News

Cum a acaparat regimul de la Kremlin presa din Rusia. Acuze dure la adresa lui Vladimir Putin după scufundarea submarinului Kursk

Regimul de la Kremlin a fost acuzat că a acaparat presa din Rusia! Vladimir Putin a schimbat total mass media după scufundarea submarinului Kursk, una pe care jurnaliştii au scris că preşedintele nu a gestionat-o corect
16.03.2022 | 14:09
Cum a acaparat regimul de la Kremlin presa din Rusia Acuze dure la adresa lui Vladimir Putin dupa scufundarea submarinului Kursk
Cum a acaparat regimul de la Kremlin presa din Rusia după tragedia submarinului Kursk! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Regimul de la Kremlin nu poate fi contrazis și lucrul acesta s-a văzut și din felul în care Vladimir Putin a schimbat presa din Rusia. Președintele nu a fost deloc mulțumit de reportajele jurnaliștilor realizate după scufundarea submarinului Kursk și a trecut imediat la acțiuni clare.

De ce a acaparat Vladimir Putin presa din Rusia!

Un avocat specializat în lupta împotriva sistemului din Rusia a atacat felul în care Vladimir Putin a gestionat întreaga tragedie. De altfel, Boris Kuznețov a reprezentat familiile a 55 de marinari din cei 118 care și-au pierdut viața în catastrofa din Marea Barents.

ADVERTISEMENT

Au trecut aproape 22 de ani de la acel moment, unul de tristă amintire pentru Rusia. Vorbim despre submarinul K-141 Kursk Clasa Oscar II, unul cu propulsie nucleară și purtător de rachete de croazieră. Acesta a fost inclus în marina sovietică în anul 1995 și s-a aflat în componența Flotei de Nord a Rusiei.

Pe 12 august 2000, submarinul s-a scufundat în marea Barents, la o distanță de 175 km de orașul Severomorsk și la o adâncime de 108 metri. Varianta oficială este că au existat mai multe explozii la bord. Echipajul, în număr de 118 oameni, au fost declarați decedați. După ridicarea la suprafață nu mai puțin de 115 cadavre au fost identificate, rămășițele a trei persoane, doi marinari și un civil nefiind găsite.

ADVERTISEMENT

Interesant este că tragedia s-a petrecut la trei luni de la preluarea mandatului de președinte de către Vladimir Putin. Doar că, acesta era într-o vacanță la Sochi și nu a revenit la Kremlin decât după cinci zile de la scufundare.

Au mai trecut alte patru zile până când a călătorit în portul de nord Murmansk, unde a fost coordonată operațiunea de salvare. Boris Kuznețov avea să explice presei internațională că aceasta a fost „prima minciună” a lui Putin și un punct de cotitură pentru Rusia post-sovietică.

ADVERTISEMENT

“Când Kursk s-a scufundat, guvernul a început să interfereze cu sistemele juridice și de aplicare a legii. Guvernul a început să adune toate mass-media sub controlul său. Întregul proces de subminare a democrației în Rusia, în multe privințe, a început cu asta”, a explicat Kuznețov ziariștilor.

De ce s-a contrat Boris Kuznețov cu regimul impus de Vladimir Putin

Boris Kuznețov nu a ezitat o clipă și a supus unei critici aspre rezultatele investigațiilor oficiale. Avocatul a considerat că dacă autoritățile ruse ar fi apelat la ajutorul propus de alte țări, aceștia ar fi putut salva cel puțin 23 marinari care se aflau în ultimul compartiment și au mai trăit două zile și jumătate.

ADVERTISEMENT

Interesant este că avocatul Kuznețov a susținut versiunea oficială a tragicului accident, una în care au avut loc mai multe explozii la bord. Cu toate acestea, există mai mulți specialiști care și-au transmis rezervele și au înclinat spre versiunile unui factor exterior.

Vorbim despre o posibilă coliziune cu un submarin străin sau atacul acestuia. De altfel, sunt mai multe evenimente și situații care au pus la îndoială versiunea finală a autorităților. În primul rând, K-141 avea periscopul scos, ceea ce înseamnă că submarinul se afla la nivelul periscopic sau încerca să iasă la suprafață.

Ancheta a arătat că explozia a fost cauzată de o scurgere de apă oxigenată într-o torpilă, iar aceasta a făcut ca submarinul să se lovească de fundul mării, ceea ce a declanșat detonarea altor torpile după circa două minute. A doua explozie a fost echivalentă cu aproximativ 2-3 tone de TNT, suficient pentru a fi înregistrată pe seismografele din Europa de Nord

Unde era Vladimir Putin în momentul exploziei

La nici patru luni de la preluarea mandatului de președinte, Vladimir Putin se afla într-o vacanță în momentul tragediei. Nu a fost impresionat la început și a decis să-și prelungească pentru câteva zile concediul. Abia după o săptămână de la incident a evaluat întreaga situația.

Interesant este că, într-un interviu pe care l-a acordat la ani buni distanță jurnalistului american Larry King, președintele Rusiei a recunoscut că a greșit și că, de fapt, trebuia să renunțe la concediu și să se întoarcă imediat.

Autoritățile din Rusia au transmis că nu au nevoie de ajutor de la alte țări, dar s-au dovedit incapabile să intervină. Culmea, presa internațională a scris că a fost descoperit chiar și un bilet de adio, ceea ce a  indicat clar că cel puțin un marinar a supraviețuit exploziei inițiale și putea să fie salvat.

Familiile îndoliate au fost singurele care au avut curajul să-l confrunte pe Vladimir Putin. Mulți l-au numit incompetent și există chiar și o variantă mai dură. Câteva relatări au arătat că mama unuia dintre marinarii morți, a încercat să-i ceară socoteală lui Vladimir Putin, dar a aceasta ar fi fost sedată forțat.

Cert este că, din acel moment, a dispărut și caseta care a înregistrat momentul întâlnirii. Mai mult decât atât, presa din Rusia, spune avocatul Kuznețov, a început să fie controlată puternic de liderul de la Kremlin.

ADVERTISEMENT