ziua alegerilor în zonele carantinate. Lista măsurilor aprobate de CNSU

04.12.2020 | 17:34
Se redeschid pietele Fara declaratie in ziua alegerilor in zonele carantinate Lista masurilor aprobate de CNSU
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban anunță că în ședința de Guvern de vineri, 4 decembrie, se va lua hotărârea prin care piețele vor fi redeschise.


UPDATE, ora 17:34. Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat a oferit, vineri, după ședința de Guvern, noi lămuriri privind modul în care pot circula cei care se află în zone carantinate.

ADVERTISEMENT

Astfel, în ziua alegerilor, de la 5.00 dimineața până la 1.00 noaptea, cei care vor să își exercite dreptul de vot vor putea circula fără declarație.


Știrea inițială, ora 15:13. Guvernul va modifica HG privind starea de alertă și va permite redeschiderea piețelor în condiții de protecție sanitară.

ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban consideră că oamenii se vor putea organiza în așa fel încât piețele să fie medii sigure de cumpărături.

UPDATE: Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit în sistem on-line pentrua relaxa mai multe măsuri pentru acest week-end. Printre altele, piețele vor fi redeschise, iar alegătorii vor putea merge la vot duminică, chiar și în localitățile carantinate, fără adeverință.

ADVERTISEMENT

În consecință, circulația persoanelor să fie permisă în perioada 06.12.2020 ora 05.00 – 07.12.2020 ora 01.00, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării.

Hotărârea CNSU din 4 decembrie 2020

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinării asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă.

ADVERTISEMENT

Art.2 (1) Se propune reluarea activității piețelor agroalimentare organizate în spații închise.

(2) În vederea limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea și desfășurarea activității piețelor agroalimentare, inclusiv a celor volante, se realizează în condițiile stabilite prin ordin comun al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, al Ministrului Sănătății și al președintelui Autorității Naționale SanitarVeterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Art.3 Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, se completează la art. 3, cu două noi alineate (5) și (6) astfel:

„(5) De asemenea, sunt exceptate de la măsura instituită potrivit prevederilor art.2, persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară”.

Circulația pe timp de noapte, relaxată

„(6) Sunt exceptate de la măsura carantinării instituită în conformitate cu prevederile legii 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedește prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puțin un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului și au trecut cel puțin 14 zile de la data primului test pozitiv și până la data contactului”.

Art.4 (1) Se propune permiterea circulației membrilor birourilor electorale, a personalului tehnic-auxiliar al acestora, a candidaților, a persoanelor acreditate și a oricăror altor persoane implicate în organizarea alegerilor, precum și a persoanelor care le asigură transportul înspre și dinspre sediile secțiilor de votare, birourile electorale de circumscripție și/sau ale oficiilor electorale, fără restricții, în toate localitățile, în perioada 06.12.2020 ora 23.00 – 07.12.2020 ora 05.00.

(2) La nivelul național, se propune ca circulația persoanelor să fie permisă în perioada 06.12.2020 ora 05.00 – 07.12.2020 ora 01.00, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării.

Art.5 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Piețele vor fi redeschise zilele următoare

Avem Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, analizăm proiectul de hotărâre al CNSU, după care avem şedinţă de Guvern în care vom adopta modificările la Hotărârea de Guvern privind starea de alertă în conformitate cu decizia CNSU pentru a permite redeschiderea pieţelor, sigur, în nişte condiţii de protecţie sanitară”, a anunțat Orban, conform Agerpres.ro.

Decizia de redeschidere a piețelor se va aplica odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Totodată, Orban a anunțat că va prelungi măsura privind portul măștii în spațiul public și al distanțării sociale.

Se vor prelungi măsurile. Mi se pare că expiră pe data de 9 decembrie. Va fi prelungită această măsură. Dintre măsurile de restricţie pe care le-am adoptat suplimentar, faţă de măsurile anterioare care se aplicau la nivel local, judeţean, măsurile naţionale, practic singura măsură de relaxare este această măsură de redeschidere a pieţelor, în condiţii de protecţie sanitară. A venit sezonul rece, suntem totuşi pe un trend descendent în ceea ce priveşte numărul de infectări, şi sunt convins că şi după această suspendare a activităţii administratorii pieţelor şi primarii se vor implica cu adevărat pentru respectarea regulilor de protecţie sanitară“, a anunțat Ludovic Orban.

Închiderea piețelor a atras proteste vehemente din partea fermierilor,care s-au trezit peste noapte că nu mai au unde să-și vândă marfa. Măsura i-a costat electoral pe PNL, nevoiți să redeschidă aceste piețe cu două zile înainte de alegeri.

În ultimele sondaje, PNL are 28%, fiind urmat de PSD (24%) sau USR (20%). Pro România se apropie de 10%, în timp ce UDMR și PMP vor încerca să facă pragul electoral.

ADVERTISEMENT