A murit Regele Mihai I. Avea 96 de ani şi suferea de o boală incurabilă

Ultimul din seria de patru monarhi pe care i-a avut România s-a stins din viaţă pe 5 decembrie. Regele Mihai I avea 96 de ani.
05.12.2017 | 13:53
A murit Regele Mihai I Avea 96 de ani si suferea de o boala incurabila
ADVERTISEMENT

După o lungă suferinţă, care l-a împiedicat în urmă cu an să fie prezent la funeraliile soţiei sale, regina Ana, a încetat din viaţă în ziua de 5 decembrie 2017, ultimul rege din seria celor patru monarhi din istoria României, Mihai I. Cu aceasta a dispărut de pe scena istoriei ultimul monarh care mai era în viaţă din rândul celor care au condus ţările din Europa de Sud-Est.

Starea de sănătate a Majestăţii Sale, Regele Mihai, a fost în continuă degradare în ultimul an. Familia a făcut public că regele suferea de cancer şi era sub supraveghere medicală continuă.De altfel, el nu a mai vizitat România de multă vreme şi nu a putut participa nici măcar la înmormântarea soţiei sale, Regina Ana.
Regele Mihai I – ultimul monarh din ţările Europei de Est, care pe 25 octombrie 2017 a împlinit 96 de ani – s-a retras din viaţa publică la începutul lunii martie a anului trecut, când Casa Regală a anunţat că acesta a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.
 
Este fiul Regelui Carol al II-lea
 
Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena. Din iunie 1930, dupa plecarea Reginei-mama în exil, Regele Mihai a rămas in grija tatălui Său, potrivit biografiei oficiale de pe site-ul Casei Regale. A urmat cursurile unei şcoli organizate de acesta la palat, alături de copii reprezentând toate colţurile ţării si toate categoriile sociale. A devenit din ce în ce mai închis în sine şi mai gânditor. Singurele săptămâni fericite erau cele petrecute la Florenţa, la mama sa.
 
Regele Mihai a fost sublocotenent în armata română
 
În adolescentă, Principele Mostenitor a urmat cursuri de sport si a început pregătirea militară. La vârsta de 16 ani a devenit sublocotenent în armata romana.
Dupa decesul Regelui Ferdinand din 1927 şi ca urmare a faptului că Principele Carol a renunţat la statutul de Principe Moştenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regenţă, compusă din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea şi Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, Gh. Buzdugan.
 
Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorităţii comuniste. În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947. Exilul Regelui Mihai şi al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit până la sfârşitul anului 1948 la vila Sparta, locuinţa Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956. Pentru a-si castiga existenta, Regele si Regina au construit o ferma de pui si un mic atelier de tamplarie.
 
S-a mutat în Elveţia
 
Familia Regală s-a întors în Elveţia în 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriană “Lear Jeats and Co”, la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oraş de pe malul lacului Léman, la câţiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci şi cinci de ani si tot aici se află, pentru moment, casa familiei. În anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu “Lear”, iar un an mai târziu, a înfiinţat o companie de electronică şi de mecanisme automate denumita METRAVEL, pe care a vândut-o cinci ani mai târziu.
 
Din biroul său de la Versoix şi, incepând cu 2001, din cel de la Bucureşti, Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană. Majestatea Sa a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piaţă, păstrarea culturii naţionale, respectarea adevărului istoric, respectarea şi garantarea proprietăţii private, consolidarea statului de drept şi a democraţiei în ţara noastră.Regele Mihai şi Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, în Elveţia. De marile sărbători creştine şi, în funcţie de angajamentele Lor publice, Majestăţile Lor au ales să fie alături de cei dragi, fie la Castelul de la Savarsin, fie la Palatul Elisabeta.