News

Refuzul lui Olaf Scholz de a furniza arme grele Ucrainei l-ar putea costa funcția. Scandal în Germania în legătură cu înzestrarea militară a Kievului

Anunțul lui Olaf Scholz că Germania nu va trimite arme grele Ucrainei a generat scandal la Berlin. Opoziția, în frunte cu CDU, a anunțat inițierea unui demers în Bundestag, ce ar putea să-l coste funcția pe cancelar.
21.04.2022 | 19:03
Refuzul lui Olaf Scholz de a furniza arme grele Ucrainei lar putea costa functia Scandal in Germania in legatura cu inzestrarea militara a Kievului
Refuzul lui Olaf Scholz de a furniza arme grele Ucrainei l-ar putea costa funcția. Scandal în Germania în legătură cu înzestrarea militară a Kievului
ADVERTISEMENT

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, ar putea fi nevoit să demisioneze din cauza refuzului de a furniza Ucrainei arme grele, scrie Europeiskaia Pravda, citând Der Spiegel.

Nemulțumirile opoziției

Pe fondul unui adevărat scandal generat de poziția schimbătoare și ambiguă a autorităților de la Berlin referitor la înarmarea Kievului pentru a face față agresiunii Rusiei, opoziția din Germania ar putea iniția săptămâna viitoare o moțiune, a cărei adoptare ar putea duce la pierderea mandatului de către cancelarul Scholz.

ADVERTISEMENT

Dezbaterea despre contribuția Germaniei la înarmarea armatei ucrainene a luat amploare recent, iar reprezentanții partidelor din coaliție își exprimă tot mai mult nemulțumirea față de poziția cancelarului, în condițiile în care noua ofensivă a Rusiei fac ca nevoile militare ale Ucrainei să fie din ce în ce mai urgente.

Liderul grupului parlamentar al CDU (crești-democrați), Johann Wadephul, responsabil cu politica externă și de apărare, a postat marți pe Twitter o declarație a opoziției critică față de Scholz din partea opoziției „Vrem să sprijinim guvernul federal în această criză. Cu toate acestea, dacă Scholz continuă să se opună furnizării de arme grele, cancelarul va trebui să aștepte un răspuns al CDU în săptămâna viitoare”, a scris Wadephul.

ADVERTISEMENT

Iar după discursul cancelarului de marți seara, a devenit clar că Olaf Scholz rămâne în continuare pe poziția sa, de a refuza să participe la înarmarea Ucrainei. „În această chestiune, aluzia cancelarului că ucrainenii nu vor putea folosi eficient armele pe care le cer, este arogantă”, a spus Torsten Frei, unul dintre liderii CDU. Pentru creștin-democrați, „cel mai important este ca Germania să renunțe la reticența de a furniza arme”, a mai spus Fry.

Olaf Scholz, încolțit în Bundestag

Acum, de această poziție a lui Scholz depinde și viitorul carierei sale politice. Liderul opoziției germane, Friedrich Merz, a anunțat că va înainta parlamentului problema furnizării de arme grele Ucrainei. El a promis, la o sesiune specială a parlamentului de la sfârșitul lunii februarie, într-un răspuns către cancelar, că CDU „nu se va plânge de lucruri mărunte”, având în vedere schimbarea de epocă din politica externă a Germaniei anunțată de Scholz și că îi va susține politicile.

ADVERTISEMENT

A fost o schimbare majoră a politicii clasice de opoziție, în contextul de securitate complicat produs de invazia Rusiei în Ucraina. Dar refuzul cancelarului federal de a contribui la ajutorul militar pentru Kiev ar putea readuce CDU în postura de adversar politic. Iar lucrurile sunt cu atât mai grave pentru Scholz cu cât și alte voci din opoziție, nu doar CDU, critică atitudinea duplicitară a lui Scholz în problema înzestrării armatei ucrainene. Astfel că cererea CDU ar putea să întrunească o majoritate în Bundestag.

În acest caz, poziția lui Scholz va fi zguduită atât de mult încât va trebui să ceară un vot de încredere, adică să-și asigure o majoritate în Bundestag”, scrie Spiegel, preluat de Ukrainskaia Pravda. Iar un eșec în cazul acestui vot de încredere ar încheia abrupt prezența lui Scholz în Bundeskanzleramt.

ADVERTISEMENT

Lista scurtată a Germaniei

Reacțiile opoziției au venit după ce guvernul german a eliminat toate armele grele de pe lista ajutoarelor militare acordate Ucrainei, potrivit publicației Bild. Decizia Ministerului german al Apărării a venit în ciuda faptului că industria germană de apărare s-a declarat pregătită să furnizeze multe dintre arme pe termen scurt și mediu.

