News

Regele drogurilor, Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, pedeapsă cruntă! Va muri în închisoare

17.07.2019 | 18:24
„El Chapo” Guzman a primit închisoare pe viață. Sursa foto - facebook

Regele drogurilor, Joaquin Guzman, poreclit „El Chapo” a primit o pedeapsă cruntă! Astfel, o instanţă federală din districtul Brooklyn, New York l-a condamnat pe liderul cartelului criminal mexican Sinaloa la închisoare pe viaţă plus 30 de ani, pentru trafic de droguri şi mai multe conspiraţii în vederea comiterii unor crime. De remarcat că Guzman fusese declarat vinovat în februarie, după un proces cu juraţi.

Regele drogurilor, Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, pedeapsă cruntă!

Mai mult de atât, instanța a decis că „El Chapo”  este obligat să plătească și 12,6 miliarde de dolari. La ultima audiere pentru stabilirea pedepsei, El Chapo a declarat instanţei, prin intermediul unui translator, că detenţia sa în Statele Unite este “o tortură psihologică, emoţională şi mintală, 24 de ore pe zi”. „Statele Unite nu sunt superioare altor țări corupte”, a mai spus acesta.

Nu s-a terminat aici. După ce și-a aflat sentința, Joaquin “El Chapo” Guzman a declarat că „nu s-a făcut dreptate” în cazul său. “În timpul procesului, dovezi zdrobitoare au arătat caracterul nemilos şi sângeros al liderului cartelului din Sinaloa, dovezi care nu au putut fi combătute vreodată”, a ținut să precizeze Parchetul în rechizitoriul său adresat judecătorului federal al Brooklyn-ului, Brian Cogan.

Regele drogurilor, Joaquin 'El Chapo' Guzman, pedeapsă cruntă! Guzman
„El Chapo”, într-o imagine surprinsă în penitenciar. Sursa foto – facebook

Pentru ce a fost acuzat „El Chapo”

Ministerul Public a ținut să arate că fostul lider al cartelului s-a făcut responsabil de importarea sau de încercarea de a importa cel puţin 1.200 de tone de cocaină, peste 49 de tone de marijuana şi peste 200 de kilograme de heroină, precum şi de metamfetamină. De remarcat că după ce a fost extrădat din Mexic, în ianuarie 2017, periculosul “El Chapo”, în vârstă 62 de ani, a fost închis într-un penitenciar ultrasecurizat din Manhattan, Metropolitan Correctional Center (MCC).

La începutul anului, acesta a fost declarat vinovat în 10 capete de acuzare, după trei luni de proces ce au documentat extrema violenţă şi corupţie a cartelurilor. Cel mai probabil, ”El Chapo” va fi încarcerat în penitenciarul de maximă siguranță „Supermax” din Florence, Colorado.

 

 

Tags: