News

Referendumul pentru justiție. Ce partide au refuzat participarea la consultări

08.04.2019 | 13:59
Referendumul pentru justitie Ce partide au refuzat participarea la consultari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că referendumul pentru justiție va fi organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare. Șeful statului a invitat și partidele parlamentare la consultări pe această temă, însă nu toți factorii politici sunt dispuși să participe la discuțiile cu acesta.

Programul consultărilor legate de referendumul pentru justiție

Administrația Prezidențială a anunțat programul consultărilor de la Cotroceni. Acestea vor începe joi, 11 aprilie, de la ora 15.00, primul partid invitat fiind PNL. Tot joi, de la ora 16.00, sunt așteptați la discuții reprezentanții USR, iar de la 16.45, cei ai PMP. UDMR ar urma să intre la consultări de la ora 17.30, iar minoritățile naționale de la 18.15.

Vineri, 12 aprilie, la Palatul Cotroceni sunt invitate și partidele de la guvernare. Delegația PSD ar urma să intre prima, de la ora 11.00, iar cea a ALDE ar trebui să discute cu șeful statului de la ora 12.00. Așa cum era de așteptat, invitația lui Klaus Iohannis pe tema referendumului a generat nemulțumiri în partidele de la putere.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE nu va merge la consultări pe tema referendumului pentru justiție

ALDE refuză să meargă la consultări. Ce va face PSD

Astfel, ALDE a anunțat prin vocea liderului său, Călin Popescu Tăriceanu, că nu va merge la consultările de la Cotroceni. Președintele Senatului a spus că partidul său refuză să dezbată teme de justiție atâta vreme cât președintele Klaus Iohannis nu vrea să comenteze situația lui Augustin Lazăr, acuzat că a participat în perioada comunistă la persecutarea lui Iulius Filip, în calitate de procuror la Aiud.

Călin Popescu Tăriceanu mai spune și că președintele Iohannis nu este interesat de consultări reale, ci doar vrea să le simuleze. “Nu vrea dialog autentic, vrea doar să țină predici de pe scările Cotrocenilor; nu are niciodată îndoieli și nu dorește să asculte părerea altora”, a mai comentat liderul ALDE.

De cealaltă parte, PSD a anunțat că va trimite o delegație la Cotroceni, însă Liviu Dragnea a precizat că nu va merge la întâlnirea cu Klaus Iohannis. “Eu sigur nu merg, dar de la partid o sa trimitem niste oameni”, a spus Dragnea, după o vizită de lucru în Călărași. Întrebat de ce nu vrea să se întâlnească cu Iohannis, liderul PSD a declarat: “Nu îmi place personajul”.

De cealaltă parte, restul partidelor sunt așteptate să participe la runda de discuții cu președintele. UDMR, partid cu care PSD are un protocol de colaborare parlamentară, a transmis că este de acord cu temele anunțate de Klaus Iohannis, prin președintele său, Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a mai spus și că, din punctul său de vedere, ar elimina de tot posibilitatea de a se emite ordonanțe de urgență.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a convocat un referendum pentru justiție în data de 24 mai. Temele anunțate de acesta sunt: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiunile de corupție și interzicerea adoptării de Guvern a OUG în domeniul judiciar, al infracțiunilor și pedepselor, precum și dreptul altor autorități constituționale de a sesiza CCR cu privire la ordonanțe.