Fotbal intern

„Regele” Gică Hagi, la 56 de ani. Reperele unei vieți dedicate fotbalului. Video

05.02.2021 | 11:00
Regele Gica Hagi la 56 de ani Reperele unei vieti dedicate fotbalului Video
ADVERTISEMENT

Supranumit „Regele” fotbalului românesc, Gică Hagi împlinește 56 de ani și își sărbătorește ziua de naștere departe de terenul de fotbal, pentru prima oară după multă vreme.

Idol pentru fanii fotbalului românesc încă din anii 80 și considerat un adevărat erou și în Turcia, Hagi a rămas conectat la fotbal și după ce s-a retras din cariera de jucător. În prezent, el se mulțumește cu statutul de patron al clubului FC Viitorul.

ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă cele mai importante repere din cariera celui mai mare fotbalist pe care l-a dat România. Jucător de geniu, antrenor de succes în România și creatorul unei academii excelente, Hagi va rămâne o legendă a fotbalului autohton.

„Regele” Gică Hagi, la 56 de ani. Lansat de Farul și plecat în Occident de la Steaua

În 5 februarie 1965, se năștea la Săcele cel care avea să devină idol pentru români, dar și pentru turci. Gică Hagi începea fotbalul la vârsta de 10 ani, ăn 1975, când se înscria la juniorii celor de la Farul Constanța. Ulterior, mai trecea și pe la Luceafărul București înainte de a debuta în Divizia A în 1982, în tricoul „marinarilor”.

ADVERTISEMENT

Nu a apucat să joace prea mult pe stadionul care a ajuns să îi poarte numele, pentru că în 1983, după doar 18 apariții și 7 goluri reușite pentru constănțeni, a fost transferat de Sportul Studențesc. La Sportul, Hagi a stat patru sezoane și a atras atenția ochilor vigilenți care „filau” fotbaliști pentru marile forțe, respectiv Dinamo și Steaua.

A ajuns la Steaua, echipa Armatei, pentru care a jucat de 97 de ori și a marcat 76 de goluri. Acolo a cunoscut și gustul performanței, cucerind trei titluri de campion, două Cupe, dar și prețioasa Supercupă a Europei, din 1986, adusă la București chiar după golul său. A jucat și o finală a Cupei Campionilor Europeni, pe care a pierdut-o în fața Milanului, în 1989. Chiar înainte să ia drumul Occidentului.

ADVERTISEMENT

„(…) noi câștigam foarte mulți bani la Steaua atunci, de ordinul sutelor de mii de lei, 200.000 de lei pe lună. Trăiam într-o lume privilegiată, nu eram chiar rupți de realitate, dar aveam mai multe facilități. Am plecat de la pâine cu apă și zahăr. Făceam performanțe, eram printre cei mai buni din Europa. Asta era șansa noastră, dar și noi stăteam în cantonamente, riscam, puteam să pățim un accident”, și-a descris Gică Hagi experiența de la Steaua, într-un interviu acordat pentru TVR.

  • Cinci trofee interne a câștigat Hagi ca jucător al Stelei;
  • Un trofeu european a adus „Regele” în vitrina clubului roș-albastru.
ADVERTISEMENT

A jucat în Spania și Italia, dar a intrat definitiv în inima turcilor

În prezent, o astfel de mișcare pare un vis îndepărtat, însă în 1990, România trimitea un jucător la Real Madrid. Eliberată din jugul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, țara noastră începea să exporte valorile, inclusiv pe cele fotbalistice. Iar Hagi profita de libertate pentru a semna cu cel mai mare club al Europei.

Neputându-l transfera pe Diego Maradona, pe atunci deja la Napoli, „galacticii” alteptau fantezia din partea celui supranumit „Maradona din Carpați”. Iar Hagi nu dezamăgea. În cele două sezoane petrecute pe Santiago Bernabeu, mijlocașul român a pus umărul a cucerirea Supercupei Spaniei, din 1990 și a adunat 64 de aparișii în care a marcat 16 goluri.

A plecat în 1992, la Brescia, acolo unde a fost chemat de Mircea Lucescu să facă echipă cu Ioan Ovidiu Sabău, Dorin Mateuț și Florin Răducioiu. Rămânea în Italia până în 1994, suficient pentru a marca 14 goluri în 61 de apariții și pentru a reuși să le învingă pe Juve, Napoli sau Roma.

Iar în 1994, pe lângă parcursul fabulos de la Cupa Mondială, „Regele” mai reușea să stabilească un reper ce pare acum absolut intangibil pentru fotbalul românesc. Se întorcea în prima ligă din Spania, pentru a juca și pentru FC Barcelona, celălalt colos iberic. La fel ca Luis Figo, brazilianul Ronaldo sau Bernd Schuster, Hagi a fost reținut de istorie dreptul unul dintre fotbaliștii care și-au trecut în CV ambele cluburi uriașe din Spania.

Pe Camp Nou nu a fost la fel de productiv ca pe Santiago Bernabeu și a plecat după două sezoane, în care a jucat de 36 de ori și a marcat șapte goluri. S-a dus la Galatasaray, acolo unde a făcut o impresie atât de bună încât turcii îl adoră și în prezent. Cinci ani a jucat pentru formația „Cimbom”, suficient pentru a cuceri patru titluri de campion, două Cupe, două Supercupe și, esențial, două trofee europene.

