News

Elvețienii vor măsuri mai dure în lupta cu Covid-19. Peste 60% au spus „da” certificatului verde

Alegătorii elvețieni par să fi susținut măsurile guvernului de a combate Covid, sugerează primele estimări ale rezultatului referendumului organizat de opozanții certificatului de vaccinare.
28.11.2021 | 16:43
Elvetienii vor masuri mai dure in lupta cu Covid19 Peste 60 au spus da certificatului verde
ADVERTISEMENT

Peste 60% dintre votanți s-au opus măsurilor de eliminare a unor restricții, inclusiv permisul de vaccinare Covid, a informat presa elvețiană.

Referendumul de duminică a avut loc după ce organizatorii au declarat că permisul este o restricție inutilă a libertăților.

ADVERTISEMENT

Majoritatea elvețienilor vrea măsuri mai dure în lupta contra Covid. Peste 60% au spus da certificatului verde

Campania pentru referendum a fost marcată de numeroase manifestaţii, uneori interzise şi marcate de violenţe.

Numeroşi politicieni, inclusiv ministrul sănătăţii Alain Berset, care de doi ani este un personaj marcant al luptei împotriva Covid-19, au fost ameninţaţi cu moartea şi sunt plasaţi sub protecţia poliţiei.

ADVERTISEMENT

Cu puțin mai puțin de două treimi din populație complet vaccinată, elvețienii au una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest.

Acum, numărul infecțiilor cu Covid-19 crește exponențial, bilanțul cazurilor crescând cu 40-50% în fiecare săptămână.

ADVERTISEMENT

De la începutul pandemiei, guvernul elvețian a efectuat o echilibristică complicată, încercând să introducă măsuri pentru a controla răspândirea Covid, dar rămânând în același timp fidel sistemului de democrație directă al Elveției, în care guvernul are puțină putere formală, iar oamenii au ultimul cuvânt.

Campanie DA referendum Elvetia
Campanie DA referendum Elveția Foto: BBC

Carantinele din Elveția nu au fost niciodată la fel de stricte ca ale vecinilor săi. Oamenii au fost lăsați afară să facă mișcare ori de câte ori doreau, iar școlile s-au închis doar pentru câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

Dar vara trecută, într-o perioadă de scădere dramatică a cazurilor, Elveția nu a avut nici o zi de sărbătoare a „libertății” în stilul Marii Britanii.

În schimb, a fost introdus un certificat Covid cu dovada de vaccinare, test negativ sau imunitate prin boală. În septembrie a devenit obligatoriu pentru intrarea în baruri, cafenele, restaurante, cinematografe, muzee, evenimente sportive și cursuri universitare față în față.

Duminică, elveţienii au spus “da”, cu un procent de 61%, şi unei iniţiative populare privind îngrijirile medicale prin care se cere Confederaţiei să garanteze o “remunerare corespunzătoare” pentru servicii.

Majoritatea cantoanelor trebuie de asemenea să o aprobe pentru ca aceasta să treacă.

Contrar altor ţări, care se confruntă cu o agravare a pandemiei, guvernul elveţian a refuzat până acum să înăsprească măsurile de luptă din planul naţional, informând că paturile de la terapie intensivă sunt ocupate de pacienţi cu Covid-19 în proporţie de numai 20%.

Se pare însă că majoritatea populaţiei elveţiene doreşte măsuri mai ferme.

În condiţiile în care noua variantă Omicron se răspândeşte, preşedintele Confederaţiei, Guy Parmelin, a lansat un nou apel la vaccinare, publicat duminică în presă.

ADVERTISEMENT