News

Reducerea TVA la o nouă categorie de bunuri. Românii ar economisi enorm

Vești bune pentru mii de români. O nouă categorie de bunuri ar putea beneficia de cota de TVA redusă. Marfa va avea prețuri mai avantajoase.
19.06.2023 | 10:31
Reducerea TVA la o noua categorie de bunuri Romanii ar economisi enorm
Prețuri mai avantajoase la o nouă categorie de bunuri. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege depus la Senat deschide calea pentru o posibilă scădere a cotei de TVA pentru o nouă categorie de bunuri. Potrivit documentului oficial, propunerea legislativă nr. B402/2023 vizează modificarea articolului 291 din Codul fiscal, cu scopul de a reduce taxa pe valoarea adăugată pentru băuturile pe bază de plante.

Ajustarea TVA pentru o categorie de bunuri

Conform proiectului, cota de TVA pentru aceste băuturi ar urma să scadă de la 19%, nivelul actual, la 9%. Propunerea prevede clarificări privind bunurile care se încadrează în această categorie, precum alimentele, băuturile non-alcoolice și plantele utilizate în prepararea alimentelor. Pentru ca această inițiativă legislativă să devină lege este necesară adoptarea sa de către Parlament, promulgarea de către șeful statului și publicarea în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, la articolul Articolul 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (2), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins: “e)livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99, mai puţin cele care se încadrează la codurile NC 2202 99 11, 2202 99 15 şi NC 2202 99 91 pentru care se aplică cota redusă de 9%, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (3) lit. k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri”.

Cât costă o sticlă de apă

Prețurile în Vama Veche au atins cote exorbitante, rivalizând chiar cu cele din aeroporturi. O sticlă de apă plată poate fi achiziționată la un preț mai mare pe litoral decât în terminalul aerian. Să sperăm că ultimele modificări legate de TVA vor contribui la scăderea prețurilor la băuturile carbogazoase pe litoral și nu numai.

ADVERTISEMENT

Odată cu începutul sezonului estival și temperaturile ridicate, turiștii se înghesuie în stațiunile de pe litoral pentru a participa la numeroasele evenimente organizate pe malul mării, dar această popularitate a dus la explozia prețurilor.

Acum, cât de mult trebuie să ai la tine pentru a te bucura de un nivel minim de confort? Surprinzător, prețurile unei sticle de apă plată au depășit chiar și cele de la aeroport.

ADVERTISEMENT

Este binecunoscut faptul că tarifele din aeroporturile din România sunt uriașe. De curând, s-a dezvăluit că o sticlă de apă plată în Aeroportul Otopeni costă mai mult decât în Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, așa că comparația nu este deloc în favoarea României.

Și, surprinzător, situația se repetă și pe litoral. Prețurile din Vama Veche sunt comparabile cu cele din St-Tropez. Așadar, vă aducem la cunoștință faptul că o sticlă de apă plată de un litru și jumătate sau chiar de doi litri costă 10 lei la un magazin alimentar din Vama Veche. Chiar și o sticlă de apă plată de 0,5 litri costă în jur de 8 lei.

ADVERTISEMENT

Vama veche, comparată cu cele mai scumpe plaje

Vama Veche, odată cunoscută pentru accesibilitatea sa, a devenit acum o destinație inaccesibilă pentru mulți. Nu doar prețurile pentru apă și băuturi răcoritoare au crescut vertiginos, ci și prețurile la produse alimentare. Chiar și hamsiis, denumite “hrana omului sărac”, s-au transformat într-un preparat de lux. O porție de hamsiis, servită pe stradă, costă între 25 și 35 de lei.

Cele mai mari prețuri, însă, se găsesc în Mamaia, stațiunea care atrage cel mai mare număr de turiști. Aici, o sticlă de apă plată de 2 litri la un magazin alimentar începe de la 10 lei și poate ajunge până la 30 de lei în localurile mai exclusiviste.

În ceea ce privește mâncarea, situația este similară. De-a lungul coastei Mării Negre, o porție de mititei și cartofi prăjiți costă în jur de 40 de lei. Borșul de pește și ciorba de văcuță au ambele prețul de 35 de lei, în timp ce pentru o simplă mămăligă cu brânză va trebui să scoateți din buzunar 32 de lei.

 

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie....
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii