News

Refugiați afgani, găsiți înghețați în camioane conduse de români. Printre ei se aflau și copii

15.01.2021 | 16:46
Refugiati afgani gasiti inghetati in camioane conduse de romani Printre ei se aflau si copii
ADVERTISEMENT

Noi cazuri care trădează puternica implicare a țării noastre în rețelele de trafic de migranți au ieșit la lumină în cursul zilei de marți, 12 ianuarie, când autoritățile franceze și germane au descoperit în camioane frigorifice conduse de cetățeni români 12 refugiați afgani înfometați și aproape înghețați de frig.

Mai concret, potrivit procurorului Lionel Pascal, citat de France Info, 6 dintre ei, cu vârste cuprinse între 17 și 20 de ani,  au fost  găsiți într-o autoutilitară oprită într-o parcare din Jura.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, persoane care fac parte dintr-o rețea criminală încă neidentificată de polițiști le-au urcat în remorca TIR-ului împotriva voinței lor. Cât despre șoferii români, aceștia au fost deocamdată exonerați, întrucât au alertat chiar ei autoritățile după ce au auzit zgomote suspecte din remorcă.

12 migranți afgani au fost găsiți înfometați și aproape înghețați în camioane conduse de români

În timp ce migranții le-au declarat anchetatorilor francezi că au fost urcați în remorcă în România, șoferii români  au susținut că aceștia au fost urcați în Bulgaria. Ancheta este, totuși, la început și are o mulțime de necunoscute.

ADVERTISEMENT

Tot pe 12 ianuarie, 8 refugiați afgani cu vârste între 15 și 23 de ani au fost găsiți în Germania, la Grüneberg. În timp ce descărcau marfă, angajații unei companii au auzit zgomote dintr-un TIR înmatriculat în Bulgaria care era condus de un român de 51 de ani.

Potrivit unui comunicat minorii au fost duși într-un centru special, în timp ce majorii au fost predați biroului pentru imigrație din Eisenhüttenstadt.

ADVERTISEMENT

Ulterior, aceștia le-au declarat anchetatorilor că au ajuns în remorca TIR-ului după ce mai multe persoane le-au urcat împotriva voinței lor în România. Șoferul a fost eliberat imediat după audieri, însă cercetările vor continua.

În toamna anului 2019, autoritățile engleze au descoperit 39 de vietnamezi morți în remorca unui camion. În urma anchetei, au fost găsiți vinovați de această tragedie doi cetățeni români, unul fiind chiar coordonatorul întregii operațiuni de trafic de migranți spre Marea Britanie.

ADVERTISEMENT