LIVE Actualizat 02-06-2023
13:37

Regele Charles al III-lea se află în România. Mesaj emoționant al Majestății Sale: ”Întotdeauna m-am simțit acasă aici”

Regele Charles al III-lea a ajuns vineri, 2 iunie, în România. Monarhul fost primit de Klaus Iohannis la Cotroceni. Câte zile va sta în țara noastră.
02.06.2023 | 16:36
Regele Charles al IIIlea se afla in Romania Mesaj emotionant al Majestatii Sale Intotdeauna mam simtit acasa aici
Regele Charles a fost primit de Klaus Iohannis la Cotroceni, vineri după-amiază Foto: presodency.ro
ADVERTISEMENT
02-06-2023
13:37

Mesaj emoționant al Regelui Charles: ”Am ajuns să iubesc România!”

După mai multe zeci de minute în care au discutat în privat, Regele Charles și președintele Klaus Iohannis au ținut discursuri în fața celor 300 de invitați prezenți la Palatul Cotroceni, cu toate că evenimentul și vizita regelui pot fi considerate private.

Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit Regelui Charles pentru vizită: ”Majestate, bine ați venit în România, țară de care v-ați atașat de-a lungul timpului. Ne onorează că prima dumneavoastră vizită din străinătate e în România. Dovada că legăturile rămân la fel de strânse. Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea și recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea unor valori ce țin de identitatea națională, cum ar fi natura și moștenirea culturală bogată.

Localnici povestesc cum datorită interesului Majestății, frumusețea tradițiilor lor a depășit granițele României. Nu și-au pierdut valorile în epoca vitezei și a tehnologiei. Admirația Majestății voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică, față de păduri, a însemnat lansarea în urmă cu un an la Sibiu a celui mai mare proiect transfrontalier de împădurire din Europa. Îmi aduc aminte de cuvintele unui consătean, care atunci când s-a întâlnit cu dumneavoastră a spus că nu a avut nevoie de cuvinte pentru a vă înțelege, atât de puternice sunt aceste legături. Vă mulțumim că ați fost și sunteți un mare prieten al României”.

La rândul său, Regele Charles a avut un discurs impresionant, pe care l-a început în limba română: ”Domnule președinte, doamnelor și domnilor, nu pot descrie ce plăcere am vizitând încă o dată România. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și generozitatea imensă. Eu cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă, când am venit aici am simțit o legătură profundă cu România.

Tatăl meu a fost vărul regelui Mihai și aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici. Mereu m-am simțit acasă în România. Am întâlnit aici români din toate domeniile, am putut fi martor la prima mână a dezvoltării care a avut loc și care este, trebuie să spun, o mărturie a energiei, inovativității și rezistenței dumneavoastră. Am fost impresionat de reprezentanții tinerei generații, tineri care fac față provocărilor lumii moderne, în toate domeniile din tehnologie, ecoturism sau protecția mediului. Am fost inspirat de oamenii pe care i-am întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalți. Am ajuns să iubesc România! Țară de glorii, țară de dor!”.

02-06-2023
12:33

Regele Charles a ajuns la Palatul Cotroceni

Regele Charles a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost așteptat de președintele Klaus Iohannis. La ceremonie participă 300 de invitați în onoarea Regelui.

Pe lista invitaților sunt autorități, diplomați și reprezentanții cultelor. După ce a fost respectat protocolul și după ce au fost intonate cele două imnuri, regele și Iohannis vor avea discuții tete a tete. Un moment care a atras atenția, Charles a salutat soldații în limba română: ”Bună ziua!”.

 

Regele Charles al III-lea nu este însoţit de Regina Camilla, soţia sa. Regele se va deplasa în timpul vizitei şi la reşedinţa sa de la Viscri. Ultima vizită în România a Alteţei Sale Regale Charles, pe atunci Prinţ de Wales, a avut loc în luna mai 2022.

Primirea de la Cotroceni este singurul eveniment oficial din programul Regelui Charles al III-lea în România, acesta aflându-se în vizită privată în ţara noastră.

“Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private”, a declarat, luni, pentru Agerpres, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble.

02-06-2023
12:01

Avionul regelui Charles al III-lea a aterizat în România, pe Aeroportul Băneasa

În jurul orei 15.00, avionul regelui Charles al III-lea a aterizat pe Aeroportul Băneasa. Monarhul a venit la bordul unei aeronave de lux, operate de Luxaviation, o companie privată din Marea Britanie.

La doar o jumătate de oră după ce a aterizat la București, regele Charles va face o primă oprire la Palatul Cotroceni, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis. Șeful statului român îl primește pe monarh de la ora 15.30. Apoi, imediat după ora 16.00 au loc alocuțiunile celor doi oficiali.

Vorbim de prima vizită pe care o face suveranul din Marea Britanie în afara țării de la încoronare. Timp de cinci zile va fi la reședința sa privată din Viscri, dar și în Valea Zălanului.

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii ajunge vineri, 2 iunie, în România. Vorbim de prima deplasare internațională a monarhului de la încoronarea care a avut loc pe 6 mai, la Londra.

Regele Charles al III-a, vizită în România. Monarhul, primit de Iohannis la Cotroceni. Câte zile va sta în țara noastră

De notat că vizita lui Charles în România este una privată. Acesta va sta nu mai puțin de cinci zile în țara noastră, mult mai mult decât se estima inițial. Într-o primă fază, toate informațiile vorbeau de o durată de maxim două zile a vizitei. Se vorbea de o componentă de curtoazie oficială, la Palatul Cotroceni și o componentă privată.

ADVERTISEMENT

Charles al III-lea, primul monarh britanic care vizitează România, va fi primit vineri, 2 iunie, de către președintele Klaus Iohannis, se arată într-un comunicat postat pe Agenda Administrației Prezidențiale.

Întâlnirea Charles – Iohannis este programată la ora 15.30, la Palatul Cotroceni. Ceremonia de primire oficială va fi urmată de o întrevedere tete-a-tete a celor doi, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

ADVERTISEMENT

Apoi, regele va lua parte la o reuniune cu alte autorități ale statului, înalți clerici, reprezentanți ai societății civile și ai corpului diplomatic. La recepția respectivă sunt invitate mai multe de 200 de persoane.

Când va ajunge Regele Charles al III-a la Viscri, locul său preferat din România

Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a anunțat că vizita pe care regele Charles al III-lea o va întreprinde în România are caracter privat. El a spus că monarhul se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, ca gest de curtoazie.

ADVERTISEMENT

Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie”, a spus Andrew Noble, conform Agerpres.

După evenimentul de la Cotroceni, Charles va ajunge în zona Transilvaniei. Regele își va vizita proprietățile sale de la Valea Zălanului, comuna Malnaș, în județul Covasna.

ADVERTISEMENT

Conform Europa Liberă, vizita la Viscri, în județul Brașov, unde deține mai multe proprietăți, va avea loc marți, 6 iunie. Aceasta este și ultima zi a șederii regelui Marii Britanii în România.

În martie 2023, regele Charles a făcut o vizită oficială de două zile în Germania, alături de regina Camilla. Deplasarea în România este însă prima de la încoronarea sa pe tronul Regatului Unit.

Prima vizită a lui Charles în România a avut loc în urmă cu 25 de ani. Regele Charles al III-lea, pe atunci prințul Charles de Wales, moștenitorul Coroanei Britanice, a vizitat țara noastră în perioada 3-6 noiembrie 1998.

Prințul de Wales a avut convorbiri oficiale cu președintele Emil Constantinescu, la Palatul Cotroceni. De asemenea, a luat parte la un dineu oferit în onoarea sa de premierul Radu Vasile, la Palatul Mogoşoaia.

ADVERTISEMENT