News

”Regele motorinei”, pus discret în libertate, cu suportul DNA Constanța. Radu Nemeș nu a achitat prejudiciul din dosar

Radu Nemeș, supranumit ”Regele motorinei”, a fost eliberat condiționat, deși prejudiciul din dosar, unul dintre cele mai mari România, nu a fost recuperat decât în parte.
25.04.2023 | 15:15
Regele motorinei pus discret in libertate cu suportul DNA Constanta Radu Nemes nu a achitat prejudiciul din dosar
Radu Nemeș, condamnat în dosarul ”Motorina”, a fost eliberat cu largul concurs al DNA Constanța / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Poliția Română
ADVERTISEMENT

Omul de afaceri Radu Nemeș, unul dintre cei mai mari evazioniști condamnați din ultimii 30 de ani, în România, a fost eliberat condiționat, la patru ani după ce a fost condamnat definitiv în celebrul dosar Motorina. Nemeș a fost extrădat din SUA în 2014 și este printre ultimele persoane care l-au văzut pe Codruț Marta în viață.

Frauda din dosarul ”Motorina”: 57 milioane de dolari

Judecătoria Medgidia a admis propunerea de eliberare condiționată a lui Nemeș, deținut la Penitenciarul Poarta Albă încă din data de 17 noiembrie 2022. Potrivit datelor de pe portalul instanțelor, DNA Constanța nu a atacat sentința, care a rămas definitivă la trei zile de la comunicare (motivarea a fost redactată în decembrie 2022).

ADVERTISEMENT

Un alt lucru neobișnuit este că procurorul DNA Constanța, care a reprezentat Ministerul Public în sala de tribunal, a cerut eliberarea deținului, deși inițial, tot el solicitase respingerea cererii lui Nemeș. Procurorul a cerut inclusiv emiterea unei adrese  ANAF Bacău, din care instanța să afle cât s-a recuperat din dosarul de fraudă, în valoare de 57 milioane dolari.

Procurorul DNA Constanța a cerut, inițial, informații de la ANAF, pentru a afla cât s-a recuperat din dosar

Astfel, la ședința publică din 20 octombrie 2022, grefierul a notat că:

”Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, arată că, având în vedere că prejudiciul în dosarul în care a fost condamnat petentul este de aproximativ 60 de milioane de euro şi Tribunalul Constanţa prin decizia anterioară prin care a admis contestaţia DNA şi a respins cererea de liberare condiţionată a stabilit definitv că recuperarea prejudiciului este o condiţie a liberării condiţionate pentru a se aprecia asupra dovezilor temeinice de îndreptare solicită a se emite o adresă către ANAF care să precizeze dacă condamnatul figurează cu datorii către bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

(…) a se observa că la dosar sunt ataşate adeverinţe privind veniturile şi datoriile condamnatului la bugetul local şi nu sunt ataşate adeverinţe cu privire la datoriile acestuia către bugetul de stat”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

La finalul ședinței, procurorul DNA Constanța a transmis instanței că ”e posibil ca răspunsul ANAF să nu ajungă la timp, ci în aproximativ două luni”. Instanța a stabilit termenul la o lună, după intervenția avocatului lui Radu Nemeș

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns procurorul DNA să ceară eliberarea lui Radu Nemeș

Surprinzător sau nu, ANAF Bacău a răspuns solicitării instanței în mai puțin de 25 de zile, așa că adresa a fost depusă ca probă la dosar. Deși prejudiciul nu era acoperit, procurorul s-a răzgândit și a solicitat admiterea cererii de eliberare a lui Radu Nemeș.

”Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, solicită în baza art.59 Vechiul Cod penal admiterea propunerii de liberare condiţionată a condamnatului, apreciind că sunt îndeplinite condiţiile subiective şi obiective pentru acordarea acestui beneficiu la acest moment”, se arată în transcriptul ședinței din 17 noiembrie, potrivit FANATIK.

ADVERTISEMENT

Mai mult, procurorul s-a transformat într-un veritabil apărător al lui Nemeș, arătând că acesta ”a dat dovezi temeinice de îndreptare și și-a însușit valorile sociale încălcate”. Cât despre prejudiciu, acesta a invocat că nu ar mai trebui să fie o condiție pentru eliberarea deținutului, mai ales că acesta nu are de unde să plătească.

