News

Redeschiderea școlilor, posibilă din februarie. Când se va lua decizia definitivă

04.01.2021 | 15:35
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a afirmat că este posibilă redeschiderea școlilor după vacanța dintre cele două semestre, adică din 8 februarie. Într-o declarație pentru HotNews, Cîmpeanu a precizat că o decizie finală va fi luată spre sfârșitul lunii, în funcție de mai multe criterii.

Unul dintre acestea va fi și modul în care decurge campania de vaccinare în rândul personalului didactic, deși ministrul a evitat să precizeze dacă vaccinarea în masă a profesorilor este o condiție pentru redeschiderea școlilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a reiterat că rămâne probabil scenariul redeschiderii în trepte a unităților de învățământ începând cu grădinițele, continuând cu școlile primare și apoi cele gimnaziale.

Decizia redeschiderii școlilor, luată la sfârșitul lui ianuarie

Am solicitat cu termen de 11 ianuarie o situație cu toate școlile din România cu privire la riscurile, la elevii aflați în categorii de risc. Vom analiza evoluția epidemiologică împreună cu Ministerul Sănărății, cu Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cei îndreptățiți să se pronunțe pe acest subiect, care trebuie luat în considerare în decizie și în analiză”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Va fi luată în analiză și propunerea Consiliului Național al Elevilor legată de luarea descentralizată a deciziilor de redeschidere a școlilor, astfel încât cursurile să înceapă în școli în localitățile unde rata de infectare este mai mică de 3‰.

Deci decizia va fi luată după jumătatea lunii ianuarie, mai probabil în cea de a treia decadă a lunii ianuarie, în funcție de evoluția epidemiologică, în primul rând, și în funcție de elementele specifice școlii. De asemenea, nu este de neglijat modul în care se va derula campania de vaccinare”, a afirmat ministrul Educației.

ADVERTISEMENT

În consecință, elevii vor relua cursurile de după vacanța de iarnă pe 11 ianuarie, dar tot în format online. Revenirea la școli va fi posibilă cel mai devreme 8 februarie, prima zi de școală de după vacanța intersemestrială din 30 ianuarie-7 februarie.

8 februarie este data planificată pentru reluarea cursurilor în semestrul 2, în învățământul preuniversitar și în învățământul universitar, coincidență, prima universitate are ca dată de redeschidere a semestrului 2 tot data de 8 februarie. Ministrul și ministerul își doresc deschiderea cât mai grabnică, în funcție de situația epidemiologică, dacă se poate chiar pe data de 8 februarie. Criteriile: evoluția epidemiologică, campania de vaccinare și elemente specifice sistemului de învățământ – școli și grădinițe, urgențe pentru cei care au examene naționale, urgențe pentru cei care nu au putut derula învățământul online în condițiile minim așteptate. Toate aceste lucruri”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, duminică seară, că redeschiderea şcolilor pentru cursuri faţă în faţă nu este condiţionată de vaccinarea profesorilor, potrivit News.ro. El spune că personalul din învăţământ este prioritizat, având în vedere că deserveşte o activitate esenţială.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat duminică seara că deschiderea școlilor nu va fi condiționată de vaccinarea profesorilor. „Nu cred. Ceea ce pot să vă spun este că, cu siguranţă, cadrele didactice şi personalul din învăţământ este prioritizat, pentru că deserveşte realmente o activitate esenţială extrem de importantă pentru societate şi pentru sistemul educaţional din ţara noastră şi cu siguranţă va avea prioritate la vaccinare. Dar deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinare”, a declarat Gheorghiță, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT