News

”Regina Canadei”, cea mai nouă vedetă a teoriilor conspirației. Cum vrea să-i elibereze pe canadieni din ”robie”

Romana Didulo, lider al unei mișcări marginale legate de QAnon, și-a revendicat suveranitatea asupra Canadei, câștigând o popularitate limitată, dar în creștere, pe fondul erodării încrederii în instituțiile țării.
28.08.2022 | 09:07
Regina Canadei cea mai noua vedeta a teoriilor conspiratiei Cum vrea sai elibereze pe canadieni din robie
Experții avertizează că acest tip de mișcări nu trebuie ignorate sau ironizate Foto: Patrick Doyle/Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Romana Didulo călătorește prin Canada într-o rulotă îmbrăcată în drapele, însoțită de un anturaj. Îi salută pe susținătorii din orașele mici, care filmează cu entuziasm întâlnirile cu telefoanele mobile.

„Regina Canadei”, cea mai nouă vedetă a teoriilor conspirației

Didulo le-a cerut discipolilor să execute lucrătorii din domeniul sănătății și politicienii care susțin campaniile de vaccinare în masă.

ADVERTISEMENT

Pentru cei peste 60.000 de urmăritori online, ea este regina recent instalată a Canadei. Dar pentru oficialii agențiilor de aplicare a legii și de securitate națională, ea reprezintă amenințarea că teoreticienii conspirației online ar putea fi capabili să provoace rău în lumea reală.

Săptămâna trecută, Didulo a ținut titlurile presei naționale după ce discipolii ei au încercat să efectueze „arestarea cetățenească” a ofițerilor de poliție din Peterborough, un oraș din Ontario la aproape 300 kilometri sud-vest de Ottawa. Isprava a provocat avertismente din partea experților că evenimente similare sunt probabile în viitor, pe măsură ce grupurile online devin mai îndrăznețe.

ADVERTISEMENT

Didulo a emigrat în Canada din Filipine când avea 15 ani, după ce și-a pierdut ambii părinți, se arată pe site-ul ei. În 2007, ea a înființat o firmă de recrutare și consultanță de inginerie și o consultanță separată în domeniul sănătății – ambele cu succes limitat.

Mai mult de un deceniu mai târziu, ea și-a format propriul partid politic naționalist, Canada1st, în 2021, cu promisiunile de a pune capăt „robiei” canadienilor și de a retrage țara din alianțele internaționale.

ADVERTISEMENT

Partidul și liderul său au primit puțină atenție până în mai anul trecut, când a început să-și adapteze discursurile și videoclipurile la narațiunile teoriei conspirației QAnon. Personalități notabile din mișcare au observat, iar popularitatea ei a crescut.

Regina Elisabeta a II-a, ”executată pentru crime împotriva umanității”

Pe canalul ei Telegram, ea susține că regina Elisabeta a II-a a fost executată pentru crime împotriva umanității anul trecut și că „hackerii buni și armata SUA, împreună cu trupele aliate globale și guvernele lor” au ajutat-o pe Didulo să se instaleze ca suveran al „Marelui Nord Alb”.

ADVERTISEMENT

Ea subscrie la o serie de opinii marginale, inclusiv elemente ale mișcării „cetățenilor suverani”, o credință fără temei că politicienii americani de rang înalt fac parte dintr-o cabală de trafic de copii și o afirmație că extratereștrii au vizitat Pământul acum 300.000 de ani.

„Se pare că se agață de teorii și mișcări ale conspirației precum ‘Freedom Convoy’ [care a paralizat Ottawa timp de trei săptămâni în februarie] și amestecă un mesaj creștin foarte religios. Într-un fel, ea a devenit aproape ca o figură religioasă pentru susținătorii ei. Este carismatică și a creat o mișcare pentru ea însăși”, a spus Carmen Celestini, cercet[tor la Proiectul de dezinformare de la Universitatea Simon Fraser, care a urmărit îndeaproape ascensiunea lui Didulo, citată de The Guardian.

„Un lider va articula o problemă și apoi va oferi acele soluții, chiar dacă acea problemă nu există neapărat. Și asta face ea unui grup de oameni care se tem și care au o neîncredere totală și totală în instituțiile din țara lor.”

La apogeul pandemiei de coronavirus, Didulo le-a cerut susținătorilor din întreaga țară să transmită scrisori pseudo-legale de „încetare și renunțare” întreprinderilor și spitalelor din întreaga țară, cerându-le să pună capăt tuturor măsurilor de sănătate publică.

A cerut uciderea personalului care administra vaccinuri contra Covid

În noiembrie, în timp ce oficialii din domeniul sănătății publice se străduiau să vaccineze cât mai mulți canadieni împotriva coronavirusului, Didulo a postat un mesaj pe Telegram prin care ordona „armata Regatului Canadei” să „omoare” pe oricine vaccinează copiii sub 19 ani. De asemenea, ea a cerut susținătorilor să distrugă toate vaccinurile împotriva coronavirusului sau „armele biologice” pentru a opri lansarea în masă.

Ea a mai susținut că vor fi ținute tribunale militare, iar lucrătorii din domeniul sănătății vor „primi nu unul, ci două gloanțe pe frunte pentru fiecare copil pe care l-au rănit ca urmare a injectării acestui vaccin experimental”.

Didulo a fost reținută pentru scurt timp de Poliția Regală Canadiană Călare și a fost supus unei evaluări psihiatrice, dar a fost eliberat în scurtă vreme. În urma contactului cu poliția federală, Didulo și-a moderat prezența online.

„Este destul de calculată, știe cu ce poate scăpa și cu ce nu”, a spus Kurt Phillips de la Canadian Anti-Hate Network.

El indică un incident din august, în care un grup de susținători Didulo s-a adunat pentru a aresta poliția din Peterborough, alături de Didulo însăși. Vorbind cu susținătorii la un megafon, Didulo a incitat mulțimea mică, dar a fugit în rulota ei când au început ceartă cu poliția și unii dintre discipolii ei au fost arestați.

Poliția este în impas

Patru dintre susținătorii lui Didulo au fost acuzați, dar poliția este în impas, spune Phillips.

„Oricum, ea câștigă. Pentru că dacă poliția nu face nimic, atunci ea poate pretinde că este pentru că îi respectă edictele. Dacă fac ceva, se alimentează în mentalitatea de persecuție a adepților ei.”

Pe măsură ce sprijinul pentru ea crește, un număr de urmăritori din întreaga țară învață că există consecințe în lumea reală pentru loialitatea lor față de Didulo.

The Red Deer advocate, un ziar local din provincia Alberta, a relatat recent despre cei șase rezidenți care refuză să-și plătească taxele municipale. Alții au pierdut alimentarea cu energie electrică și căldură după ce au refuzat să-și plătească facturile la utilități, invocând nelegitimitatea operatorilor.

Pentru cei care urmăresc ascensiunea bruscă a lui Didulo, incidentul de la Peterborough reprezintă o escaladare clară atât a ei, cât și a susținătorilor ei.

„Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să ne batem joc. Le validează opinia că atunci când sunt batjocoriți, ei știu cu adevărat adevărul. A-i numi nebuni sau a folosi alți termeni derogatorii față de ei îi face să se simtă validați că sunt pe calea cea bună”, a spus Celestini, care subliniază că influența lui Didulo a crescut în afara Canadei.

„Aceste lucruri sunt fără granițe. Și astfel răspunsul nostru ca societate trebuie să fie și el fără granițe. Trebuie să găsim răspunsuri despre cum să facem față dezinformării și sentimentelor de nedreptate, fie reale, fie percepută, care se află sub teoriile conspirației.”

ADVERTISEMENT