Discuția se poartă în jurul unei liste trimise de Ucraina, care a cerut furnizarea de arme pentru a combate invazia rusă și care includea o serie de arme grele: tancuri Leopard, vehicule blindate Puma și Marder, vehicule blindate Boxer și Fuch. Kievul a notificat guvernul federal german și industria de apărare și cu privire la nevoia urgentă de mai multe lansatoare de rachete balistice, rachete antinavă și rachete antitanc Milan și Spike. Iar la mijlocul lunii martie, aproape toate armele solicitate de Ucraina erau pe lista de provizii pentru industria germană, până și tancurile moderne Leopard 2.

Dar ulterior, spune Bild, la insistențele lui Olaf Scholz, Ministerul Apărării de la Berlin a început să taie o mulțime de produse din document, astfel încât lista posibilelor exporturi de arme din partea industriei militare germane către Ucraina a fost redusă de la 48 la 24 pagini. De fapt, toate armele grele pe care industria germană dorea să le vândă Ucrainei, și care ar fi ajutat Kievul să declanșeze contraofensiva, au dispărut. Din 15 cereri inițiale de arme ale Ucrainei au rămas doar trei aprobate.

Costul total al armelor germane pentru Ucraina ar fi de doar 307 milioane de euro, mult mai puțin decât valoare de un miliard de euro, cum anunțase inițial guvernul german.

Ce a rămas pe listă. Neadevărul spus de Scholz care a înfuriat opoziția

Lista germană de export de arme, întocmită destul de vag din motive de securitate, include vehicule, echipamente personale, senzori și echipamente de recunoaștere, muniție, logistică, arme de calibru mic și „echipament de câmp” pentru Ucraina. Germania ar mai putea să furnizeze și dispozitive moderne, precum radare de înaltă tehnologie și module de luptă controlate de la distanță pentru instalarea pe vehiculele blindate ucrainene. De exemplu vehicule 4WD modernizate, camioane blindate, autobuze blindate și aproape 100 de semiremorci grele HX81, utile pentru transportul rapid al tancurilor ucrainene. Însă armele grele au dispărut complet de pe listă.

Iar Ministerul Apărării de la Kiev, după ce a aflat despre reducerea listei, a mai trimis două solicitări părții germane. Pe 9 aprilie, Ucraina a solicitat din nou tancuri Leopard-2 și obuziere autopropulsate de la Berlin, iar în aprilie 16 a cerut sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T. Dar guvernul german a ignorat aceste solicitări.

Iar pe 19 aprilie, cancelarul Olaf Scholz a spus că Germania nu furnizează arme grele, așa cum nu fac nici alte țări, precum SUA, Canada, Marea Britanie, Franța. Afirmație care nu este adevărată, întrucât SUA și Marea Britanie, Australia și Țările de Jos furnizează deja sau au anunțat că vor trimite arme grele Ucrainei. Pretextul, potrivit inspectorului general-adjunct al Bundeswehr, Markus Laubenthal, este că furnizarea unor astfel de provizii Ucrainei ar putea slăbi armata germană. Iar un purtător de cuvânt al guvernului german a spus că Berlinul nu mai vede oportun să furnizeze Kievului arme din stocurile Bundeswehr.

Vechea prietenie strânsă dintre Germania și Rusia

Înainte ca Vladimir Putin să declanșeze invazia în Ucraina, prietenia dintre Berlin și Moscova părea fără fisură. Promotor al acestei atitudini extrem de îngăduitoare față de regimul lui Putin, care se dovedise criminal pe plan intern și agresiv pe plan extern, prin anexarea Peninsulei Crimeea și susținerea separatiștilor din Donbas, dar și prin toate celelalte „conflicte înghețate”, a fost cancelarul Angela Merkel, considerată de susținătorii săi adevăratul „lider al lumii libere”.

Efectele acestei atitudini s-au văzut însă din 24 februarie încoace. Dar atunci când a început războiul, Berlinul a luat decizii extrem de dure, considerate de toată lumea drept o întoarcere cu 180 de grade: a anulat deschiderea gazoductului Nord Stream 2și, după un început ezitant, când a blocat transferurile de arme din alte țări spre Ucraina și a trimis luptătorilor ucraineni căști de protecție, a decis să se alăture efortului internațional de susținere militară a apărării Kievului.

Dar acum, când celelalte state occidentale și est-europene trimit deja armament greu Ucrainei, Germania dă din nou dovadă de comportament ezitant, în ciuda faptului că industria militară germană și-a anunțat disponibilitatea de a produce urgent armele necesare Kievului pentru a se apăra de agresiunea trupelor lui Vladimir Putin. Iar relațiile dintre Berlin și Kiev, în ciuda declarației de marți a lui Olaf Scholz, care a spus că valoarea ajutorului trimis de Germania Ucrainei este printre cele mai mari, nu este deloc simplă, mai ales după ce președintele Volodimir Zelenski a refuzat, săptămâna trecută, să-l primească la Kiev pe președintele Frank-Walter Steinmeier, considerat prea apropiat de Rusia.

 

ADVERTISEMENT