News

Reducerile de accize la carburanți, doar pentru firme! Președintele PSD amână detaliile despre măsurile sociale până după schimbarea conducerii PNL

Reducerile de accize la carburanți se vor aplica doar pentru firme, a anunțat Marcel Ciolacu. Președintele PSD a amânat însă detaliile despre măsurile sociale până după schimbarea conducerii PNL.
05.04.2022 | 22:25
Reducerile de accize la carburanti doar pentru firme Presedintele PSD amana detaliile despre masurile sociale pana dupa schimbarea conducerii PNL
ADVERTISEMENT

Președintele PSD Marcel Ciolacu a amânat detaliile despre măsurile sociale pe care le pregătește guvernul până după schimbarea conducerii PNL, care va avea loc la congresul de duminică.

Reducerile de accize la carburanți, doar pentru firme!

Ciolacu a vorbit, într-o intervenție telefonică la România TV, despre scăderea taxelor și accizelor pentru combustibili, ca măsură de contracarare a efectelor economice ale creșterii prețurilor la carburanți. El a spus că măsurile se vor aplica doar companiilor de transport, și nu cetățenilor, pentru care vor exista tot felul de ajutoare sub formă de vouchere.

ADVERTISEMENT

Până când nu se stabilizează prețul petrolului pentru transportatori, pentru transportul de persoane, pentru distribuitori, se va veni cu o măsură pe care luni o vom explica în detaliu”, a declarat Ciolacu.

El a precizat că în aceste zile se fac calculele necesare pentru a se vedea cât de sustenabile din punct de vedere bugetar sunt măsurile anunțate. „Nu domnul Câciu ia măsurile, ci Guvernul. Domnul Câciu doar calculează impactul bugetar”, a mai spus Ciolacu cu referire la scăderea accizelor la carburanți.

ADVERTISEMENT

Cred că trebuie să facem funcțional mediul de afaceri. Acolo se vor reduce prețurile. Pentru populație vor fi voucherele ca măsuri de ajutor”, a mai spus președintele PSD.

Detaliile despre măsurile sociale, amânate până după schimbarea conducerii PNL

Marcel Ciolacu a vorbit și despre celelalte măsuri sociale dorite de PSD, precum acordarea de vouchere de câte 30 de euro pentru un elev, în fiecare lună, sau de 50 de euro pentru pensionarii cu venituri de sub 1.500 de lei pe lună, la fiecare două luni.

ADVERTISEMENT

Dar președintele PSD a refuzat să dea detalii până lunea viitoare, adică a doua zi după congresul PNL de duminică, ce va alege un nou președinte al partidului, după demisia fostului premier Florin Cîțu, unul dintre puținii care se mai opuneau măsurilor de stimulare a consumului.

Este normal ca oamenii să întrebe, de aceea luni vom veni cu toate detaliile. Vor exista aceste vouchere, sursa de finanțare sunt banii europeni, vor fi bani pentru copii, pentru agricultură, vor fi și pentru zona de sănătate, pentru copii și persoane vulnerabile. Corect este ca după ședința de coaliție, cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă și cu domnul Kelemen Hunor, președintele UDMR, să ieșim într-o conferință de presă și să anunțăm tot”, a spus Ciolacu.

ADVERTISEMENT

El s-a referit și la fricțiunile din coaliția de guvernare, unde Florin Cîțu se opunea acestor măsuri considerate populiste. „Eu consider că s-a făcut un pas important inclusiv în funcționarea coaliției”, a spus Ciolacu, fără a îl nominaliza, însă, pe fostul premier și președinte PNL.

Ce este creșterea voluntară a salariului minim

Dacă angajatorul decide că mărește salariul minim cu 200 de lei, statul nu mai ia acele taxe pentru cei 200 de lei”, a declarat Marcel Ciolacu, cu referire la o măsură socială ce se dorește o rezolvare pentru creșterea veniturilor celor mai prost plătiți dintre angajații români.

E o propunere venită de la IMM-uri, și a fost gândită ca să fie sustenabilă”, susține Ciolacu. El a criticat ideea propusă anterior de USR, care dorea eliminarea tuturor taxelor la salariul minim, spunând că o astfel de decizie ar fi avut un impact foarte mare asupra bugetului de stat.

Președintele PSD a mai a  nunțat și mărirea alocației de hrană pentru bolnavi, despre care a spus că este convenită de o săptămână, în coaliție.

ADVERTISEMENT