News

”Regina Criptomonedelor”, căutată de FBI. Se oferă recompensă de 100.000 de dolari pentru orice informație

FBI a adăugat-o pe Ruja Ignatova în topul celor mai căutate zece persoane din SUA, după ce aceasta a furat nu mai puțin de 4 miliarde de dolari. Victimele, oamenii naivi care au investit în OneCoin.
01.07.2022 | 15:01
Regina Criptomonedelor cautata de FBI Se ofera recompensa de 100000 de dolari pentru orice informatie
Regina Criptomonedelor, căutată de FBI. Foto: FBI
ADVERTISEMENT

Femeia bulgară, despre care se crede că ar avea în jur de 40 de ani, e căutată pentru rolul ei în escrocheria cu criptomonede cunoscută sub numele de OneCoin.

Regina Criptomonedelor, căutată de FBI

Anchetatorii federali o acuză pe ”Regină” că folosea schema Ponzi pentru a frauda victimele. Femeia a dispărut în 2017, când oficialii americani au semnat un mandat de arestare și anchetatorii au început să se apropie de ea.

ADVERTISEMENT

În 2014, OneCoin, o criptomonedă auto-descrisă, a început să ofere cumpărătorilor comision dacă vindeau moneda mai multor oameni. Însă agenții FBI spun că OneCoin a fost lipsită de valoare și nu a fost niciodată protejată de tehnologia blockchain folosită de alte criptomonede.

Potrivit acuzațiilor făcute de procurorii federali, a fost o simplă schemă Ponzi, mascată ca și o criptomonedă.

ADVERTISEMENT

Și-a cronometrat schema perfect, valorificând speculațiile frenetice din primele zile ale criptomonedei”, a declarat Damian Williams, procurorul federal de top din Manhattan. ”De asemenea, credem că are acte de identitate false de înaltă calitate și și-a schimbat înfățișarea”, a adăugat oficialul, ridicând și posibilitatea ca ea să nu mai fie în viață.

FBI-ul adaugă fugari pe lista sa atunci când consideră că publicul larg ar putea să-i ajute la depistarea infractorilor. O notificare a biroului publicată joi a anunțat că se oferă o recompensă de 100.000 de dolari pentru orice informație care poate conduce la arestarea femeii, vinovată de opt capete de acuzare, inclusiv fraudă electronică și fraudă a valorilor mobiliare. ”Regina criptomonedelor” este singura femeie de pe lista celor mai căutate zece persoane de către FBI.

ADVERTISEMENT

Ultima oară când cineva a văzut-o pe Ignatova era în 2017, când se pregătea să ia un zbor din Bulgaria spre Grecia. Una dintre victime, Jen McAdam, a mărturisit că a investit 250.000 de dolari în OneCoin.

Jamie Bartlett, a cărui investigație pe podcastul BBC a atras atenția la nivel mondial asupra poveștii femeii, crede că anunțul FBI a crescut șansele ca ea să fie prinsă.

ADVERTISEMENT

”Aceasta este probabil cea mai mare evoluție a cazului de când Ruja a dispărut în octombrie 2017”, a transmis el. Anchetatorii cred că femeia a fugit cu aproximativ 500 de milioane de dolari, astfel că reușește să fugă de lege.

Victimele femeii nu au realizat în nicio secundă că erau victima unei înșelăciuni, mai ales că mii de oameni erau entuziasmați de OneCoin și de modul în care se pot îmbogăți.

ADVERTISEMENT