Referendum București 2024. Bucureștenii cu drept de vot sunt așteptați duminică, 24 noiembrie, în aceeași zi în care este organizat primul tur al alegerilor prezidențiale, să voteze referendumul local inițial de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
Locuitorii din Capitală care vor merge duminică la vot vor primi pe lângă buletinul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, trei buletine de vot pentru referendum și trebuie să răspundă la trei întrebări privind organizarea administrativă a orașului și combaterea consumului de droguri în școli.
Cele trei întrebări care se vor regăsi pe buletinele de vot la referendumul local din București sunt următoarele:
În urmă cu câteva zile, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat că organizarea acestui referendum costă în jur de aproximativ 10-11 milioane lei, aproximativ 2 milioane de euro.
Potrivit edilului, din acești bani 8 milioane de lei reprezintă suplimentarea de 50% a indemnizaţiei pentru personalul din secţiile de votare, iar 2 – 2,5 milioane lei sunt costurile cu partea logistică.
Totodată, buletinele de vot au costat în jur de 1,2 milioane lei, iar urnele pe care Primăria Capitalei le-a asigurat în patru din cele șase sectoare au costat 150.000 de lei și urmează să deconteze urnele de vot pentru celelalte două sectoare.
La referendumul inițiat de primarul Nicușor Dan sunt așteptați să voteze aproximativ 1,8 milioane de alegători. Este vorba despre cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în București.
De asemenea, pot vota și cetățenii români care au primit reședința sau așa-zisa viză de flotant cu două-trei zile înainte de organizarea referendumului din Capitală.
După ce se vor închide secțiile de votare, pentru fiecare dintre cele trei întrebări vor fi întocmite separat procese verbale. Ulterior, acestea vor fi transmise Birourilor Electorale de sectoare, iar după centralizare, rezultatele vor fi comunicate Biroului Electoral Central, care va anunţa dacă referendumul este sau nu valid.
Pentru ca referendumul să fie validat, conform Legii 3 din 22 februarie 2000 este necesară prezența a 30% din numărul alegătorilor din București, adică a aproximativ 540.000 de persoane.
Totodată, rezultatul referendumului este validat dacă ”opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele permanente”, adică aproximativ 450.000 de bucureșteni.