Sport

RADAR TV. Generaţia de Aur: ”Vă aşteptăm, Sire, să reveniţi definitiv!”

Filmul vizitei „tricolorilor” la majestatea Sa Regele Mihai înaintea Campionatului Mondial din SUA 1994 a impresionat, la fel ca orice se leagă de cel care, din păcate, a fost ultimul monarh al României. Anghel Iordănescu, Gică Hagi şi, de fapt, toată Generaţia de Aur au fost impresionaţi de personalitatea Regelui Mihai. Iar Dumitru Moraru a dat glas dorinţei multora dintre români: „Vă aşteptăm, Majestatea Voastră, să reveniţi definitiv!”. Ceea ce s-a întâmplat mult, mult prea târziu...
18.12.2017 | 16:47
RADAR TV Generatia de Aur Va asteptam Sire sa reveniti definitiv

• Echidistanţi, cum ne ştiţi, îi oferim Cezarului ce-i al Cezarului. Digi Sport a difuzat filmul vizitei „tricolorilor” la Majestatea Sa Regele Mihai, de dinaintea Mondialului din SUA. Filmările i-au aparţinut fostului medic al echipei naţionale, Pompiliu Popescu şi Oscarul merge către autocarul fostei Generaţii de Aur! O blândeţe de film, nu alta… Atmosferă degajată, respect, prietenie, dor care mustea în aer… Românism. Nostalgii şi zâmbete. Printre altele, Nea Puiu i-a spus Suveranului, exilat în Elveţia: „Majestate, toţi de aici suntem copii, nu cunoaştem realitatea, dar vă mulţumim!”. Păcat, trebuia s-o ştii, dom’ general, că d-aia ţi-a dat Dumnezeu darul cititului. Apoi, Bela Kassay a crezut că e momentul să jongleze cu baioneta vrăjelii de cartier şi a încercat să se tragă de brăcinari cu Regele, probabil confundându-l cu Hagi: O să ţinem legătura cu dumneavoastră!”. Dincolo de stângăciile inerente, i-am văzut pe toţi membrii delegaţiei noastre „mişcaţi” de măreţia momentului. S-au aşteptat să dea nas în nas cu un padişah, călare pe un tren încărcat cu aur şi au dat de un suflet, de reîncarnarea lui Mircea cel Bătrân, din „Scrisoarea” lui Eminescu, care i-a lăsat până şi să se zbenguie în Jeep-urile proprietate regală.

• Chiar şi Nea Puiu, cunoscut drept un tip cazon, vorbea la Digi despre Majestatea Sa”, numai Vali Mortalu’ o tot ţinea cu fostul monarh”. Ce să mai comentăm, eşti o umbră, băi, băiete… Să revenim, însă, la Iordănescu. Generalul a vorbit aşa cum n-a mai făcut-o niciodată: Şi acum sunt emoţionat. Nu m-am aşteptat ca Majestatea Sa să ne facă această invitaţie. Am întâlnit un om atât de modest, care ne-a cucerit. Am întrebat înainte care este protocolul şi mi s-a spus că Majestatea Sa nu ţine la protocol şi că vrea să ne cunoască. Am fost surprins că ştia jucătorii şi rezultatele din calificări. Sincer, pentru noi toţi, românii, Majestatea Sa este un simbol şi un reper al demnităţii, al onestităţii. Cât am stat la reşedinţa Sa, nu ne-a lăsat niciodată să simţim momentele delicate pe care le-a trăit la întoarcerea în ţară”. Felicitări, Nea Puiu! Încă o calificare… în sufletele noastre. Şi de data asta, n-ai „jucat” defensiv, aşteptând totul de la „Rege”…

• La plecarea din reşedinţa Regală, am auzit o voce şi pun pariu că era a lui Ţeţe Moraru: Vă aşteptăm, Majestatea Voastră, să reveniţi definitiv!”. S-a întors, dar prea târziu. Trăim, cumva, un sentiment de nostalgie, dar, de fapt, e pe undeva frica de noi înşine, de faptul că L-am cunoscut prea târziu. Am auzit, în ultima vreme, destule platitudini legate de acest „subiect”. Important este că între Majestatea cerului şi Majestatea Luminii nu există decât transparenţa.

Gigi Trombon şi Cascadorii râsului, de la Digi

• Pentru că tot e sfârşit de an şi a venit peste noi epoca premierilor, Gigi Becali merită distincţia Trombonistul anului”. Nitam-nisam, finanţatorul FCSB a povestit cum Olăroiu l-ar fi bătut pe Florin Călinescu, acum un deceniu… Evident, actorul a negat şi bazându-se pe martori (Mircea Sandu şi Gino Iorgulescu), tindem să-l credem. Ştiţi care e cusurul lui Gigi? Uneori, nu-ţi vine să-l crezi nici când spune adevărul. E ca în pilda aceea, cu lupul la oi… Taman când a dat năvală fiara în ţarc, tocmai atunci nu l-au crezut sătenii pe copilul care, până atunci, minţise de îngheţaseră apele.

• Continuăm cu acelaşi personaj, care, la capitolul mentalitate, încă mai trăieşte în Evul Mediu. Stăpânul să nu se implice peste antrenor? Nu e în legea firii! Io, mobila, la mine-n casă, io ştiu s-o aşez!”, a tunat Gigi, la ProX. Aşa cum intuiam şi mai sus, “Stăpânul” dovedeşte reale talente muzicale, izbutind să înlocuiască până şi celebra arie “La donna e mobile”, din opera “Rigoletto”, cu şlagărul de ultimă oră “Dică, eşti o mobilă”. Ce zici, Nicuşor, te bagi?

• După ce a aflat că Amiralul Nelson şi-a pierdut un ochi în Campania din Corsica, Şumudică, proaspăt declarat “Amiral” de suporterii turci, a decis să-şi frângă, eroic, un deget, într-o uşă. Nici în ruptul falangei nu pricepem motivul, mai ales că, după cum am văzut la Pro TV, antrenorul lui Kayseri primeşte baclavale moca, atunci când se plimbă prin oraş. Săracu’, tot încearcă să se apropie de inima lui Gigi Becali, imitând exemplul finului războinic, Mirel, care, în vremuri imemoriale, se bătea cu lumina din vestiar.

Dezvăluirile inutile ale “Naşului”

• Prea mult Gigi, indiferent de context, aşa că, să trecem la lucruri serioase. Dintr-un interviu acordat postului Digi Sport, Mircea Sandu a povestit cum a oferit LPF tehnologie germană pentru arbitrajul video, însă deşi oferta era “moca”, nimeni n-a reacţionat. Vă e clar acum? Asta e politica în fotbalul mioritic, “să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic”. LPF şi FRF ne servesc zilnic gogoşi, dar parfumate cu lămâie, aşa că greaţa este exclusă.

• Scene demne de “Cascadorii râsului”, la emisiunea lui Vali Mortalu’! Realizatorul îi spune lui Radu Paraschivescu: ”Te cheamă şi Cristi, dar nu Ciocan, <The Hammer>”. Scriitorul răspunde, amuzat: ”Nici nu vreau”. Intervine şi Decebal Rădulescu, pe sistemul “să zică şi nea Ion, că şi el e om”: ”Da’ există, totuşi, situaţii în care ar fi bine…”. Şi de data asta, Vali a fost inspirat, întorcându-se spre Paraschivescu: ”Poate te pune Decebal într-o asemenea situaţie!” Eeeeliberaţi ringuuul! Începe ultima reprizăăăăăă!!!… Dragă “Deci”, dacă tot ai fantezii d’astea, erotico-eroice, roagă un miner să te biciuiască!

• La “Fotbal European”, un telespectator i-a trimis realizatorului Andrei Niculescu un mesaj care spune totul despre viitorul celor de la FCSB în “dubla” cu macaronarii, din Europa League: ”Cred că şansele lui FCSB ţin de ce vrea Lazio”. Putem să dăm oricât în bobi la Mama Stafida, că perspectivele sunt sumbre. Respectivul suporter a avut dreptate. Deocamdată, lazialii nu ştiu nici ei ce să facă, să trimită sau nu rezervele prin smârcurile de pe “Arena Naţională” (că, oricum, se pot califica şi aşa…) sau să joace cu prima… garnizoană? Depinde de contextul care se va ivi atunci. Deocamdată, în ciuda atâtor tachinări cu flinta-n mărul lui Adam, roş-albaştrilor le cresc pipotele, pentru că, nu-i aşa, n-au nimic de pierdut. Haaaai, măăăă…. Strugurii sunt acri?

