Regele Mihai I a dat numele unei echipe de fotbal. S-a făcut împotriva voinţei sale. El era pasionat de alte sporturi

Mihai I a fost un mare iubitor de sport, fiind fan al sporturilor de iarnă, în special al schiului şi mai ales al automobilismului. Cu toate acestea, el avea să fie implicat şi în activitatea unei echipe de fotbal, fără voia sa.
05.12.2017 | 15:15
Regele Mihai I a dat numele unei echipe de fotbal Sa facut impotriva vointei sale El era pasionat de alte sporturi
ADVERTISEMENT

Regele Mihai a fost un împătimit al sporturilor de iarnă şi al automobilismului. Fotbalul nu l-a atras, în ciuda faptului că tatăl său, Regele Carol al II-lea, a fost fascinat de sportul rege şi, mai mult decât atât, a fost preşedintele onorific Federaţiei de fotbal, iar dacă echipa naţională a putut participa la primul turneu final al CM, în 1930, acest lucru a fost posibil datorită Regelui, care s-a ocupat de strângerea fondurilor pentru deplasare şi, mai mult de atât, a participat alături de ceilalţi membri din Federaţie la alcătuirea lotului.

Chiar dacă Mihai I, fiul său, nu avea nici o tangenţă cu fotbalul, hazardul a făcut ca el să fie implicat şi încă timp de un deceniu, în viaţa unei echipe micuţe, fondate în 1925. În 1925, a apărut la Bucureşti echipa „Principele Carol”. Aceasta s-a înscris în Categoria II Bucureşti, luând locul formaţiei Diana Bucureşti.

ADVERTISEMENT
În acei ani, fotbalul românesc nu avea un campionat propriu-zis (sistemul divizionat a fost introdus abia în ediţia 1932-1933), iar echipele jucau în campionate organizate pe Ligi, iar câştigătoarele jucau în sistem eliminatoriu pentru titlul de campioană.
 
La Bucureşti, formaţii erau împărţite în mai multe serii valorice, iar formaţia „Principele Carol” şi-a început activitatea de la Categoria a II-a.Formaţia n-a purtat numele „Principele Carol” decât un sezon, pentru că în acel an, 1925, Carol al II-lea a plecat din nou din ţară, mutându-se în Franţa cu Elena Lupescu.
 
Echipa lui Mihai I a rezistat zece ani
 
Echipa n-a fost desfiinţată, dar a fost transformată în „Principele Mihai”, fiindcă nu mai putea purta numele unui personaj care renunţase la tron. Regele Mihai avea atunci doar 5 ani şi, foarte probabil, habar n-avea de existenţa fotbalului sau că o formaţie îi purta numele! Însă apropiaţii puterii voiau un club al Casei Regale.
 
Pe 10 mai 1935, ziarul „Gazeta Sporturilor” a anunţat că formaţia Voevodul Mihai va fuziona cu formaţia ACSA, preluând numele acesteia din urmă, care evolua la un nivel mult mai scăzut, în Categoria a III-a, Seria B, care terminase pe locul 4 dintr-un total de 6 formaţii. Pe 14 septembrie 1935 a avut loc şedinţa care a parafat fuziunea cluburilor. De aici înainte va exista clubul A.C.S.A. (Asociaţia Culturală a Sectorului III Albastru). Noua formaţie va juca pe locul celor de la „Voevodul Mihai” în Categoria Onoare.
 
Echipa care a purtat numele „Principele Carol”, „Principele Mihai” şi „Voevodul Mihai” n-a fost singura grupare sportivă „patronată” de Casa Regală a României.La Ploieşti a existat, tot de la mijlocul anilor 20, echipa „Regele Carol al -II-lea, care a dispărut în 1940. O altă personalitate marcantă a Casei Regale, Principesa Ileana, mare amatoare de sport, a dat numele unei echipe de fotbal din Câmpina.