În 2000, „Regele” și ceilalți oameni de la Galata, printre care și Gică Popescu, cucereau atât Cupa UEFA, cât și Supercupa Europei, intrând definitiv în istoria unui club cu suporteri extrem de pătimași. Galatasaray nu a mai câștigat, de altfel, niciun alt trofeu internațional semnificativ, în toată istoria sa. S-a retras în 2001, din postura de idol al turcilor.

  • 59 de goluri a marcat Gică Hagi pentru Galatasaray;
  • 132 de meciuri a adunat „Regele” în tricoul turcilor.

Legendar pentru echipa națională: „Hagi președinte!”

„Regele” Hagi a pus umărul la aducerea unui trofeu european la București, a îmbunătățit imaginea României în Turcia și a creat, ulterior, o academie de fotbal care a ajutat nenumărați puști români talentați. Însă nimic nu i-a atins pe români la fel de mult precum reușitele sale ăn tricoul echipei naționale.

În 1973 a debutat Hagi la naționala mare a României și a continuat să joace acolo timp de 17 ani. A reușit 35 de goluri sub tricolor și a adunat 124 de meciuri. El a fost, de departe, și cel mai important om al naționalei noastre în parcursul fabulos de la Cupa Mondială din 1994, atunci când tricolorii au ajuns până în sferturile de finală ale competiției.

La întoarcerea în țară, „Regele” a fost aclamat de românii adunați pe străzile capitalei, care scandau „Hagi președinte!”. Puștiul plecat din Săcele și pregătit pe terenurile din Constanța ajunsese să fie idolul unei întregi națiuni. Iar atunci când s-a retras definitiv, au curs lacrimi. Atât din ochii lui Hagi, cât și din cei ai milioanelor de români care și-au dat seama că fotbalul românesc nu avea să mai fie niciodată la fel.

  • 1984 este anul în care Gică Hagi a marcat primul gol pentru echipa națională;
  • La 3 Cupe Mondiale a participat România cu Gică Hagi în echipă;
  • 0 participări la Cupa Mondială a strâns țara noastră, după retragerea „Regelui”

Hagi la 56 de ani. Profeția din 1998, intrarea în antrenorat și crearea Viitorului

Înainte de retragerea finală, Gică Hagi a oferit un moment marcant pentru fotbalul românesc. În cadrul unei conferințe de presă susținute în 1998, „Regele” a răbufnit la adresa jurnaliștilor și a anticipat declinul iremediabil pe care avea să îl cunoască fenomenul fotbalistic din țara noastră.

„Noi jucăm pentru România! Am muncit pentru bani. Țineți cu echipa națională! V-am obișnuit prost timp de 10 ani. La ce condiții avem, nu avem nici un fotbal. Ce performanțe sunt în România? Suntem capi de serie la Mondiale. Nu ne prețuiți! Noi jucăm fotbal bine. Merităm să ne faceți statuie. La ce condiții sunt în România, trebuie să ne faceți statuie. Noi ne facem meseria bine. În 3 ani fotbalul nostru se duce. Rezultatele sunt cu noi”, spunea atunci Hagi.

După ce a renunțat definitiv la cariera de jucător, Hagi a încercat mai întâi să antreneze în câteva zone familiare. A început ca selecționer al echipei naționale, însă nu a reușit să ducă România la Mondialul din 2002, după un baraj ghinionist cu Slovenia. A preluat-o în 2003 pe Bursaspor, iar apoi au urmat experiențe la Galatasaray, Politehnica Timișoara, FCSB și din nou Galatasaray.  N-a reușit să aibă succes decât în Turcia, unde a câștigat o Cupă cu Galata, în 2005.

Dar proiectul care a părut să îi aducă liniștea a fost academia pe care a deschis-o în Dobrogea, locul care îi este casă. În 2009 apărea Academia Viitorul, iar în 2012 a reușit să pătrundă în Liga 1 cu echipa mare. În 2014 a preluat rolul de antrenor principal, renunțând să mai fie doar patron. Și-a impus stilul, iar munca i s-a concretizat prin titlul obținut în 2017, Cupa din 2019 și Supercupa din același an.

Plus fotbaliști precum Florin Tănase, Răzvan Marin ori George Țucudean pe care fie i-a format, fie i-a ajutat să își relanseze cariera. A umblat cu echipa prin diferite orașe, a jucat la Chiajna, dar a reușit în cele din urmă să obțină sprijinul autorităților din Ovidiu și să construiască un stadion și o bază sportivă excelente pentru România. Prin intermediul muncii sale de la Viitorul, Gică Hagi a reușit să aducă o urmă de speranță pentru fotbalul autohton că profeția sa din 1998 poate fi contracarată.

Nu în ultimul rând, Gică Hagi a reușit să formeze încă un jucător care ține steagul sus pentru țara noastră. Este vorba chiar despre fiul său, Ianis, care evoluează în Scoția la Rangers. Ianis a fost crescut la Viitorul, a jucat și pentru Fiorentina, iar acum încearcă să aibă o carieră cât mai de succes.

Vocal, de multe ori exagerat în reacții, dar de-a dreptul genial ca fotbalist și cu rezultate excelente ca antrenor și conducător de club, omul care a scos de atâtea ori românii în stradă va rămâne în istoria fotbalului autohton ca un erou și o veritabilă legendă. Astăzi, Gică Hagi ajunge la 56 de ani.

  • 3 trofee a cucerit Gică Hagi ca antrenor, cu Viitorul Constanța, în România;
  • În 2009 s-a înființat Academia Viitorul, iar din 2012 prima echipă joacă în Liga 1.
ADVERTISEMENT
Tags: