News

Povestea unei familii de refugiați din Mariupol. Rușii le-au omorât copilul nenăscut în bombardamente

Viktoria și Vladimir Șișkin sunt doi refugiați din Mariupol care au ajuns în Sankt Petersburg după ce rușii au bombardat orașul unde locuiau. Din păcate, femeia a pierdut sarcina în bombardament.
21.06.2022 | 16:05
Povestea unei familii de refugiati din Mariupol Rusii leau omorat copilul nenascut in bombardamente
ADVERTISEMENT

Povestea celor doi este cumplită, femeia rememorând pentru CNN cum a pierdut sarcina din cauza unor bombardamente ale rușilor asupra maternității unde se afla internată.

Povestea de viață a doi refugiați din Mariupol

În urmă cu patru luni, cei doi tineri se pregăteau de nașterea primului lor copil, însă războiul i-a dus în Sankt Petersburg, într-un apartament „modest”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii au ajuns în Rusia ca refugiați, însă vor rămâne traumatizați pentru tot restul vieții după ce au petrecut trei luni de Infern în Mariupol.

În momentul invaziei Mariupolului, Viktoria, în vârstă de 30 de ani, se afla internată în maternitatea din Mariupol și aștepta să intre în travaliu într-o rezervă a maternității din localitate.

ADVERTISEMENT

Maternitatea nr. 3 din Mariupol, unde se afla Viktoria, a fost bombardată de ruși în 9 martie, făcând patru morți și numeroși răniți.

Potrivit Antena 3, Viktoria a fost lovită în burtă, în timp ce aștepta să nască. “Am fost lovită direct în burtă, lângă făt, și n-au putut să-l mai salveze”, a povestit femeia, cu lacrimi în ochi, reporterului CNN.

ADVERTISEMENT

Au făcut o cezariană. Era panică peste tot, dar spuneau medicii că trebuie să-mi salveze viața. Au văzut cum copilul nu mai prezintă semne vitale. Au încercat să-l scoată și să-l resusciteze”, a completat Viktoria. Din păcate, copilul nu a supraviețuit.

După bombardament, Viktoria a încercat să își contacteze rudele, însă multe fugiseră din Mariupol. Vladimir, soțul său, era de negăsit. Ulterior a aflat că bărbatul fusese rănit în bombardament, în timp ce se îndrepta spre singurul magazin local care funcționa în acel moment.

ADVERTISEMENT

“Am luat-o la fugă atunci când am auzit că avionul se apropia. Era un deal cu un gard împrejmuitor și o casă mare. La fel ca mulți alții, am sărit gardul. L-am strigat pe prietenul meu Tolik, dar era deja mort“, își aduce aminte Vladimir, aflat acum în cârje.

A ajuns în cele din urmă la un spital din Donețk, unde a rămas fără un picior, care a necesitat amputarea. Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Apostolice din Sankt Petersburg, Grigorii Mihnov-Vaitenko, a sărit în ajutorul celor doi ucraineni.

Preotul rus conduce o rețea de voluntari care ajută refugiații ucraineni să ajungă în Sankt Petersburg. Rușii le plătesc victimelor cheltuielile pentru adăpost, îngrijiri medicale și nevoi curente. Biserica din Sankt Petersburg a ajutat mii de astfel de refugiați de la debutul războiului din Ucraina.

Refugiații ucraineni care ajung în Rusia plimesc o locuință socială într-un centru pentru refugiați și aproximativ 175 de dolari, precum și permisiunea de a rămâne în Rusia timp de un an.

Tranziția refugiaților este ușoară, potrivit sursei citate, în condițiile în care mulți dintre ei vorbesc limba rusă. Mai mult, rușii susțin că refugiații aleg Rusia pentru că în Uniunea Europeană nu s-ar descurca din cauza barierelor lingvistice.

CNN menționează că rețeaua de voluntari e sponsorizată de spitale rusești, companii, oameni de afaceri și cetățeni obișnuiți din Rusia.

ADVERTISEMENT