Referendumul propus de primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a primit sprijinul necesar din partea locuitorilor Capitalei. Peste 40% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la secțiile de votare, depășind pragul minim pentru validare.
La întrebarea privind centralizarea emiterii autorizațiilor de construire exclusiv la nivelul Primăriei Generale, după centralizarea a 99,22% dintre procesele verbale, 66,44% dintre alegători au votat „Da” (473.840 de voturi), în timp ce 33,56% au răspuns „Nu” (239.354 de voturi).
În ceea ce privește repartizarea bugetului între Primăria Generală și primăriile de sector, tot Consiliul General al Municipiului București a fost preferat de 64,39% dintre votanți (458.604 voturi pentru „Da”), în timp ce 35,61% (253.592 voturi) s-au opus.
O susținere semnificativă a fost înregistrată și pentru introducerea unui program de educație pentru sănătate și prevenirea consumului de droguri în școli, 84,55% dintre voturi (603.302) fiind favorabile, în contrast cu 15,45% (110.263) împotrivă.
Măsurile aprobate prin acest referendum vor necesita însă un proces legislativ complex pentru a fi puse în aplicare. Ele trebuie incluse într-un proiect de lege și adoptate de Parlament, ceea ce ar putea prelungi perioada de implementare, conform Știrile ProTV.
Nicușor Dan a primit cu entuziasm vestea că cele două cerințe esențiale au fost îndeplinite: participarea de cel puțin 30% din electorat și un număr de peste 450.000 de voturi valabile exprimate.
Rezultatele arată un sprijin majoritar pentru toate cele trei propuneri. Mai mult de 60% dintre participanți susțin centralizarea emiterii autorizațiilor de construire și împărțirea bugetului prin Consiliul General, iar peste 80% aprobă programele educaționale pentru prevenirea consumului de droguri în școli.
„Vă asigur că înțelegem responsabilitatea pe care ne-o transferați prin votul de azi. Vă previn că marile lucrări de care orașul are nevoie necesită timp pentru proceduri administrative. Însă, după votul de azi, dacă nu vom reuși, nu o să avem nicio scuză”, a spus Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
Cu toate acestea, responsabilitatea aplicării prevederilor s-a mutat de la cetățeni la autorități. Finalizarea procesului depinde de deciziile Parlamentului.
„Nu cred că Parlamentul poate să ignore voința a 500.000 de bucureșteni. Invit partidele parlamentare să se pronunțe în această săptămână pe transpunerea în legislație a rezultatului referendumului”, a mai adăugat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
În alte două localități, Corunca (Mureș) și municipiul Giurgiu, vor avea loc referendumuri pe 8 decembrie, în același timp cu turul doi al alegerilor prezidențiale. La Corunca se va decide asupra construcției unor blocuri, iar la Giurgiu asupra unui proiect de amplasare a unui incinerator de deșeuri, mai scrie sursa citată.