Fotbal intern

“Regele, Tusea și Junghiul!” Editorial dur Daniel Șendre despre Contra și Mutu în scandalul cu Hagi

24.05.2018 | 12:24
Regele Tusea si Junghiul Editorial dur Daniel Sendre despre Contra si Mutu in scandalul cu Hagi

Selecționerul Roberto Martinez a surprins cu decizia de a nu-l convoaca pe Radja Nainggolan pentru World Cup, deși belgianul a reușit încă un sezon de excepție cu AS Roma. Nainggolan a fost printre cei care au scos Barcelona din Champions League.

Jucător polivalent și cu experiență, genul care dă forță echipei, împingând constant jocul înspre poarta adversă, mijlocașul a fost sărit în mod neașteptat de Martinez, deși lotul Belgiei pentru turneul final numără nu mai puțin de 28 de jucători. Mai mult, spaniolul i-a convocat pe Benteke și Chadli, după ce primul a înscris doar 3 goluri în tot sezonul pentru Crystal Palace, în timp ce al doilea a retrogradat cu West Brom. Extrem de dezamăgit, Nainggolan le-a urat succes băieților și a anunțat că se retrage de la națională.

Daniel Şendre, despre scandalul Contra – Hagi: “Imensitatea sa, Guriţă!”

Responsabilitatea e a selecționerului peste tot în lume, sigur că da, el decide, dar asta nu înseamnă că nimeni nu are voie să îi conteste selecția. Iar când cel care o face se numește Gică Hagi, tu, Cosmin Contra, un bufon pe lângă Rege, trebuie să asculți cu atenție și să explici, cu condescendență, alegerile. Pentru că aia nu e naționala ta de acasă, tu ești doar plătit să muncești pentru ea, inclusiv din banii mei, ca suporter, când cumpăr bilet la meci sau aparat de ras de la Gillette, sponsorul ei. Nu e, dar zic așa. Martinez, spre exemplu, a explicat fără țâfna care te-a consacrat, Măria Ta. Și asta în fața “pârliților” de jurnaliști, pentru “necunoscătorii” de acasă, nu pentru că îl întrebase Enzo Scifo. “Radja e un jucător de top, decizia de a nu-l convoca a fost una tactică, iar Christian a avut un sezon mai dificil, dar are suficientă experiență pentru a fi gata să joace”. 

Decență, asumare și calm, așadar. Cum a procedat Imensitatea sa, Guriță? L-a pus pe Hagi să-și ceară scuze, pentru ca a îndrăznit să-i comenteze alegerile. Și astea nici măcar lui, ci altora, vă dați seama până unde a rostogolit selecționerul “din punctul meu de vedere” enormitatea în Dacia? Unul am avut și noi atât de mare, și îl punem să facă plecăciuni. Ești imens, bă, Guriță, ce să zic, chiar diabolic, îmi tremură puțin mâna pe Ctrl-Alt-Diliu!

Și nu vorbesc ca să ma aflu în treabă, știu exact ce simți când îți este pusă integritatea la îndoială. În urmă cu vreo două săptămâni, m-a sunat Cornel Dinu. Mister a vrut să-și spună părerea după un articol pe care l-am scris. I-am ascultat, l-am mai întrerupt din când în când, apoi l-am întrebat, în final, dacă pot să public ceva din ce a zis. A răspuns, textual: “Sigur că da, nu am absolut nimic de ascuns”. Avea, ce trebuia să rămână confidențial, a rămas. Cu toate acestea, pe Mister l-a deranjat ce a apărut, iar asta am înțeles din dreptul său la replică. Am pus imediat mâna pe telefon, în dorința de a înțelege ce se întâmplă. Mister uitase, pur și simplu, că îmi dăduse acordul. I-am reamintit dialogul, moment în care a încercat să își ceară scuze. L-am oprit. Vorbeam cu Cornel Dinu. I-am spus atât: “Mister, puteți spune orice, nu trebuie să vă cereți scuze. Vreau doar să știți că aș fi preferat să mă fi înjurat, decât să îmi fi pus integritatea la îndoială”. Nu publici fără acord decât dacă cel cu care vorbești ți-a dezvăluit cine l-a omorât pe Kennedy, altfel ești doar o jigodie, care nu face niciun serviciu publicului și cu care nu va mai vorbi nimeni vreodată. Și Cornel Dinu, marele Cornel Dinu, a înțeles. 

Deci știu, Prealuminate Selecționer, ce înseamnă asta, am simțit insinuarea lui Mister ca pe o lovitură în moalele capului. Dar mi-am păstrat decența. Sunt prea mari, mă, Cosmine, oamenii ăștia, Dinu, Hagi, încât să ne permitem să-i certăm sau și mai rău, să le vorbim urât, uitând cine sunt! Bine, tu faci cum consideri, exact cum procedez și eu acum.

Mesaj dur pentru Contra şi Mutu: “În ochii celor cu decenţă, simţ al măsurii şi bun simţ, sunteţi mici, miiici de tot!”

O să evit contactul cu tine, Guriță, deci n-o să apar pe la acțiunile naționalei, cât timp ești tu pe acolo. Știu că ești foarte puternic și că l-ai luat până și pe fiorosul Davids de gât, d-aia zic. Fraierul ăla de Hagi e mai pacifist, când a fost față în față cu unul ca Roberto Carlos, doar i-a dat mingea printre picioare, de era să-și rupă brazilianul coloana când s-a întors după el. Dar Hagi era deja departe. Exact cum e și acum, ca antrenor, față de voi.

Pentru că după tuse, normal, a apărut și junghiul. Mutu i-a transmis și el lui Hagi că, atenție mare: “vorbește cam mult”. Bravo, bă, băieți, suntem mândri de voi! Țineți-o tot așa, în speranța că o să ajungeți mari și voi!

Pentru că acum, în ochii celor cu decență, simț al măsurii și bun simț, sunteți mici, miiici de tot. Cam cât rata lunară pentru o tricicletă, la un împrumut pe 25 de ani. După ce v-ați lăsat de fotbal, n-ați realizat nimic. Bă, dar nimic, în comparație cu Hagi, care a câștigat o cupă cu Galatasaray, un titlu în Liga 1, a investit milioane, crește copii și ține toate naționalele României în spate. Ai numărat, Măria Ta, jucătorii formați de el, pe care vi-i dă ca să vă faceți voi talentul de selecționeri, printre altele? Numără-i acum, selecționerule-șef de la FRF!

Și scuză-l și pentru enormitatea asta. Te rog, Majestate!