News

Redeschiderea școlilor nu duce la creșterea cazurilor de coronavirus. Ce au decis miniştrii Educației din Uniunea Europeană

19.05.2020 | 12:48
Redeschiderea scolilor nu duce la cresterea cazurilor de coronavirus Ce au decis ministrii Educatiei din Uniunea Europeana
ADVERTISEMENT

Redeschiderea școlilor nu duce automat la creșterea cazurilor de coronavirus, au declarat, marți, reprezentanții țărilor care au decis revenirea elevilor la cursuri.

Redeschiderea școlilor nu a crescut infecțiile cu noul coronavirus

În cadrul unei videoconferințe a miniştrilor Educaţiei din toată Uniunea Europeană s-a ajuns la concluzia că redeschiderea școlilor nu duce automat la creșterea cazurilor de coronavirus, potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

Reînceperea școlilor a fost dispusă până acum în 22 de țări, dintre care 17 au decis întoarcerea la ore doar pentru copiii din grădiniţe, şcoli primare şi anii finali ai ciclului gimnazial.

Primul stat care a luat decizia de a redeschide creșele, grădinițele și școlile primare a fost Danemarca. Astfel, pe 15 aprilie, elevii au revenit la clase, în ciuda criticilor venite din partea părinților, care a acuzat statul că îi tratează pe cei mici ca pe cobai.

ADVERTISEMENT

Blaženka Divjak, ministru al Educaţiei din Croaţia, țară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a spus, în cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea cu restul miniștrilor educației, că lipsa creșterii de noi cazuri COVID-19 trebuie analizată și în contextul măsurilor speciale dispuse de țările unde elevii au revenit la ore.

Revenirea la ore, mai puțin periculoasă decât statul acasă

„Ceea ce s-a subliniat foarte puternic este că aceste şcoli au condiţii extrem de atent urmărite, precum grupuri mai mici decât cele din clasele normale, de obicei de aproximativ 15 (elevi) şi o cooperare foarte strânsă cu ministerele Sănătăţii şi serviciile epidemiologice la nivel naţional pentru a furniza şcolilor şi profesorilor şi părinţilor recomandări foarte detaliate asupra modalităţilor de a face faţă noii situaţii.

ADVERTISEMENT

Până acum nu am auzit nimic negativ despre redeschiderea şcolilor dar este probabil prea curând pentru a trage concluzii finale în această privinţă”, a declarat ministrul croat.

În cadrul videoconferinței, Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației din Franța, le-a spus părinților că riscul de a trimite copiii din nou la școală este mai mic decât acela de a-i ține acasă.

ADVERTISEMENT

În Franța, un al doilea val de elevi s-a întors în şcolile secundare, astfel că a venit rândul celor doi ani mai mici ai şcolilor secundare să reia cursurile, însă doar în zonele „verzi” ale hărţii COVID-19.

În jur de 145.000 de elevi din clasele inferioare din 4.000 de gimnazii din zonele verzi au putut să revină în sălile de clasă luni.

„Mereu există îngrijorări şi întrebări, dar chiar şi aşa nu ar trebui să împingem şcoala la margine în această perioadă dificilă, deoarece vor apărea daune teribile dacă vom pierde o generaţie de copii care au fost opriţi de la a frecventa şcoala mai multe luni.

Este important să reliefăm veştile bune de azi… întoarcerea la şcoală are loc progresiv şi nu toţi se întorc în acelaşi timp, dar este un început şi un început important”, a declarat Blanquer, în timpul unei vizite făcute la o școală secundară din vestul Franței.

ADVERTISEMENT
Tags: