News

Regele Charles al III-lea are o surpriză pentru sătenii din Valea Zălanului. Totul va avea loc în curtea proprietății sale

Regele Charles al III-lea îi va surprinde pe sătenii din Valea Zălanului. Suveranul britanic organizează un picnic regal.
03.06.2023 | 14:50
Regele Charles al IIIlea are o surpriza pentru satenii din Valea Zalanului Totul va avea loc in curtea proprietatii sale
Regele Charles al III-lea a reiterat „legătura sa intimă cu România” / Foto: Facebook/King Charles III
ADVERTISEMENT

Regele Charles al III-lea a început, de vineri,  o vizită privată de câteva zile în România, o țară apropiată inimii sale, prima vizită a suveranului în afara Regatului Unit de la încoronarea sa, la începutul lunii mai. Vineri, suveranul britanic a ajuns la Valea Zălanului, după ce, joi, a fost primit la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis.

Regele Charles al III-lea, „legătură intimă cu România”

Regele Charles al III-lea se va bucura mai întâi de pacea și liniștea domeniului său de la Valea Zălanului (comuna Malnaș, județul Covasna), înainte de a se întâlni, marți, cu locuitorii din satul Viscri (județul Brașov) , aflat la 100 de kilometri distanță. Atras de peisajul rural, de căruțele trase de cai și de casele viu colorate, regele Charles al III-lea și-a cumpărat prima casă în Viscri în 2006, care acum a fost transformată într-un mic muzeu dedicat pasiunii sale pentru botanică.

ADVERTISEMENT

Regele Charles al III-lea a fost întâmpinat cu căldură, vineri, de locuitorii din Valea Zălanului, adunați în fața proprietății sale. În programul suveranului britanic figurează și un picnic unde se va întâlni cu sătenii. Regele Charles al III-lea a descris din nou această „legătură intima” cu România, unde se simte ca acasă, vineri, în timpul unei recepții la Palatul Cotroceni din București.

Apărător fervent al Transilvaniei

După ce a descoperit regiunea transilvană, în 1998, monarhul britanic a devenit un fervent protector al acestor sate din inima României, fondate în secolul al XII-lea de coloniștii sași. Între ravagiile regimului fostului dictator Nicolae Ceaușescu și neglijența autorităților locale,  mulți dintre acele sate  au fost condamnați să dispară înainte de mobilizarea lui Charles al III-lea.

ADVERTISEMENT

Mai multe proiecte de reabilitare a patrimoniului au fost lansate sub impulsul său, alături de un boom al turismului în zonă. Potrivit lui Alexandru Toader, proprietarul unei pensiuni, regele ar trebui să profite de vizita sa la Viscri pentru a face un bilanț al inițiativelor în curs de desfășurare în acest cătun de 400 de suflete, dominat de o biserică fortificată.

Alexandru Toader, în vârstă de 37 de ani, care a lipit afișe pentru a marca această ocazie, speră, de asemenea, să obțină sprijinul regelui pentru a convinge autoritățile locale să interzică accesul mașinilor în sat. Deși salută vizita suveranului, Toader regretă înăsprirea măsurilor de protecție. „În trecut, regele Charles putea să se plimbe liber pe străzi sau să se aventureze pe dealurile verzi pentru a explora tot felul de specii de plante care au dispărut în alte părți ale Europei”, își amintește el.

ADVERTISEMENT

Măsuri de securitate întărite

De data aceasta, însă, atmosfera a fost cu totul alta:  Toader a trebuit să răspundă la o mulțime de întrebări din partea serviciilor românești, în special cu privire la profilul clienților săi, care sunt numeroși în această perioadă a anului.

Dan Spataru, care lucrează la primăria unuia dintre satele preferate de Charles, nu se aștepta ca acesta să se întoarcă prea curând. „Acum că este rege, ne-am gândit că regulile de protocol nu-i vor permite să ne viziteze”, a declarat el, emoționat de sosirea lui Charles al III-lea la scurt timp după festivitățile de încoronare de la Londra de la începutul lunii mai. „Prin acest gest, el ne arată afecțiunea sa”, crede el, scrie TV5 Monde.

ADVERTISEMENT

”Securitatea a fost întărită”, regretă și Dan Spataru. Dar nici nu se pune problema de a schimba convivialitatea cu o primire mai protocolară. „Va fi un moment unic pentru comunitatea noastră de a-l primi pe rege, un semn de recunoaștere a muncii depuse în toți acești ani”, subliniază Caroline Fernolend, președinta fundației Mihai Eminescu, dedicat protejării patrimoniului transilvănean și aflat de mult timp sub patronajul lui Charles al III-lea.

Primit cu onoruri la Palatul Cotroceni

Regele Charles al III-lea a fost primit cu onoruri militare la palatul prezidențial din București de către președintele României, Klaus Iohannis, care s-a aflat și el  printre invitații la festivitățile de la Londra. Aproximativ 300 de persoane au participat la ceremonia organizată în onoarea sa pentru a marca 25 de ani de la prima sa vizită în România.

„Întotdeauna m-am simțit ca acasă în România”, a declarat suveranul britanic înainte de a lăuda biodiversitatea  țării. „Peisajele voastre imense (…) găzduiesc încă numeroase specii de plante și animale care au dispărut în alte părți ale lumii”, a subliniat acest fervent apărător al mediului.

„Pentru români, este un mesaj puternic că ați venit să ne reamintiți de legăturile voastre în timp ce vă asumați noi responsabilități”, a declarat președintele Iohannis, referindu-se și la cei 1,2 milioane de români care trăiesc în Marea Britanie.

Sejur fără regina Camilla

Regele Charles al III-lea este legat de România prin dragostea sa profundă pentru Transilvania, o regiune pe care a vizitat-o de mai multe ori în ultimii 25 de ani și unde deține o casă. Cea mai recentă vizită a sa în România a avut loc la sfârșitul lunii mai 2022, când a vizitat un centru de refugiați ucraineni din București și a lansat un proiect de restaurare a peisajului forestier.

Regele Charles al III-lea  nu este însoțit de regina Camilla. „Durata șederii sale nu este cunoscută”, a precizat Palatul Buckingham. Vizita coincide cu întoarcerea în Marea Britanie, săptămâna viitoare, a prințului Harry, care se află în conflict cu monarhia britanică, pentru a depune mărturie într-un proces de hărțuire telefonică împotriva unui editor de tabloid.

ADVERTISEMENT