News

Peste 70 de refugiați din Ucraina sunt internați în spitalele din România. Rafila: “Sunt 3.300 de paturi disponibile”

Ministrul sănătății a anunțat că peste 70 de refugiați din Ucraina sunt internați în spitalele din România. Alexandru Rafila a dat asigurări că sunt disponibile mai mult de trei mii de paturi
15.03.2022 | 16:57
Peste 70 de refugiati din Ucraina sunt internati in spitalele din Romania Rafila Sunt 3300 de paturi disponibile
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a declarat că peste 70 de refugiați care au fugit din Ucraina și au venit în România au avut nevoie de îngrijire medicală, fiind internați în spitalele din țara noastră. Ministrul sănătății a dat asigurări că sunt disponibile 3.300 de paturi.

Peste 70 de refugiați din Ucraina sunt internați în spitalele din România

Ministrul sănătății a anunțat, într-o conferință de presă, că 75 de persoane care au fugit din calea războiului din Ucraina sunt internate în acest moment în spitalele din România. Acesta a precizat că țara noastră nu se confruntă cu probleme în ceea ce privește acordarea asistenței medicale refugiaților ucraineni.

ADVERTISEMENT

“Este o situaţie din ultima săptămână, în intervalul 9 – 15 martie. Numărul de persoane internate în spital nu depăşeşte 100. Deci 75 de persoane sunt internate în spital astăzi.

În ceea ce priveşte solicitările de asistenţă medicală către staţiile judeţene de ambulanţă şi ele sunt în aceeaşi limită, în jur de 100 de solicitări înregistrate zilnic.

ADVERTISEMENT

O parte dintre persoane s-au deplasat şi cu mijloace proprii la unităţile sanitare, dar cifrele nu pun niciun fel de problemă în ceea ce priveşte acordarea de asistenţă medicală”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă postată și pe pagina oficială a Ministerului Sănătății.

Ministrul sănătății a precizat, în urma centralizării datelor în ceea ce privește situația paturilor disponibile pentru persoanele refugiate și rănite care vin din Ucraina, că mai mult de 3.300 de ucraineni pot fi internați în același timp în spitalele din România.

ADVERTISEMENT

“Am adăugat la cifra pe care am prezentat-o săptămâna trecută ca urmare a intervenţiei la nivelul Comisiei de chirurgie plastică a Ministerului Sănătăţii şi 151 de locuri de chirurgie plastică.

Unităţile sanitare şi specialiştii de acolo tratează pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale. România, până în acest moment, nu are probleme în acordarea asistenţei medicale acestor refugiaţi”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Refugiații din Ucraina beneficiază de servicii medicale gratuite

Cetățenii ucraineni au găsit în România sprijinul de care aveau mare nevoie în situația dată. De exemplu, aceștia beneficiază în țara noastră de servicii medicale gratuite.

În acest sens, ministrul sănătății a anunțat că un sistem de identificare și de alocare a unui cod unic, pentru refugiați, a fost realizat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

“CNAS a pus la punct un sistem de identificare şi de alocare a unui cod unic, bazat pe datele paşapoartelor, data şi locul naşterii al fiecărei persoane, un cod unic care va fi folosit pentru evidenţierea serviciilor medicale ce sunt efectuate pentru aceste persoane, încât ele să beneficieze de întreaga gamă de servicii, inclusiv de accesul în programele de sănătate, ca pacienţii din România”, a precizat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT