News

Redeschiderea școlilor va dubla cazurile de COVID-19. Verdictul specialiștilor britanici

04.08.2020 | 17:52
Redeschiderea scolilor va dubla cazurile de COVID19 Verdictul specialistilor britanici
ADVERTISEMENT

Redeschiderea școlilor ar putea dubla numărul de cazuri de COVID-19 în  Marea Britanie, dacă autoritățile nu vor avea un sistem mai eficient de testare și identificare a contacților, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Un grup de cercetători de la University College London şi London School of Hygiene and Tropical Medicine au calculat impactul pe care redeschiderea școlilor l-ar putea avea asupra răspândirii SARS-CoV-2, iar concluzia lor este că reînceperea școlii ar declanșa un  nou val al epdidemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Potrivit evaluării experților, un al doilea val al epidemiei ar putea fi împiedicat doar dacă sunt descoperiţi şi testaţi 75% dintre cei cu simptome şi sunt identificate 68% dintre contactele acestora sau dacă sunt depistaţi 87% dintre cei cu simptome şi sunt testate 40% dintre contactele acestora.

Totuşi, prevedem că, dacă nu se atinge un nivel suficient de extins de testare-identificare-izolare, redeschiderea şcolilor, combinată cu redeschiderea aferentă a societăţii, în toate scenariile, ar putea induce un al doilea val de COVID-19”, se arată în studiul publicat ”The Lancet Child and Adolescent Health”.

ADVERTISEMENT

Astfel, noul val  declanșat de către reluarea cursurilor în școli ar putea atinge apogeul abia în luna decembrie.

Graficul nostru sugerează că redeschiderea completă a şcolilor în septembrie 2020 fără o strategie eficientă de testare-identificare-izolare ar duce la creşterea ratei de reproducere peste 1 şi la un al doilea val de infecţii cu punctul culminant în decembrie 2020 şi de 2-2,3 ori mai mare decât primul val”, susţin specialiștii britanici.

ADVERTISEMENT

Sistemul de testare şi identificare actual din Marea Britanie depistează doar circa 50% din contactele tuturor celor testaţi pozitiv la COVID-19, a estimat Jasmina Panovska-Griffiths, expertă în modelare matematică la University College London.

Ea a estimat că scenariul funest poate fi încă evitat, dacă sunt diagnosticaţi suficient de mulţi dintre cei cu simptome şi contactele acestora sunt depistate şi izolate.

ADVERTISEMENT

Autoritățile britanice au dispus închiderea școlilor în luna martie, exceptați fiind doar copiii angajaților din sectoarele-cheie. În luna iunie, au fost redeschise parțial școlile pentru un număr redus de elevi.

Însă guvernul este hotărât ca în septembrie toate școlile să fie redeschise, premierul Boris Johnson afirmând că este o prioritate națională.

ADVERTISEMENT