• Ionuţ Popa a făcut, din nou, show, la Pro TV. Văzându-l pe Bîrnoi, care poza în manechin, hâtrul technician a atacat cu baioneta vrăjelii de stadion: ”El arată mai bine aşa, decât în costum de fotbalist”. Săracu’ Bîrnoi, n-o fi el cine ştie ce jucător, da’ nici praful prafului nu e. Gluma lui Popa are, însă, acoperire la nivel general, pentru că, să recunoaştem, Liga 1 e plină de aşa-zişi fotbalişti pentru care vizita medicală reprezintă singura lor zi norocoasă, fiindcă abia atunci sunt infestaţi şi ei cu ceva pozitiv.

Miracolul Neşu vs. zbenguielile lui Alibec şi “pisic-ologul” Dică

• La Digi Sport, am văzut un interviu emoţionant cu Mihai Neşu, pe care, din păcate, “meseriaşii” de acolo l-au împărţit prea mărunţel. Printre altele, am reţinut următoarea idee: ”Pentru mine, progres e doar faptul că pot să respir singur, pot gândi şi pot vorbi. Faptul că accidentul pe care l-am avut nu mi-a afectat creierul, e un miracol!” Miracolele îi ating doar pe cei care ştiu să ofere, fără să ceară, care zâmbesc şi merg mai departe când sunt loviţi şi pentru care Lumea e mai mult decât o felie de pământ. Restul e… reflecţie.

• Pentru că n-aveam ce vedea pe Telekom, am butonat la Naum. În acel loc cu mătreaţă, de unde a fugit toată inteligenţa şi respectul pentru meserie, Duckadam ne-a anunţat că, peste 3 ani, FCSB va juca pe noul stadion al CSA, dacă echipa Armatei nu va promova în fiecare an: ”Totul e negociabil”. 30.000 de euro ar fi chiria, chilipir, nu alta. Dar aici e altă problemă, Herr Helmuth: Cine ce vinde şi mai ales cui… E ca-n “Faust”, dragă, ştiţi voi, bazarul ăla de suflete, deschis non stop, unde balenele de plastic şi şlapii cu margaretă costă mai mult decât crede trufia că are pe card…

• La acelaşi post, devenit mai mult de cancan şi mai puţin de sport, Gigi (ha,ha, acum m-am prins: vedeţi, rimează: Gigi – Digi! A naibii potriveală!!!) a dezvăluit cum a aflat el de la un “şpion”, prieten de indiscreţii cu Şumudică, faptul că Alibec i s-ar fi confesat fostului său antrenor şi că s-ar “da accidentat”. “Nu mai joc pentru ăştia!”, ar fi decretat Dennis. Numai în dileme shakespeariene o ţinem, zău! “o fi sau n-o fi pubalgie?” Până una alta, Alibecule, ura şi la farmacie, că altfel e nasulie! Mai pleci tu-ntr-o veselie, de chiuleşti pe veresie…

• Subiectul Alibec a fost dezbătut şi la Telekom, de Sile Samuilă, Panduru şi Jerry Gane. Ultimul a recunoscut că atacantul nu merita să fie convocat la naţională, dar Contra a vrut să-i ofere o şansă. “La Naţională s-a comportat bine”, a concluzionat secundul lui “Guriţă”. Să dea Domnu’, pentru că, lăsând miştocăreala, e plină lumea de eroi necunoscuţi şi de tipi care s-au născut talente şi au murit speranţe. Acu’, e drept că în primul “11” al Stelei nu prea mai sunt locuri, “da’ în picioare se găseşte”, vorba plasatoarelor de la cinema. Aşa că, fă-te şi tu frate cu.. cine ştii tu, măcar până emigrezi către alte zări mai calde. Aşa, un sfat, înaintea sărbătorilor…

• Astra-Botoşani (scor 2-1) a fost unul dintre cele mai triste meciuri pe care mi-am pierdut timpul să le văd. A fost un joc după care, pur şi simplu, din bun simţ, n-ai ce scrie. Dacă nici măcar n-are nimeni cu ce să te ia la mişto, nu exişti. Eşti gri. Iarnă gri…

Ninge bacovian, cu „Bursuci” neciopliţi şi cu muhaiele

• Piţurcă se tot cere la FCSB. Sau la Steaua, cum era pe vremea lui. Cine se scoală de dimineaţă, sapă groapa altuia.

• Din ciclul “Şi Bursucii ie mitocani”: Dan Petrescu l-a înjurat pe Cristi Manea, după ce Băluţă a deschis scorul în meciul câştigat de Craiova, în dauna CFR-iştilor, cu scorul de 2-1. Adevărul e că la Foggia sau la Chelsea, adică unde a învăţat eleganteţea alde Nea Dan, numai cu “pi..da” stăteau ‘telectualii ăia în gură. Gentlemani, dom’le! Tocmai din acest motiv, îl rugăm pe domnul Iuliu Mureşan să programeze meciurile CFR-ului, de pe teren propriu, în oraşul Pula, din Croaţia.

• De pe FANATIK.RO, probabil cel mai bun site de sport din România, aflăm că oficialii Craiovei nu se pot opune plecării lui Băluţă la FCSB. Nea Marcele, fă-te că eşti preşedinte!

• Alibec, scos din lot, înaintea meciului cu Viitorul. Asta e soluţia, băi, “pisic-ogilor”, să-l terminaţi psihic pe Alibec? Măcar pe banca de rezerve ar fi avut loc, măi “nea”, antrenorule… Du-te Dică, du-te, că nu eşti bărbat, ci doar muhaiaua lu’ nen-tu’ Jiji! Canci personalitate! Că şi aşa îţi poartă alde Oli şi Piţi, sâmbetele… Vorba unei reclame: Facem pantofi cu pielea clientului!

“Regele” a murit. Trăiască Gică!

• Colegul Cristi Coste are dreptate. Am “dat”, pe vremuri, prea mult în Hagi. Uneori a meritat, alteori, poate că am exagerat noi. Important e cum cresc florile, oamenii şi planetele, care uneori ne înconjoară fără să le pricepem, noi, ăia “dăştepţi”, logica. “Vă rog să nu-mi mai spuneţi Regele. Nu există Regi şi boieri, la fotbal. Aici sunt muncitori. Un Rege în trening… nu merge!” În întrecerea capitalistă, îi dorim lui Gheorghe Hagi să redevină primul Muncitor al Ţării! Pentru fraza asta, te mai încoronăm o dată! “Regele” a murit, trăiască Gică, Omul cu bască de hărnitor, cum ar zice Nichita!

Colegu’ Şendre şi ţâţele lu’ Linda. Plus Dorel Vişan, egal love

• Hai să rămânem în “fenomen”, nu de alta, dar FANATIK.RO v-a pus la curent cu fuga lui Alibec în frig, la Poiana Braşov. Păi, o fi avut călduri… Motanul meu, Pike, procedează asemănător. Acu’ e în maşina de spălat, imediat e-n murături, apoi îl vezi peste vecina de vis-a vis, că a crezut el că miroase a peşte. Vecina, dragă, nu sutienul! Aşa şi cu Alibec… S-a crezut şi el rege, că tot e la modă şi s-a uşchit cu Trenul de Plăcere, precum numitul Goe, ăla din prozele unuia mai dăştept ca noi, care (şi el) s-a săturat de Românica şi s-a dus să crape la Berlin, ca un belfer… Ştiţi ce faceţi cu Alibec? Cam…cum păţesc eu cu nevasta. Vrea să zică “Hai” şi mereu îi iese “Heil!”.

• Colegul Daniel Şendre scrie un editorial tăios, dar are dileme: ”De ce Hagi şi Petrescu îşi înjură jucătorii?” Păi, e simplu. Dacă nu te înjură umbra pe tine, o înjuri tu pe ea. Mai ţineţi minte, de pe vremea lu’ Ceapă, serialu’ ăla, de pe bulgari, cu Linda, aia de bătea tot blocu’, mai rău ca Bruzli: „Yooooooy!”… Şi saboţii, jos! Ce scandal era! Şi câte ţâţe!!! În fine. Hai să mergem în alt film, unu’ românesc, filmat după 1990 şi intitulat „Senatorul Melcilor”. Dorel Vişan, în rol principal, ne adaugă, nouă, românilor, încă o decoraţie:” F…muma-n c..r cu melcii voştri!”. Am zis!

• Această rubrică este un pamflet şi va fi considerată ca atare.