Fotbal intern

Regele HAGI despre prinţ: “Ianis e pregătit pentru EURO 2016”

Gică Hagi şi fiul său au oferit un dublu-interviu spectaculos, presărat cu multe momente amuzante. Antrenorul şi elevul au oferit detalii privind relaţia lor fotbalistică, dar şi spirituală...
28.08.2015 | 12:48
Regele HAGI despre print Ianis e pregatit pentru EURO 2016

Gică Hagi şi fiul său au oferit un dublu-interviu spectaculos, presărat cu multe momente amuzante. Antrenorul şi elevul au oferit detalii privind relaţia lor fotbalistică, dar şi spirituală într-o serie de pase, rege-prinţ.

Digi Sport: Cine e mai înalt, Ianis sau Gică Hagi?
Ianis Hagi: Am 1,78 m parcă, ultima dată cînd m-am măsurat. L-am depăşit pe tata. El mai glumeşte pe tema asta, că eram mic şi acum se uită dintr-o dată în sus la mine.
Gheorghe Hagi: Să mă întreacă şi la celelalte, nu numai la înălţime! (rîde)

E greu să fii băiatul lui Gică Hagi?
Ianis Hagi: Nu, m-am obişnuit. Eu zic că e foarte OK să fiu persoana care sunt.
Gheorghe Hagi: Nu, e foarte uşor. E mîndru. Şi pentru mine a fost foarte greu, dar a fost o mîndrie că am jucat la Barcelona, Real şi echipa naţională.

Cum a fost desemnat Ianis căpitanul echipei?
Gheorghe Hagi: Imediat după ce s-a accidentat Florin Cernat. Ianis e un jucător cu aceleaşi caracteristici, acelaşi rol. Şi atunci, vorbind cu jucătorii cu experienţă şi cu staff-ul, le-am zis ideea mea şi am căzut de acord că e bine şi le-am cerut să-l sprijine.
Ianis Hagi: M-a chemat în ziua meciului. Cu toţi antrenorii şi jucătorii de faţă mi-a spus că voi fi căpitan. Normal că am fost surprins, nu mă aşteptam. Dar mă simt bine cu banderola pe mînă, am purtat-o şi la juniori, şi la naţională, deci uşor-uşor mă obişnuiesc cu ea şi în Liga 1.
Gheorghe Hagi: Ştiam că e capabil, pentru că s-a născut căpitan, a fost căpitan, nu e o noutate. A acceptat-o, îi place să-i dai responsabilitate. E un tip pe care responsabilitatea îl face să fie mai bun, am făcut bine. E un lider.

Când va fi pregătit Ianis Hagi pentru naţionala mare?
Ianis Hagi: Eu mi-aş dori să ajung acolo cât mai repede. Dar e un pas mai greu. Acum sper la U 21 sau la juniori să joc.
Gheorghe Hagi: Am spus, eu cred că la anul va fi pregătit.

La anul e turneul final al CE. Vine prea devreme? Sau nu?
Ianis Hagi: Nu ştiu. Normal că mă gîndesc la asta, dar depinde de evoluţiile mele.
Gheorghe Hagi: Eu zic că Ianis o să fie pregătit pînă atunci. Şi din punct de vedere fizic, şi tehnic. Mai sunt opt luni şi în această perioadă are timp să se dezvolte bine.

Cine e fotbalistul preferat din Liga 1?

Ianis Hagi: Apreciez mult jucătorii imprevizibili. Cum e Florin Cernat. Şi Budescu şi Alibec, normal. Te încîntă să te uiţi la ei.
Gheorghe Hagi: Budescu ştie de mult că-mi place de el. Dar nu vreau eu să zic acum daca trebuie sau nu chemat la naţională. Nu e treaba mea. Aşa, aş putea şi eu să vin cu Tase (Florin Tănase – n.r.). Să spun şi eu de Tase că e cel mai în formă jucător din campionat, că are goluri multe, e tînăr, face ambele faze, aleargă, joacă şi vîrf şi extremă şi al doilea vârf… Iar Alibec… Pentru mine e cel mai bun, cel mai talentat, cel mai dotat dintre toţi. Dar pe jucător trebuie să ştii să-l motivezi. De asta a dat randament cu mine. Trebuie să ai şi viaţă privată, dar să fii totdeauna conectat la meseria ta. Şi acolo să-ţi doreşti să fii cel mai bun. Iar la talentul pe care-l are, eu zic că Alibec e unul dintre cei mai buni din Europa.

I-ai povestit lui Ianis că ai marcat primul tău gol în Liga 1 împotriva Stelei?

Gheorghe Hagi: În Ghencea. Da, i-am zis. Ştie tot.
Ianis Hagi: Ştiu, cum să nu? Mi-a şi povestit cum l-a dat. Deci sunt informat (rîde). A intrat din dreapta în interior şi a dat un şut la colţul lung, dacă nu mă înşel. A fost al doilea lui meci, unul în deplasare. A fost ceva special. Acum sper ca şi eu să marchez într-o zi contra Stelei şi sper să cîştigăm următorul meci cu Steaua.

Cum e Ianis Hagi înainte de primul meci contra Stelei?
Ianis Hagi: Da, e prima oară cînd o să am adversar Steaua. Şi prima oară la un meci oficial pe Arena Naţională. Sunt motivat, pregătit pentru meci, sută la sută concentrat.
Gheorghe Hagi: Suntem într-un moment foarte bun şi mergem să jucăm fotbalul nostru pe care-l vrem. Ne simţim puternici şi chiar mergem să facem un meci bun pe Arena Naţională. Dar trebuie să marcăm minimum două goluri cu Steaua ca să avem o şansă să facem un rezultat bun. Avem două principii. Dacă nu merge posesia, atunci o să ne impunem prin presiune. Dacă nu o să ne impunem, atunci o să mîncăm bătaie sigur. Steaua rămîne Steaua, chiar dacă este în această perioadă…

Ar fi un vis îndeplinit să stai pe banca Viitorului în Liga Campionilor?
Gheorghe Hagi: Un vis? Da… Sunt lucruri mari, normal că le gîndim, dar le luăm pas cu pas. Dar la cluburi e mai greu, nu avem bugetele celor de afară. Unica noastră şansă să ne batem din nou de la egal la egal cu cei mari e la echipe naţionale. Asta e singura şansă. Doar la echipa naţională se poate construi ceva puternic, solid. Şi, în maximum 5 ani se poate crea un lucru de top, competitiv, la nivelul de a încerca să cîştigi, să devii campion european. În 4-5 ani poţi să schimbi şi lumea dacă vrei.