”În ceea ce priveşte prejudiciul cauzat, apreciază că în raport de situaţia petentului, în sensul că acesta nu realizează venituri şi nu are altă posibilitate de a acoperi prejudiciul, precum şi în raport de faptul că acesta fost condamnat în baza legii penale anterioare pentru care acoperirea prejudiciului nu este o condiţie pentru acordarea beneficiului liberării condiţionate, solicită a nu se acorda o importanţă semnificativă în aprecierea acordării beneficiului la acest moment”, se arată în dosar.

În aceste condiții, avocatului lui Radu Nemeș nu i-a rămas decât să-și ”însușească în totalitate concluziile reprezentantului Ministerului Public”. Omul de afaceri mai avusese câteva tentative de ieșire din închisoare, care fuseseră respinse tocmai pentru că prejudiciul nu fusese recuperat.

Radu Nemeș mai avea de executat 11 luni din sentința de 7 ani și 6 luni

Dincolo de insistența bizară a reprezentantului DNA, Radu Nemeș avea destul argumente să ceară eliberarea condiționată. Condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, el mai avea de executat 11 luni, datorită faptului că petrecuse și în arest o parte din pedeapsă, înainte ca sentința să rămână definitivă. În plus, Nemeș a avut și o evaluare pozitivă din partea penitenciarului.

”Din caracterizarea înaintată de comisie rezultă că deținutul se află într-o relaţie de uniune consensuală, are patru copii, a menţinut legătura cu familia pe perioada încarcerării.

De asemenea, se reţine că deţinutul nu a fost sancţionat pe parcursul executării pedepsei, fiind recompensat de 13 ori. Totodată, se reţine că de la ultima analiză a manifestat interes pentru activităţile educaţionale desfăşurate în cadrul penitenciarului, a participat la activităţi gospodăreşti în interesul Penitenciarului, inclusiv în perioada de amânare, fiind recompensat de 6 ori”, se arată în motivare.

Întâlnire la Monaco între Radu Nemeș și Codruț Marta

Radu Nemeș a fost protagonistul unuia dintre cele mai mari scandaluri de evaziune fiscală din România. Potrivit rechizitoriului, acesta dezvoltase o adevărată rețea, alături de alți oameni de afaceri și funcționari publici, care cumpăra combustibil destinat exportului, fără plata accizei. Combustibilul (90 de milioane de tone) nu mai ajungea la export ci era plimbat, în acte, între diferite firme, după care era livrat unor benzinari locali.

Prejudiciul total, care urma să fie plătit în solidar, a fost de 209.146.958,96 lei. În dosar au mai fost trimiși în judecată Sorin Blejnar și Viorel Comăniță, foști președinți ANAF, dar și Diana Nemeș (soția lui Radu Nemeș), care au fost achitați de Instanța Supremă.

Tot în dosarul ”Motorina” a fost cercetat și Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, dispărut fără urmă în 2012. Radu Nemeș ar fi avut o relație apropiată cu Marta, iar cei doi s-ar fi întâlnit în străinătate, la Monaco, cu puțin înainte ca acesta să se facă nevăzut. Informația le-a fost dezvăluită procurorilor de Mircea Amedeo Amariei, fost șofer și bodyguard al lui Nemeș.

Viața de film a lui Radu Nemeș: școala de yoga și buncărul subteran

Soții Nemeș au încercat și ei să dispară, tot în 2012. Aceștia au fugit în SUA și s-au stabilit în localitatea Yelm (Washington), acolo unde și-au cumpărat o fermă și au devenit adepții unui cult numit Școala de Iluminare a lui Ramtha. Când au fost arestați, agenții FBI i-au găsit într-un veritabil buncăr cu uși de oțel, mobilat și aprovizionat cu alimente.

Potrivit rechizitoriului, Radu Nemeș ținea un jurnal în care scria rugăciuni pentru a scăpa de ancheta DNA. „Să vând barca la cel mai bun preț, să urce cotația aurului cât mai mult (peste 1.800). Să recuperez toți banii și bunurile (lichidate și transferate în bani), din România, Dubai și să le aduc în America”, scria Nemeș în jurnal, potrivit EvZ.

După ce a fost extrădat în România, statul american a confiscat proprietatea soților Nemeș din Yelm, pe care a vândut-o la licitație. Cei 1,22 milioane dolari obținuți au fost transferați, în 2022, autorităților române, pentru acoperirea prejudiciului din dosarul ”Motorina”.

ADVERTISEMENT
Tags: