News

Reducerea TVA la alimente, tranșată de Nicolae Ciucă: ”Trebuie să analizăm care sunt efectele”

Reducerea TVA la alimente, un subiect vehiculat recent în spațiul public, a fost lămurit, miercuri, de premierul Nicolae Ciucă.
15.03.2023 | 22:33
Reducerea TVA la alimente transata de Nicolae Ciuca Trebuie sa analizam care sunt efectele
Reducerea TVA la alimente, exclusă momentan de Guvern. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Reducerea TVA la alimente în România nu pare a fi o măsură agreată de șeful Guvernului. În plus, Nicolae Ciucă a spus că nici măcar nu au existat discuții în acest sens la nivelul Executivului sau în Coaliție.

Reducerea TVA la alimente, exclusă momentan de Guvern. Nicolae Ciucă: ”Trebuie să analizăm care sunt efectele”

Miercuri, 15 martie, premierul Nicolae Ciucă a efectuat o vizită în județul Călărași. Acesta a vizitat aici două companii importante, una din domeniul agricol iar cealaltă din sectorul industrial.

ADVERTISEMENT

La finalul evenimentului, șeful Guvernului a vorbit despre cele mai importante chestiuni aflate la ordinea zilei. Nicolae Ciucă a declarat că nu au existat discuţii cu privire la posibilitatea reducerii TVA la alimente.

Oficialul de la Palatul Victoria a explicat faptul că, atunci ”când există creşteri de preţuri, reducerea TVA a fost foarte repede absorbită în preţ şi efectul nu a fost pe măsura intenţiei iniţiale”.

ADVERTISEMENT

”Nu am discutat despre reducerea TVA la alimente. Oricum, în situaţii de criză, s-a demonstrat că atunci când există aceste fluxuri de preţuri şi creşteri de preţuri, reducerea TVA a fost foarte repede absorbită în preţ şi efectul nu a fost pe măsura intenţiei iniţiale.

Ca atare, de fiecare dată când analizăm măsurile financiare trebuie să analizăm care sunt efectele şi în funcţie de aceasta să luăm decizia”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat, miercuri, 15 martie, despre subiect într-o conferinţă de presă susţinută la Călăraşi.

ADVERTISEMENT

Rata inflației, o nouă creștere în ultima lună

Scumpirile de care vorbește premierul nu par a se opri curând. În februarie 2023, rata anuală a inflaţiei a fost de 15,5%, în ușoară creștere. În ianuarie, inflația fusese de 15,1%. Conform datelor INS, alimente precum zahărul, untul, margarina, cartofii, ouăle, brânza sau laptele s-au scumpit cel mai mult luna trecută.

Prognozele BNR spun că rata anuală a inflației este așteptată să coboare la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului 2023. Apoi, din decembrie 2023, am putea avea o inlație de 7%, mult sub valoarea de 11,2 la sută anticipată anterior.

ADVERTISEMENT

Apoi, în a doua jumătate a anului 2024 inflația își va încetini vizibil scăderea. Ea va rămâne la finele orizontului proiecției ușor deasupra intervalului țintei, respectiv la 4,2%, similar prognozei precedente, anunța BNR, în debutul acestui an.

ADVERTISEMENT